Israel hevder å ha avverget Hizbollah-angrep likt det Hamas utførte

2 hours ago 3


En høytstående militær leder i Hizbollah var målet for det israelske angrepet som traff en bygning sør i Beirut i Libanon fredag. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Med drapet på Hizbollah-topp Ibrahim Aqil hevder det israelske militæret å ha tatt en av hjernene bak et planlagt angrep mot Nord-Israel likt det Hamas sto bak.

lørdag 21. september kl. 05:55

Aqil, lederen for en eliteavdeling i Hizbollah-militsen, ble drept i et israelsk angrep mot Libanons hovedsted Beirut fredag, bekrefter gruppen selv.

Bekreftelsen kommer etter at Israel meldte at Aqil og rundt ti av militsgruppens kommandanter ble drept i angrepet. Også libanesiske sikkerhetskilder opplyste at 61-årige Aqil var drept.

Han skal ha vært leder for Radwan-styrken, en eliteavdeling i den Iran-støttede Hizbollah-militsen. Aqil var angivelig nestkommanderende til Fuad Shukr, som ble drept i et tilsvarende angrep i juli.

I en uttalelse beskriver Hizbollah Aqil som er «en stor jihadistleder» og at han har «sluttet seg til prosesjonen av sine brødre, de store martyrlederne».

– Som 7. oktober

Aqil sto på USAs ettersøkt-liste, og landets utenriksdepartement hadde utlovet en dusør på opptil 7 millioner dollar – tilsvarende over 70 millioner norske kroner – for informasjon som ledet til at han ble tatt.

Det israelske militæret (IDF) betegner Ibrahim Aqil som en av hjernene bak de de hevder er en Hizbollah-plan om å angripe det nordlige Israel, melder nyhetsbyrået DPA.

IDF-talsperson Daniel Hagari hevder at Hizbollah planla et angrep like ødeleggende som det Hamas sto bak i fjor.

Ifølge talspersonen planla Hizbollah å ta kontroll over lokalsamfunn i Galilea-regionen nord i landet og drepe og kidnappe sivile israelere, «som det Hamas gjorde 7. oktober».

Det er ikke kjent hva som ligger til grunn for IDFs påstander.

14 drept, over 60 såret

Samtidig opplyser Libanons helsedepartement at det samlede antallet drepte i angrepet mot Beirut fredag har stedet. Så langt er 14 bekreftet drept, og over 60 skal være såret.

Redd Barnas landsjef i Libanon, Jennifer Moorehead, skriver på meldingstjenesten X at fem barn skal ha blitt drept i angrepet.

En tykk røyksky var synlig over Libanons hovedstad fredag, og innbyggere i de sørlige forstedene sa de hadde hørt et kraftig smell.

Raketter mot Israel

I sosiale medier ble det spredd videoklipp som viser røyken som steg opp etter angrepet. Den libanesiske fjernsynsstasjonen Al-Mayadeen meldte at en drone avfyrte flere raketter mot den tett befolkede bydelen Dahieh.

– Vi vil fortsette å forfølge våre fiender for å forsvare våre borgere, selv i Dahieh i Beirut, sier Israels forsvarsminister Yoav Gallant.

Han beskriver angrepet, som han sier at målrettet mot Aqil, som en del av «en ny fase av krigen».

Det israelske angrepet kom etter at Hizbollah tidligere fredag fyrte av minst 140 raketter mot mål nord i Israel.

Read Entire Article