Regjeringen må følge opp de lave søkertallene til lærerutdanningene med handling.
torsdag 25. juli kl. 15:51Det er få personer som er viktigere i et barns oppvekst enn læreren. Men hverken Solberg-regjeringen eller Støre-regjeringen har lyktes med å få flere til å søke seg til yrket.
For femte året på rad faller antall søkere til lærerutdanningene. I år er det vesentlig færre søkere enn antall studieplasser for å bli grunnskolelærer. Hakket bedre er det på lektorutdanningene, men også der er trenden dyster.
Det er trist, men kanskje ikke så rart.
Historiene i mediene om læreres hverdag er ikke noen god reklame for yrket. Langt flere lærere melder at de har blitt utsatt for trusler, trakassering og vold. Beskrivelsen av en tøffere hverdag kommer fra alle deler av landet.
At noe har endret seg, tyder også kriminalitetstallene for de yngste på.
Lærerne har dessuten sagt tydelig fra om hva de mener om sin egen lønnsutvikling.
Inntrykket som står igjen, er at å være lærer er en dårlig betalt og lite attraktiv jobb.
Statsråd for høyere utdanning Oddmund Hoel gjør rett i å betegne årets søkertall som krise. Regjeringen må følge opp med en politikk som viser at kriseforståelsen er mer enn ord.
Den forrige regjeringen innførte krav om blant annet karakteren 4 i matte for å sikre kompetansen og øke statusen til læreryrket.
Støre-regjeringen har lettet på kravene. Dette har åpenbart ikke fått flere til å søke seg til utdanningene, men gjør det lettere å fylle opp plassene. Å senke kravene er i det hele tatt en kortsiktig løsning.
Her må regjeringen tenke langt frem. Forrige Pisa-undersøkelse viser en stor nedgang i norske ungdommers ferdigheter i norsk, matte og naturfag. Forklaringene på det er sammensatte. Men det er åpenbart vanskelig å snu den trenden uten mange nok høyt kvalifiserte lærere blir vanskelig.
Regjeringen er på et godt spor når den gjør det lettere for lærere å gripe inn både for å avverge skade og når elever trakasserer og forstyrrer undervisningen. Det handler om lærernes arbeidsmiljø og om den autoriteten må ha i klasserommet.
Det brygger opp til at skole blir blant de store sakene i valgkampen inn mot neste års skolevalg, og godt er det. Selv om partiene har riktig så ulike løsninger på problemene, har de til felles at de ønsker en bedre skole.
Elevene skal lære mest mulig og ha en god hverdag i alle årene de tilbringer på skolen. Og lærerne, med den uvurderlige oppgaven de gjør, trenger gode arbeidsvilkår.
I debatten om hvordan vi lykkes med det, er de nettopp de som kjenner skolen best som må stå i sentrum: Elevene og lærerne.
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.