Jægers spytrøbbel: – Det er slitsomt

4 months ago 29


Henriette Jæger. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

EM-håpet Henriette Jæger (20) vet ikke hvorfor hun må kaste opp etter hver eneste 400 meter.

Roma, Italia torsdag 6. juni kl. 13:00

Kortversjonen

  • Henriette Jæger (20) må kaste opp etter hver 400 meter, noe hun kaller slitsomt
  • Hun har satt tre norske rekorder på 12 dager.
  • Jæger velger å løpe 200 meter i EM, og kalles en gullkandidat.

20-åringen fra Aremark har en sterk evne til å ta seg fullstendig ut. Etter målgang ligger hun utslitt og må alltid kaste opp.

Hun kan faktisk ikke huske en 400 meter – hverken på trening eller i konkurranse – der hun ikke har måtte «rope på elgen» i etterkant.

– Jeg sliter med oppkast. Det er slitsomt. Jeg tar meg veldig ut og 400 meter er en ekstrem syreøvelse, sier Jæger til norsk presse foran EM i friidrett (se programmet her).

– Det tar litt tid å komme seg når man spyr så mye. Det er slitsomt.

I Roma har hun bestemt seg for å løpe 200 meter – ikke 400 meter.

– Det er overraskende stor forskjell. På 200 meter har jeg aldri slitt med oppkast. Men på 400 meter skjer det noe med kroppen, sier Jæger.

Etter Bislett Games måtte hun avbryte intervjuet med svenske SVT:

– Det har vært flere intervjuer hvor jeg har spydd underveis. Det er ikke første gang. Det er en del av det å drive idrett og 400 meter. En liten bakside, sier Jæger.

– Om det er flaut? Det er kanskje ikke det gøyeste å ha der ute, men det viser jo at jeg brenner for det og er villig til å spy for gode tider.

Morten Olsen, friidrettsforbundets presseansvarlig, pleier å stå klar med en bøtte eller pose til Jæger etter målgang.

Hun påpeker at så fort spyet er borte, funker kroppen bra raskt igjen. Noe hun beviste da hun satte tre norske rekorder på 12 dager (!):

  • 200 meter: 22,58
  • 300 meter: 35,46
  • 400 meter: 50, 81

Valget om å gå for 200 meter i EM var ikke lett. Det ble avgjort etter diskusjoner hjemme med mamma og trene Unn Merete Lie Jæger.

– Vi var litt uenige. Mamma var på 400-meteren en stund, jeg måtte kanskje overbevise litt. Men nå er vi enige, sier Henriette Jæger.

Hva tenker du?Tror du Jæger tar EM-gull på 200 meter? aTja, skal vel holde hardt.bNei, men for ei tøff dame.cJa! Heia!
Håvard Bentdal Ingvaldsen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Håvard Bentdal Ingvaldsen, treningskompis og nordisk rekordholder på 400 meter, støtter Jægers valg.

– Jeg tror det er lurt, hun har nok større sjanser der. Hun kan ta gull på 200 meter, sier Ingvaldsen. Selv håper han å kunne kjempe om medalje i EM.

Lakeri Ertzgaard skal løpe 400 meter og deler rom i Roma med Jæger.

– Det blir litt ensomt uten Henriette på 400-meteren, men jeg skal prøve å redde æren. Vi har hatt de samme rutinene rundt mat og søvn foran øvelsene. Men nå får vi kanskje tid til å heie på hverandre i mellomtiden, sier Ertzgaard.

22-åringen, som selv har ambisjon om å sette ny personlig rekord på 400 (52,70), er full av ros til Norges nye friidrettsprofil.

Lakeri Ertzgaard. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Det er helt sykt å sette tre norske rekorder på så kort tid. Henriette er et råskinn, rett og slett. Veldig inspirerende. Det er også veldig kult hvor mye hun gleder seg over andres resultater. Hun er en ekstremt god utøver, men også en så ålreit person å være sammen med, sier Ertzgaard.

Jæger merker at interessen har økt på henne.

– Det er veldig gøy. Det skaper interesse rundt friidrett, det elsker jeg. Men det kan ta på også. Man må legge bort telefonen og fokusere på det man skal, sier Jæger.

Read Entire Article