Israels ambassadør mener Støre-regjeringen har valgt side: – Mistet all tillit til Norge

3 months ago 43


Kortversjonen

  • Den israelske ambassadøren Avi Nir-Feldklein sier at Israels forhold til Norge aldri har vært verre.
  • Han mener Norge ikke kan ha en rolle som fredsmegler i Midtøsten etter å ha anerkjent Palestina.
  • Ambassadøren ble tilbakekalt til Israel etter avgjørelsen, og ser ikke for seg å returnere til Norge i nærmeste fremtid.

Avi Nir-Feldklein ble hjemkalt til Israel 23. mai, dagen etter at regjeringen kunngjorde at Norge anerkjenner Palestina som uavhengig stat.

– Har det vært dialog mellom Norge og Israel etter du dro?

– Nei, nei.

Det sier den israelske ambassadøren til Norge på telefon til VG fra Israel.

– Det israelske folk har mistet all tillit til Norge, hevder Nir-Feldklein.

Ordene falt før det tirsdag ble kjent gjennom avisen Dagen at Avi Nir-Feldklein har fått innvilget søknaden om å fratre før tiden.

Han legger til at Israel fortsatt evaluerer sitt forhold til regjeringen Støre.

– Vi har en dyp krise mellom folket i Israel og den nåværende regjeringen i Norge, som klart har tatt side mot Israel.

HISTORISK: Utenriksminister Espen Barth Eide (t.h.) overleverer dokumentene om Norges anerkjennelse til Palestinas statsminister Mohammad Mustafa. Foto: NTB

Ambassadøren mener at Norge, Irland og Spanias anerkjennelse av Palestina ikke bringer Gaza nærmere fred.

– Anerkjennelse noen måneder etter det verste terrorangrepet mot Israel noensinne, hva er budskapet til det palestinske folk?

Nir-Feldklein kommer selv med svaret:

– At terror lønner seg. Så hvorfor skal de stoppe?

Ambassadøren viser til Israels rett til å forsvare seg og sier at hver gang våpenhvile har ligget på bordet, satte Hamas seg imot.

– De viser ingen virkelig vilje til å forhandle med Israel. De sier de vil repetere 7. oktober igjen og igjen, til Israel ikke lenger eksisterer, hevder Nir-Feldklein.

Hamas angrep også en musikkfestival i Israel 7. oktober:

Hamas tok over 200 israelske gisler under angrepet 7. oktober. Fremdeles holdes over 120 fanget i Gaza. 43 av dem er erklært døde.

– Nær 38.000 palestinere er drept siden krigen startet. Når er det nok?

– Når Hamas slipper gislene fri og legger ned våpnene. Enten opphører Hamas å eksistere, eller så opphører Israel å eksistere.

Nir-Feldklein legger til at Israel mener at mellom 13.000 og 18.000 av de drepte palestinerne er hva han kaller Hamas-terrorister.

Påstanden er ikke dokumentert. FN anslår at vel halvparten av de drepte palestinerne i Gaza er kvinner og barn.

Statsminister Benjamin Netanyahu uttaler mandag at Israel beveger seg inn i den siste fasen når det gjelder å utslette Hamas.

– Vi vil fortsette å angripe det som er igjen, heter det i uttalelsen fra Statsministerens kontor gjengitt av NTB.

FØRER KRIG: En israelsk stridsvogn nær grensen til Gaza mandag. Foto: AMIR COHEN / NTB

Ambassadøren hevder at Hamas, Hizbollah, Iran, sjiamilitsen i Irak og houthiene i Jemen alle er fast bestemt på å ødelegge Israel.

– Vi kriger på flere fronter. Og vi kjemper i Gaza mot en terrororganisasjon som bruker sivile som menneskelige skjold.

– Når du ser tilbake, er det noe dere angrer på?

– At vi ikke klarte å avverge terrorangrepet 7. oktober. Krig er et helvete. Gjør vi av og til feil? Sannsynligvis. Gjør vi det med vilje? Nei.

– Tror du det fremdeles vil være krig i Gaza, ett år etter angrepet?

– Jeg håper virkelig ikke det. Både for israelerne og palestinernes skyld. Vi fortjener alle bedre. Dette er en tragedie.

PÅ FLUKT: Palestinere evakuerer mandag østlige bydeler i Khan Yunis i Gaza, etter ordre fra det israelske forsvaret. Foto: BASHAR TALEB /NTB

11. juni vedtok FNs sikkerhetsråd den første resolusjonen om våpenhvile mellom Israel og Hamas og løslatelse av gisler og fanger.

Planen som ble lagt frem av president Joe Biden, vil gi rom for videre forhandlinger om en mer varig fredsløsning i Midtøsten.

Nir-Feldstein mener Norge må se langt etter en rolle som fredsmegler, som da Oslo-avtalen på nittitallet ble inngått mellom Israel og PLO.

– Skal du ha en plass ved forhandlingsbordet, kan du ikke ha valgt side. Norge er nødt til å endre standpunkt for å gjenopprette Israels tillit.

– Har forholdet til Norge noensinne vært verre?

– Nei. Vi satt pris på Norges rolle som fredsmegler gjennom mange år. Norge er ikke lenger Norge slik vi kjenner det. Det er veldig trist for oss.

I TOG FOR GISLENE: «Våpenhvile før det er for sent!» står det på en plakat under demonstrasjonen for gislene i Tel Aviv 26. juni. Foto: JACK GUEZ / NTB

– Har du snakket med Espen Barth Eide siden du ble hjemkalt?

– Det er ingen virkelig kontakt og dialog mellom meg og utenriksministeren.

Avisen Dagen erfarer at Israel trolig utnevner ny ambassadør til Norge i slutten av juli.

Nir-Feldklein mener at Norge snakker for mye om Israel, i stedet for å snakke med Israel.

– Godt diplomati er å snakke med hverandre mange ganger i lukkede rom. Når du snakker om noen i stedet for til noen, er det antagelig andre du ønsker å gjøre til lags.

Bilde av Andreas Motzfeldt KravikAndreas Motzfeldt Kravik

Statssekretær i Utenriksdepartementet

VG har forelagt uttalelsene til den israelske ambassadøren for Utenriksdepartementet. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik (Ap) svarer slik:

«Nir-Feldklein er den utenlandske ambassadøren som utenriksminister Espen Barth Eide har møtt oftest etter at han ble utenriksminister i oktober i fjor. Også jeg har møtt ham flere ganger. Han er velkommen til møter i Utenriksdepartementet når han eventuelt kommer tilbake til Norge.

Utenriksministeren har uttrykt ønske overfor Israel om å besøke israelsk UD, men fikk avslag på dette av utenriksminister Katz.

Både utenriksministeren og våre diplomater har møtt flere av de rammede israelske familiene. Senest i forrige uke besøkte norske diplomater en av de rammede kibbutzene. Det gjorde sterkt inntrykk.

Vi har fordømt terrorangrepet på det sterkeste. Vi fortsetter å kreve umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av alle gislene.»

Hva er Palestina?

Palestina, eller de palestinske selvstyreområdene, består av Gaza og Vestbredden.

Palestinernes selvstyre er begrenset, samtidig som Israel okkuperer store deler av Vestbredden.

5,3 millioner innbyggere lever i områdene. Arealet er rundt 6000 kvadratkilometer, tilsvarende Akershus fylke.

146 av FNs 193 medlemsland har anerkjent Palestina som egen stat.

Hva betyr anerkjennelsen fra Norge?

At den norske regjeringen offisielt aksepterer eksistensen av Palestina som en selvstendig nasjon. Det er et politisk signal som kan bidra til å høyne Palestinas status i verdenssamfunnet.

Hvorfor er Israel kritisk?

De områdene som palestinere krever som del av sitt territorium, anser Israel som viktige for sin sikkerhet og historiske identitet. Det gjelder særlig Vestbredden og Øst-Jerusalem.

Hva er en tostatsløsning?

Dette refererer til en fredsløsning som baserer seg på to selvstendige stater – Israel og Palestina. Tanken er at disse skal eksistere side om side.

Les også

Read Entire Article