Ryktene har gått, og NRK har allerede sikret seg rettighetene til å sende løpet søndag.
Jakob Asserson Ingebrigtsen er kryptisk om at tiden er moden for å debutere på ny distanse.
– Jeg har ingen flybillett hjem. Så først og fremst skal jeg springe her i morgen. Hvis det går fantastisk bra, så får vi se hva som skjer, sier Ingebrigtsen til NRK.
– Er det aktuelt å springe i København på søndag, sånn som vi har hørt snakk om fra ganske godt informert hold?
– Det vet jeg ikke. Det er et løp, men det er et løp på 5000 meter òg, så først og fremst springer jeg 1500, så får vi se om det blir noe annet, svarer han.
– Vi snakker om København halvmaraton. Det gjør du òg?
– Jeg er her for å springe 1500 meter.
– Så du vil ikke si noe om det er aktuelt å springe i København?
– Som sagt, så er jeg her for å springe 1500 meter. Jeg har trent og gjort alt jeg kan for å være så godt som mulig forberedt til det.
NRK-ekspert: – Enormt spennende
NRK har vært i kontakt med arrangøren, som henviser til teamet rundt Ingebrigtsen når det kommer til nordmannens konkurranseplan.
– Det er enormt spennende. Det er helt rått. Han virker litt impulsiv, og det virker nesten som han kan ta disse utfordringene på strak arm. Han er ikke skyggeredd, flirer NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal om Ingebrigtsens mulige løp i København.
For det er ikke en hvilken som helst utfordring han står overfor.
Verdensrekordholder Jacob Kiplimo står på startstreken sammen med verdensmester Sabastian Sawe, og de skal løpe fort.
Lagt opp til verdensrekordfart
Arrangøren har satt opp harer til å løpe mot en sluttid på 57.00 minutter – 31 sekunder raskere enn det noen gang er løpt.
– Det er en rekordrask løype, der det er løpt veldig fort tidligere. Det ble satt verdensrekord i 2019, som senere ble slått av Kiplimo, sier Jann Post, som skal kommentere løpet for NRK.
Ingebrigtsen sa etter 2.-plassen på 1500 meter i Zürich at han trodde årets rekordjakt var over etter et sykdomsavbrekk, selv om han følte seg overraskende bra underveis.
Post er svært spent på hva Ingebrigtsen kan få til dersom han stiller til start.
– Jeg er ganske trygg på at Jakob kan sette norsk og europeisk rekord, men om han kan henge med i verdensrekordfart er ekstremt spennende ..., sier Post.
– Jeg avskriver ham ikke der heller. Jeg gjør ikke det, men det kan være han møter en utfordring muskulært etter 17 kilometer, sier Rodal.
- København halvmaraton sendes på NRK, søndag fra klokken 09.25. Der løper europamester Karoline Bjerkeli Grøvdal for en sterk tid.
– Aldri si aldri
Halvmaraton er en av ti distanser Jakob Ingebrigtsen har satt seg som mål å sette verdensrekord i løpet av karrieren. Han har allerede rekordene på 2000 meter, 3000 meter og to engelske mil (3219 meter).
Da NRK snakket med Ingebrigtsen før stevnet i Lausanne 22. august, kort tid før han satte rekorden på 3000 meter, trodde han ikke vi kom til å se mye til ham på asfalten.
– Det tror jeg ikke. Du skal aldri si aldri, men jeg prøver å bli så god som jeg kan. Det er det som er viktig akkurat nå.
– Jeg tenker at jeg skal jage verdensrekorder på 1500 og én engelsk mil på banen, og først når jeg klarer det, så skal jeg vurdere andre ting. Det er jo en enormt vanskelig oppgave, så vi skal legge ned arbeidet og gjøre så godt vi kan i dette året for å se om vi kan nærme oss og klare det, sa Ingebrigtsen.
Verdensrekorden på halvmaraton lyder 57,31 minutter og eies av Kiplimo. Sveitseren Julien Wanders har europarekorden med 59,13, mens svenske Andreas Almgren er bestemann fra norden med 59,23 fra vårsesongen.
Sondre Nordstad Moens norgesrekord er på 59,48.
– Han har jo brukt 15 år av livet på å få høyest mulig terskelfart, enkelt forklart å holde høy fart uten å stivne. Det er enkelt sagt den farten du kan holde i cirka én time. Det største spørsmålet er den muskulære utholdenheten, mener Post.
Mangler spesifikk trening
Han tror neppe Ingebrigtsen har fått gjort all den type spesifikk trening som han ville gjort om han skulle forberedt seg optimalt til et halvmaraton, spesielt med tanke på at han har vært syk og fortsatt er i full konkurranse på banen.
– Det er typisk at de beste vil ha en intervalløkt med et volum på 12 til 15 kilometer i halvmaratonfart. Den tviler jeg på at han har gjort nå. Han kommer samtidig rett fra verdensrekord på 3000 meter, så formen er der, sier Post.
PS! Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås løper 1500 meter i Diamond League-finalen i Brussel, fredag klokken 21.27. Sendingen starter 20.00 på NRK 1.
Publisert 12.09.2024, kl. 16.55 Oppdatert 12.09.2024, kl. 16.58