– Israel er ekstra på vakt, sier Midtøsten-ekspert til VG.
torsdag 29. august kl. 03:17Kortversjonen
- Minst ni personer drept i israelske angrep på Vestbredden.
- Det israelske militæret kaller angrepene en «antiterroroperasjon».
- Eksperter sier Israel vil krige på alle fronter, og at de frykter terroraksjoner og folkeopprør.
- Ekspert stiller også spørsmål til om intensiveringen vil føre til mer brutalitet fra begge parter.
Natt til onsdag varslet Det israelske militæret (IDF) at de har innledet en operasjon nord på den okkuperte Vestbredden.
Minst ti personer er drept.
Angrepet omtales som et av de største på flere måneder. Samtidig føyer det seg inn i rekken av økende vold på Vestbredden siden krigen på Gaza brøt ut
.– Kjernen er at Israel frykter et folkeopprør, men også mulige terroraksjoner, sier Dag Henrik Tuastad.
Han viser til eksplosjonen i Tel Aviv sist uke. Hamas og Islamsk jihad tok på seg ansvaret og erklærte det som et selvmordsangrep. De hevdet videre at de vil gjenopta denne typen angrep hvis Israel fortsetter krigføringen.
– Hvis det er tilfellet, er Israel ekstra på vakt, sier Tuastad.
IDF omtaler angrepene nord på Vestbredden onsdag som en «antiterroroperasjon».
– En rekke væpnede terrorister ble eliminert fra luften og på bakken, skriver IDF i en uttalelse på Telegram.
Hamas og Islamsk jihad uttaler til gjengjeld at de har detonert bomber mot israelske militærkjøretøy i flere byer.
Ifølge Tuastad har de to organisasjonene hatt lav militær kapasitet på Vestbredden:
– Israel har i samarbeid med palestinske sikkerhetsstyrker hatt god kontroll på Hamas og Islamsk jihad på Vestbredden – det inkluderer opp mot 10.000 fengslede. I tillegg har de veldig sterk overvåkning der.
Motstanden fra palestinere på Vestbredden har derimot vært preget av innbyggerne, påpeker han og trekker frem to ting:
- «Ensomme ulver» har reist inn til bosetninger og utført angrep der.
- Ungdomsgrupper har startet væpnede aksjoner, som for eksempel «Løvens hule» .
– Det er tegn på en vilje og en motivasjon, sier Tuastad.
Blant byene Israel gjennomførte angrep mot onsdag var Jenin. Dette er et «hotspot» for lederløst palestinsk opprør og geriljavirksomhet, ifølge historiker Marte Heian-Engdal.
– Jenin er et arnested og for Israel et viktig fokus – historisk, men også i dag. «Løvens hule» hadde for eksempel sitt utspring herfra, sier hun.
Hun påpeker samtidig at Israel er i krig og at de vil kjempe denne på flere fronter, inkludert på Vestbredden.
– En viktig forskjell er at på Vestbredden er det ikke kun den israelske hæren, men også israelske bosettere som står for en stor del av volden. Det er veldig stor vilje til å bruke vold mot palestinere og regjeringen er villig til å bevæpne dem for dette. Det er ville vesten, sier Heian-Engdal.
FN har vært klare på at bosetningene er i strid med internasjonal folkerett. Også den israelske okkupasjonen er i strid med internasjonale lover, har de uttalt.
VG har flere ganger vært på Vestbredden og rapportert om angrep mot palestinere, blant disse er 25 år gamle Ayoub Abu Alia.
Derfor kaller FN bosetningene for en krigsforbrytelse
Siden 1967 har Israel okkupert Vestbredden. Israel har bosatt 750.000 i de okkuperte landområdene Vestbredden og Øst-Jerusalem, viser tall fra FN.
FNs sikkerhetsråd, FNs generalforsamling, Det internasjonale Røde Kors-sambandet og Den internasjonale domstolen (ICJ) har i flere resolusjoner og i en dom, konkludert med at bosetningene er folkerettsstridige.
Den internasjonale domstolen (ICJ) slo senest i sommer fast i en rådgivende uttalelse, at Israels bosetningspolitikk og utnytting av naturressurser i palestinske områder er i strid med folkeretten.
Israels 57 år lange okkupasjon av Vestbredden er også ulovlig, konkluderer FNs øverste juridiske organ.
FNs høykommissær for menneskerettigheter sa i 2022 at bosettingene er en krigsforbrytelse. Dette gjentok høykommissæren også i februar i år.
Heian-Engdal sier det er viktig å trekke frem de manglende internasjonale reaksjonene på Israels krigføring.
Hun viser for eksempel til USAs våpensalg til Israel. Biden-administrasjonen godkjente nylig et salg på over 200 milliarder kroner.
– Israel har lært at i kampen mot terror, så er alt lov. Det er med på å informere beslutningstagere i Israel om hvordan de kan tillate seg å gå frem i Vestbredden, sier hun.
Tuastad stiller spørsmål til hvor godt en intensivering av kampene på Vestbredden vil fungere.
– Israel driver er en slags brannslukking, men det er ild under asken. Jeg blir ikke overrasket om det på et tidspunkt bryter ut noe opprør på Vestbredden, sier han.
– Historisk har forskning vist at jo hardere du slår ned på opprør, jo mer brutalisert blir det blant de som ønsker å begå motstand, legger han til.
Les også: Nekter å returnere til Gaza-krigen: – Vil heller i fengsel