Det ble ikke noe valgskred for statsminister Narendra Modi. Til tross for historiske mengder desinformasjon og deepfake-videoer i valgkampen.
Tidligere gravejournalist. Skriver mest om skole, helse, økonomi og integrering. Følg på Twitter: @shaziamajid_ Threads: @shaziamajid9
Narendra Modi og hans hindunasjonalistiske Bhartiya Janta Parti (BJP) har vunnet valget i India for tredje gang.
Men, det er likevel et tap for Modi. For han var sikker på å gjøre rent bord. Slik ble det ikke.
Valget gir grunn til både glede og grøss. Det gledelige er den enorme demokratiske øvelsen inderne nettopp har lagt bak seg.
Det grøssende er at mange av dem er blitt utsatt for historiske mengder falsk og misvisende informasjon på veien frem til valglokalene.
Likevel har mange indere klart å gjennomskue Modi.
Blant annet om landets eventyrlige økonomiske vekst. Den er reell for de rike, ikke for de fattige, som er rammet av høy inflasjon og arbeidsledighet.
«Valgresultatene vi nå ser er litt av et sjokk. Det ble ingen overveldende flertall for BJP. Hoder kommer til å rulle. Modi og hans kult har trodd han er større enn det han er. Folk har gjennomskuet ham».
Det mener Raqib Hameed Naik (29). Han er en indisk journalist og grunnlegger av tenketanken India Hate Lab og analyseselskapet Hindutva Watch, og er for tiden på konferansen Oslo Freedom Forum.
29-åringen er muslim. Han dokumenterer forfølgelsen av indiske muslimer, kristne, sikher og andre minoriteter.
Modi har splittet det en gang sekulære landet.
Desinformasjon, løgn og konspirasjonsteorier har spilt en avgjørende rolle. Ikke bare ved årets valg, men under hele Modi’s regjeringstid.
Ved valget i 2014 satset den indiske statsministeren på kampsaken, arbeid til folket. Ved valget i 2019 var det nasjonal sikkerhet som vant han valget.
Ved årets valg hadde han mangel på gode kampsaker.
BJP og Modi har derfor brukt antimuslimsk retorikk for å mobilisere sine kjernevelgere.
Det er flere hundre tilfeller av dokumentert hatprat, ofte fremført av fremtredende BJP-politikere. Men, Modi har holdt tyst i årevis.
Under årets valgkamp tok han bladet fra munnen.
I april kalte han landets nærmere 200 millioner muslimer for «infiltratører». Senere har han bedt sine velgere vokte seg for «stemme jihad». Et antimuslimsk begrep som BJP sine offisielle konti i sosiale medier har brukte flere titalls ganger gjennom valgkampen.
Og det er dette som er skremmende.
I andre regimer har vi sett trollfabrikker og anonyme konti spre falsk informasjon. I valget i India har løgnene kommet fra regjeringspartiet.
Det er også tilfeller hvor opposisjonspartiene har tatt i bruk desinformasjon.
Svært mange indere har fått servert misvisende tekst, men enda farligere er det at det er blitt brukt kunstig intelligens for å produsere høyst troverdige bilder og videoer som ikke er sanne.
Fremtredende politikere og kjendiser er tillagt ord og meninger de aldri har ytret.
Det finnes internasjonale analyseselskaper og nyhetsbyråer som AFP som fortløpende har kartlagt omfanget.
Konklusjonen er at man aldri tidligere har sett maken.
Årsaken er at flere hundre millioner indere har tilgang til bredbånd og sosiale medier, som har bidratt til en voldsom spredning og en reell påvirkning av velgere. Slik var det ikke ved de to foregående valg.
Men, er det ikke lys i tunnelen når flere indere likevel ser ut til å ha snudd ryggen til Modi?
Den indiske journalisten Naik er forsiktig med å feire.
«Det gir meg håp. Men, jeg er redd det overraskende resultatet kan avstedkomme reaksjoner mot landets minoriteter».
India trenger et samlende leder. Men, har valgt en splittende en.
Det indiske valget er et skummelt blikk inn i fremtiden. Den viser hvordan teknologi og kunstig intelligens har gjort det enda enklere å manipulere en valgkamp.
I ekstreme tilfeller kan det føre til mer enn splittelse. Det kan føre til vold og det som verre er.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.