Iran om Libanon: – Israel har krysset alle røde linjer

1 week ago 7


Israels militærsjef har åpnet for bakkeinvasjon i Libanon. USA og Frankrike jobber med et forslag til våpenhvile, mens Iran gjør det tydelig at de vil støtte Hizbollah.

 Frank Franklin II / AP / NTBIrans utenriksminister Abbas Araghchi på FNs hovedkvarter i New York onsdag. Foto: Frank Franklin II / AP / NTB
torsdag 26. september kl. 00:50

Ledere fra hele verden deltar denne uken på FNs høynivå-uke i New York.

  • Her dreier det meste seg om én ting: Hvordan unngå at krigen mellom Israel og Hizbollah i Libanon utvikler seg til en regional storkrig?

Frykten er at Libanon skal bli et nytt Gaza, sa FN-sjef António Guterres på talerstolen natt til torsdag:

– La oss si fra med en entydig stemme: Stans drapene og ødeleggelsene, ton ned retorikken og truslene, og ta et steg tilbake fra kanten.

Over 600 meldt drept

De israelske luftangrepene i Libanon denne uken beskrives som noen av de dødeligste dagene for landet i moderne tid. Over 600 mennesker er ifølge helsemyndighetene drept, og over 2000 er såret.

Situasjonen tilspisset seg ytterligere onsdag morgen, da Hizbollah angrep hovedkvarteret til den israelske etterretningstjenesten Mossad i Tel Aviv. Ifølge Israel ble raketten skutt ned av israelsk luftvern.

– Det er første gang noensinne at en rakett fra Hizbollah har klart å nå Tel Aviv-området, sa en talsperson for den israelske hæren.

Åpner for bakkeinvasjon

Etterpå åpnet Israels øverste militære leder Herzi Halevi for en israelsk bakkeinvasjon av nabolandet.

– Du hører jetflyene over hodet; vi har slått til hele dagen. Dette er både for å forberede deres mulig innmarsj og for å svekke Hizbollah, sa han til israelske soldater, ifølge Reuters.

Det israelske forsvaret IDF meldte samtidig at de kaller inn ekstra soldater til operasjonen.

USA: Jobber med våpenhvile-forslag

USA og Frankrike opplyser natt til mandag at de jobber med å utarbeide et forslag til en tre ukers våpenhvile, skriver Reuters.

– De siste dagene har vi jobbet med våre amerikanske partnere om en midlertidig våpenhvile på 21 dager for å åpne for forhandlinger, sa Frankrikes utenriksminister Jean-Noël Barro i et krisemøte i FNs sikkerhetsråd onsdag.

Barrot legger til at planen vil bli offentliggjort veldig snart.

Israels FN-utsending Danny Danon sier Israel er åpen for en diplomatisk løsning. Samtidig sier han de «ikke skyr noen midler» for å nå målet om å bekjempe Hizbollah.

Bilde av Danny DanonDanny Danon

Israels FN-utsending

Konflikten mellom Israel og Hizbollah har hele tiden ulmet under bakken – og eksperter har lenge advart om faren for at det hele kan eskalere til storkrig.

Det som nå skjer har sammenheng med krigen Gaza og Hamas-angrepet i Israel den 7. oktober. I den samme perioden som krigen i Gaza har pågått, har Hizbollah også angrepet flere mål nord i Israel – og fått svar.

Rakettangrepene, sammen med frykten for en eventuell videre eskalering, har ført til at rundt 70.000 Israelere har evakuert hjemmene sine, ifølge tenketanken Taub Center.

Iran: Vil «stå med Libanons folk»

Irans utenriksminister Abbas Araghchi gjorde det natt til torsdag klart at landet Ikke vil forholde seg nøytrale dersom situasjonen utvikler seg til en storkrig.

Landet støtter Hizbollahs «kamp for å forsvare Libanon», sa han til reportere før FN-møtet i New Tork onsdag.

– Regionen er på randen av en fullskala katastrofe. Om den ikke blir håndtert, vil verden få katastrofale konsekvenser, sa han til pressen i New York, og la til at Iran vil «stå med Libanons folk med alle midler».

– Israel har krysset alle røde linjer, la han til.

– De har dårlige erfaringer i Libanon

En bakkeinvasjon kan bli svært kostbar for Israel, mener Anders Persson ved Linnéuniversitetet i Sverige.

Han minner om tapene Israel led i årene de okkuperte Sør-Libanon.

– De har dårlige erfaringer i Libanon, og særlig i de områdene som nå er aktuelle, sier Persson til TT.

Israel lyktes heller ikke med å nedkjempe Hizbollah da de rykket inn i Libanon i 2006. Den bakkeinvasjonen var mislykket og endte med politisk krise i Israel, påpeker han.

– Israel vil ved en bakkeinvasjon miste de taktiske fordelene de har ved å bombe fra fly. Når det gjelder kamp på bakken så har Hizbollah helt andre fordeler, sier han

Read Entire Article