– I verste fall kan konsekvensene bli enorme

5 months ago 33


Opptrapping i Midtøsten kan bety oljeprishopp og børsfall. Seniorøkonom ser en stor joker for veien videre.

 Et anti-missilsystem i drift etter at Iran skjøt opp droner og missiler mot Israel. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Det kan bli tydelige bevegelser når markedene åpner etter å ha vært stengt for helgen.

Oljeprisen kan gjøre et hopp, store børsindekser som S&P og Nasdaq kan falle og korte renter kan stige, tror Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken. Hun mener dette kan skje som er resultat av frykt i markedene.

Iran gjennomførte natt til søndag et storstilt angrep mot Israel med hundrevis av droner og raketter. Det skaper bekymring for ytterligere eskalering av krisen i Midtøsten.

Hvilke effekter opptrappingen i Midtøsten får på økonomien, kommer an på utviklingen fremover, påpeker Midtgaard.

– I verste fall kan de økonomiske konsekvensene bli enorme. Det store spørsmålet er om Israel kommer med motangrep. Den er den store jokeren her, sier hun til E24.

Israels kriseregjering skal søndag ettermiddag diskutere svar på angrepet, skriver NTB.

Les på E24+

Analysesjef mot strømmen i bilfrakt-aksje: – Nedsiden er høy

Sara Midtgaard

Seniorøkonom

Hormuzstredet sentralt

Midtgaard viser til et scenario der Israel svarer Iran, og USA involveres slik at det blir en fullskala krig i Midtøsten.

– Hvis vi ser på dette scenarioet og Iran ender med å blokkere Hormuzstredet, som påvirker oljemarkedet, kan det bety at oljeprisen skyter fart. Da kan det bli et større tilbudssjokk.

Iran er blant verdens største oljeprodusenter.

Store deler av verdens transport av olje skjer gjennom Hormuzstredet, som Iran kontrollerer mye av. Gass (LNG) fra Qatar blir fraktet gjennom stredet.

Midtgaard understreker at det er lav sannsynlighet for at dette scenarioet inntreffer, noe som også vil reflekteres i markedene.

– Et slikt tiltak vil ikke bare ramme vestlige land, men også blant andre Kina. Derfor vil Iran få fiender også i andre land, og det vil være upopulært.

Israel klarte ved hjelp av amerikanske styrker å skyte ned nesten alle dronene og rakettene som var på vei mot landet, ifølge USAs president Joe Biden.

Rundt 90 dollar nå

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets mener også det er naturlig å vente at oljeprisen vil stige ved åpning.

– Hvor dramatisk er situasjonen for oljemarkedet?

– Per nå er den veldig dramatisk, svarer Martinsen.

Han påpeker imidlertid at usikkerheten er stor, og at veien videre for oljeprisen vil avhenge av hvordan konflikten spiller seg ut.

Hvis konflikten eskalerer og markedet mister store mengder olje som ikke kan erstattes, kan prisen gå titalls dollar over der vi er nå, mener Martinsen.

Oljeprisen endte uken på 89,6 dollar.

Prisen har steget rundt 10 dollar i år. Bak dette står et strammere marked enn ventet, økt geopolitisk spenning i Midtøsten og usikkerhet rundt russisk olje som følge av ukrainske droneangrep, ifølge Martinsen.

Helge André Martinsen

Senior energianalytiker

Kina-tall

Sett i lys av det som skjer i Midtøsten, mener Midtgaard det blir ekstra relevant å følge med på tall fra Kina. Tirsdag kommer det tall for aktiviteten i kinesisk økonomi. Kina er en stor og viktig konsument av råvarer, ikke minst olje.

– Markedet vil nok være nervøst hele uken, og det vil være press på oljemarkedet. Hvis tallene fra Kina overrasker på oppsiden, kan det gi effekt på oljemarkedet.

Ellers er det ikke den tunge makrokalenderen denne uken, men vi får blant annet «Beige Book» fra USAs sentralbank onsdag, britiske inflasjonstall tirsdag og Norges Banks utlånsundersøkelse torsdag.

På Oslo Børs sparkes resultatsesongen i gang, med kvartalsrapporter fra Nel, Elkem, ABG Sundal Collier, Norske Skog og Norwegian Property. Stolt Nielsen, som har avvikende regnskapsperiode, la frem tall i forrige uke.

Read Entire Article