Ingen «svenskefelle» i Oslo Høyre

1 month ago 12


Vi skal ta forbryterne, ikke stigmatisere nasjonaliteter.

REPLIKK: – Jeg håper at Wiborg og Frp fremover vil snu fokus fra kriminelles etnisitet til hvordan vi effektivt kan bekjempe selve kriminaliteten, skriver Høyres Merete Agerbak-Jensen. Foto: Alexander Vestrum / NTB
torsdag 29. august kl. 10:42
Bilde av MERETE AGERBAK-JENSENMERETE AGERBAK-JENSEN

Høyres gruppeleder Oslo bystyre

Frps stortingsrepresentant Erlend Wiborg reagerer sterkt på at jeg i VG tviler på at Oslo blir en tryggere by med registrering av kriminelles etniske opphav i tre generasjoner bakover.

Det vrir han til at jeg «stikker hodet i sanden».

Men han kan ta det med ro: Oslo Høyre har ikke gått i noen «svenskefelle», og vi har ikke berøringsangst for vanskelige debatter.

Men Wiborg slår inn åpne dører:

I Oslo er det veldig gammelt nytt at enkelte nasjonaliteter og innbyggere i noen bydeler er overrepresentert i kriminalitetsstatistikken.

Det har vi ingen problemer med å snakke om, men viktigere enn å snakke er det å gjøre noe med det.

FÅR SVAR: Frps Erlend Wiborg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nettopp derfor har vekslende Høyre-byråd i mer enn 20 år gjennomført tiltak for bedre integrering blant annet i form av tidlig språkkartlegging, områdesatsing i de mest utsatte bydelene og forsterket språkopplæring.

I tillegg gjør vel ingen andre byer i Norge mer for å forebygge ungt utenforskap – utenforskap som ofte leder til kriminalitet.

Oslo Høyre frykter ikke fakta, slik Wiborg påstår. Men fakta er lite verdt hvis de ikke kan brukes til målrettede tiltak, og slik sett er bestemors nasjonale identitet neppe til stor hjelp.

Derimot trenger vi treffsikkert forebyggende arbeid, internasjonalt samarbeid mot gjengkriminalitet, mye mer synlig politi og raskere reaksjon overfor barneranere og ungdom som utøver hatkriminalitet.

I dette arbeidet trenger Oslo drahjelp fra Wiborg, Listhaug og alle andre stortingsrepresentanter.

Jeg er for øvrig glad for at kamp mot negativ sosial kontroll og vold i nære relasjoner er en felles satsing for de fire «budsjettkameratene» i Oslo – Høyre, Venstre, Frp og KrF.

Men jeg håper at Wiborg og Frp fremover vil snu fokus fra kriminelles etnisitet til hvordan vi effektivt kan bekjempe selve kriminaliteten.

Vi skal ta forbryterne, ikke stigmatisere nasjonaliteter.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article