– Jeg både gleder og gruer meg, sier Guro Karlsen.
Hun er sykepleier på Sørlandet sykehus i Kristiansand, men snart flytter hun og samboeren til den lille kommunen Karlsøy i Troms.
Ved å binde seg til minimum to år, får hun et rekrutteringsstipend på 80.000 kroner. Hun går også opp i lønn sammenligna med det hun tjener på sykehuset sørpå.
I tillegg er Karlsøy med i tiltakssonen for Nord-Troms og Finnmark, noe som gir lavere skatt.
- I Nord-Troms og Finnmark er forresten barnehagene blitt gratis, og det ser ut til å bidra positivt til befolkningstallene.
- I hele tiltakssonen øker folketallet. Bosetting av flyktninger spiller også en stor rolle
I Karlsøy skal Guro Karlsen jobbe på korttidsavdelingen på sykehjemmet i kommunen.
– Det blir nok en stor overgang. Men jeg tror det blir sunt for meg å roe litt ned, og få enda bedre pasientkontakt, sier hun.
Attraktivt for de unge
For første gang på flere år har Karlsøy kommune flere kvalifiserte søkere på sykepleierstillinger.
– Høsten 2023 hadde vi ingen søkere til to utlysninger på sykepleierstillinger. I februar fikk vi fire kvalifiserte søkere.
Det forteller Aina Isaksen, personal- og organisasjonssjef i Karlsøy kommune.
Kommunen tilbyr ekstra lønn, stønad til flytting og stipend til etterutdanning til sykepleiere som tar seg jobb i kommunen.
I tillegg til rekrutteringsstipend, starter sykepleiere, barnehagelærere, helsefagarbeidere og barne- og ungdomsarbeidere med ti års ansiennitet når de blir ansatt.
– Det gjør det mer attraktivt for unge, nyutdanna å komme hit og være her. Vi har hatt økt søkermasse til sykepleierstillinger spesielt, sier Isaksen.
Også andre yrkesgrupper kan lokkes til kommunen med gunstige betingelser, dersom det etter flere utlysninger ikke har kommet kvalifiserte søkere.
– I fjor sommer lyste vi ut ingeniørstillinger og fikk 22 søkere. Normalt får vi én til tre søkere, forteller personal- og organisasjonssjefen i Karlsøy.
- Også i Vesterålen har sykepleiermangelen vært stor. Les her hvordan Stokmarknes sykehus klarte å rekruttere 14 nye ansatte.
– Gledelig
Det er politikerne i Karlsøy som har vedtatt en tiltakspakke for rekruttering av viktig arbeidskraft. Varaordfører Parabaran Rajalingam (SV) er fornøyd med effekten de nå ser.
– Politikere i små kommuner må tilby sykepleiere gode vilkår og et godt arbeidsmiljø for å sikre bemanninga i helsesektoren. Det er gledelig å se at det fungerer.
Leder ved Karlsøy sykehjem, Marit Sørensen, mener det å ansette faste sykepleiere i eldreomsorgen gir et bedre tilbud til pasienter. Kommunen sparer også penger, mener hun.
– Nå har vi kontinuitet og stabil drift. Når vi mangler folk, er vi på jakt hele tida etter kvalifisert personale.
Må ty til ufaglærte
Ifølge en kartlegging Sykepleierforbundet har gjort bemannes 20 prosent av sykepleiervaktene i Troms-kommunene av ansatte som ikke er utdannet sykepleier.
I enkelte kommuner kan én sykepleier risikere å være den eneste fagutdanna på jobb, og ha ansvar både for pasienter på sykehjem og pleietrengende som bor hjemme.
Nestleder i Sykepleierforbundet i Troms, Mari-Ann Benonisen, sier arbeidsbelastninga er særlig stor under ferieavvikling om sommeren.
– Det vi hører er at sykepleierne ofte kan være alene sykepleier i en hel kommune. Da har de ansvar både for institusjon og hjemmebasert omsorg.
Nært Tromsø
Flere kommuner i nord har satt i gang målretta tiltak for å få flere søkere på utlyste stillinger.
– Kommunene skjønner problemet og ser problemet, men vi må ta på alvor at vi har stor mangel på sykepleiere i stort sett alle kommuner, sier Benonisen.
Én av grunnene til at Karlsøy kommune klarer å rekruttere sykepleiere, er nærheten til en stor by som Tromsø., mener hun.
– I tillegg ligger Karlsøy i tiltakssonen for Nord-Troms og Finnmark, og har dermed flere muligheter.
Guro Karlsen bekrefter at nærheten til nabokommunen Tromsø ble avgjørende for samboerparet når de vurderte hvilken Nord-Troms-kommune de skulle flytte til.
Valget sto mellom Lyngen og Karlsøy.
– At Karlsøy er nærmere Tromsø, var én grunn til at vi valgte det, sier hun.
Hun gleder seg til å bo nærmere sin nordnorske familie, og å tilbringe tid i den vakre naturen.
Boligmangel
Men når Karlsøy skal rekruttere nytt helsepersonell, støter de på ei utfordring. For hvor skal de nyinnflytta bo?
Ifølge Torill Schneider Aarø, hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Karlsøy, er det vanskelig å få leid bolig og det er få boliger til salgs.
– Vi har sykepleiere som blir i tre måneder fordi de bor i kollektiv. Når du har familie er det ikke noe særlig å bo i kollektiv.
Aarø mener det må satses på boliger i kommunen.
– Det er den kommunen der det er enklest å få startlån. Men har du aldri bodd i Karlsøy før, så kjøper du deg ikke hus.
- Økt turisme bidrar til et enda vanskeligere boligmarked mange steder. Dette eksempelet er fra Fjordgård på Senja, Hvert år kommer det titusenvis av turister som vil bestige de spektakulære fjelltoppene Segla og Hesten.
Publisert 07.07.2024, kl. 07.49