Kronen har svekket seg mot albanske lek og polske zloty, men for det aller meste er sommerens vekslingskurser bedre enn i fjor.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Den norske kronen har styrket seg jevnt og trutt den siste måneden.
Euroen, som brukes i blant annet Spania, Frankrike, Italia og Hellas, ligger på et høyt nivå sammenlignet med hva den har gjort tidligere år, men prisnivået i forhold til norske kroner er blitt mer gunstig den siste måneden.
Den felleseuropeiske valutaen har blitt handlet for rundt 11,4 norske kroner det siste døgnet.
– Vi er inne i den fjerde uken der kronen har vært sterkere. Det er ikke bare et blaff, sa valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til E24 torsdag.
Det er gode nyheter for nordmenn som skal på ferie.
Sammenlignet med for ett år siden, har den norske kronen styrket seg mot valutaen i flere populære ferieland.
Les på E24+
Nå kommer sommeren: Dette må du vite om feriepengene
Tyrkia på topp
Av listen på 30 land og eurosonen under, er det bare fire land der kronen nå er mindre verdt enn i fjor. Det dreier som om landene Albania, Polen, Sør-Afrika og Mexico.
På motsatt side peker særlig Tyrkia seg ut som en destinasjon der man får mer for den norske kronen i år. Sammenlignet med i fjor, har den norske kronen styrket seg nesten 40 prosent mot tyrkiske lire.
Den største svekkelsen er mot den albanske valutaen lek. Myntenheten i Albania har styrket seg om lag 5,5 prosent mot kronen, sammenlignet med mai i fjor.
Se hele oversikten i tabellen under (2 sider):
– Gunstig utvikling
Tyrkia er også det første landet Marie-Anne Zachrisson, sjef for reiseoperatøren Ving i Norge, nevner på spørsmål om billige reisemål.
– Inflasjonen i landet er jo høy, men liren har hatt en gunstig utvikling mot kronen, påpeker hun.
I tillegg er Tyrkia et land som har mange av de kvalitetene nordmenn etterspør, ifølge landsjefen.
– Det er godt vær, bra standard på boligene og god mat. Tyrkia er jo i utgangspunktet et rimelig land å reise til.
– Kan fortsatt få mye ut av ferien
Zachrisson peker også på Bulgaria.
– Det er også et reisemål hvor man får mye for pengene, både når det gjelder mat og aktiviteter.
Selv om euroen fortsatt ligger på et høyt nivå, tror Zachrisson at mange likevel vil oppleve at de får mye for pengene i land som Spania og Hellas.
– Det har jo blitt dyrere enn det var, men kostnadsnivået er i utgangspunkt lavere. Transport er også rimelig i flere av eurolandene.
Til sist trekker hun frem Øst-Europa og Baltikum som feriesteder for prisbevisste.
– Det går jo faktisk an å dra på badeferie til Polen også. Da behøver man i tillegg ikke nødvendigvis reise så langt, noe som ofte gjør at flyturen blir billigere.
– Potensial for litt sterkere kronekurs
– De siste 12 månedene har vi sett at kronekursen har utviklet seg i takt med amerikanske renter, sier Kristoffer Kjær Lomholt, sjef for valutaanalyse i Danske Bank, til E24.
Han peker på at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) har vært viktigere for kronekursen enn Norges Bank og oljeprisen.
– Kronekursen er avhengig av det globale investeringsmiljøet og hva Fed gjør med rentene.
– Med det som utgangspunkt, hvordan tror du kronekursen vil utvikle seg gjennom sommeren?
– Vi tror det er potensial for en litt sterkere kronekurs i de kommende månedene. Den siste uken har kronen vært den valutaen som har klart seg best, og bevegelsen kan fortsette, sier Lomholt.
Han tror kronen kan holde seg på nåværende nivåer mot sentrale valutaer den neste måneden eller to, og potensielt styrke seg noe.
– Kanskje det dyreste stedet man kan dra
På lengre sikt er ikke utsiktene like lyse, ifølge valutasjefen.
– Vi anbefaler våre kunder å utnytte situasjonen nå og selge norske kroner, for vi tror at den vil svekke seg i året som kommer, sier han.
I midten av mai skrev E24 at både Danske Bank og DNB tror euroen vil koste rundt 12 kroner om ett år.
Lomholt påpeker at det er en rekke forhold som avgjør hvor mye det koster å feriere i et land. Utenom valutakurser er det for eksempel store forskjeller på det lokale prisnivået og geografisk avstand, som ofte har betydning for reisekostnadene.
– Men hvis vi ser på valutakurser, kan land som Sverige, Japan og Tyrkia være gode alternativer for nordmenn.
Sverige har for eksempel opplevd et raskere fall i inflasjonen, samtidig som den svenske kronen er svekket, påpeker valutasjefen. Japanske yen har svekket seg betydelig de siste to årene.
– Er det noen land nordmenn bør holde seg unna, med tanke på valutakursen?
– USA er dyrt. Det skyldes både at den amerikanske dollaren er sterk, samtidig som inflasjonen har vært relativt høy og den amerikanske økonomien er sterk. Som norsk turist er det kanskje det dyreste stedet man kan dra, men omkostninger er selvfølgelig kun én av mange betraktninger for hvor man reiser, sier Lomholt.