Kortversjonen
- Bokseren Steffen Tangstad døde 26. juni, 65 år gammel. Han huskes for sin solide boksekarriere.
- Han er blant annet kjent for å ha gått den eneste VM-kampen i tungvektsboksing for en nordmann.
- Olympisk mester Egil Søby og andre profiler mimrer om Tangstads sterke prestasjoner.
– Jeg har bare godt å si om Steffen, og har kjent ham siden han var en talentfull guttunge, sier Egil Søby til VG.
De er begge fra Tønsberg og har en lang historie sammen. Søby ble nemlig olympisk mester i kajakk i 1968, og tok bronse fire år senere. Han bodde i Tønsberg og fikk tidlig kontakt med Tangstad.
– Han var lovende i friidrett og svømming før det ble boksing. Jeg kom i kontakt med ham da jeg holdt et foredrag for friidrettsklubben, og delte mine erfaringer fra idretten. Det tente nok noe hos Steffen, sier Søby.
Da Tangstad etter hvert satset på boksing, og ble profesjonell, tok han kontakt med Søby og ville ha ham med i støtteapparatet.
– Jeg var med da han ble europamester i København (mot Lucien Rodriguez i 1984, red.anm.). Jeg var ikke med da han tapte mot «Lillen» Eklund året etter, men da han tok tittelen tilbake EM-tittelen i 1986, mimrer Søby.
Steffen Tangstad
- Født: 22. juni 1959 i Tønsberg
- Død: 26. juni 2024 (65 år)
- Hadde en lang amatørkarriere med seks norske mesterskap og kongepokal i 1979.
- Debuterte som proffbokser 1. oktober 1980 med uavgjort mot Benji Smith i Chateau Neuf.
- Ble europamester i tungvekt da han vant på poeng mot franske Lucien Rodriguez i KB Hallen i København 9. november 1984.
- Tapte mot svenske Anders «Lillen» Eklund i første tittelforsvar 9. mars 1985.
- Vant to kamper før han igjen gikk om EM-tittelen i april 1986. Vant på poeng mot briten John Westgarth 18. april 1986.
- Fem måneder senere, 6. september, gikk han VM-tittelkamp (IBF og lineær tittel) mot amerikanske Michael Spinks, og tapte på teknisk knockout i fjerde runde i Las Vegas Hilton. Det ble hans siste kamp,
- Gikk totalt 28 proffkamper i tungvekt. 24 seirer (14 på knockout), to uavgjorte og to tap.
- Hadde flere roller innen boksing etter egen karriere, blant annet som manager, promotor og programleder.
Hans rolle var å ta seg av den fysiske treningen og de mentale forberedelsene i det som ble et stort eventyr i norsk boksehistorie.
– Boksing hadde jeg ikke greie på, så jeg sa at jeg kunne ta meg av alt det andre. Det fungerte fint det, sier Søby.
– Kondisjonsmessig var han helt på topp, og på det mentale var han sterk. Det krever mye å skulle gå inn i en boksering og takle alt det som skjer rundt de store kampene, sier han.
Søby forteller at Tangstad fortalte ham om VM-kampen mot Michael Spinks i all hemmelighet da de tok en løpetur ved Slottsfjellet hjemme i Tønsberg.
Tangstad er den eneste nordmannen som har gått VM-kamp om tungvektstittelen. Det endte med tap på teknisk knockout
i fjerde runde på Hilton Center i Las Vegas 6. september 1986, men står likevel igjen som et enormt høydepunkt i norsk idrettshistorie.– Jeg har vært med i to OL som aktiv, men det opplegget rundt VM-kampen i Las Vegas med Don King som promotor – det var helt enormt! En positiv opplevelse uten like, mener Søby og legger til:
– Gjennom Steffen fikk jeg møte store stjerner, og jeg husker spesielt godt da vi traff Sylvester Stallone. Det skapte noen herlige minner!
Et siste møte
Noen av minnene var tema da Søby traff sin gamle venn for tre uker siden. Tangstad var alvorlig syk, og var innlagt på et helsehjem i Tønsberg.
– Vi hadde en veldig fin stund sammen. Det var jeg som pratet mest, for han hadde ikke så mye krefter igjen. Jeg skjønte nok at det var siste gang.
– Vi snakket litt om opplevelsene i Vegas, og jeg hadde med blåbær som jeg ga ham med skje. Han lyttet og ga uttrykk for at han satte pris på det vi har opplevd, sier Søby.
Truls Dæhli var sportsjournalist i VG da Tangstad hadde sin storhetstid. Han ble senere sportskommentator samme sted, og beskriver VM-kampen i Las Vegas slik:
– Det er fort gjort å bli historieløs, og jeg skal ikke si det er det største i norsk idrettshistorie, men det er det mest spesielle jeg har vært borti.
Tangstad var i verdens nyhetsbilde i en idrett som på den tiden var forbudt i Norge. Proffboksing var ulovlig på norsk jord fra 1981 – året etter at Tangstad debuterte som proff i Chateau Neuf.
– NRK ville ikke ha proffboksing, og sendte det ikke. Dagbladet hadde tatt et standpunkt og var imot, men de snudde etter hvert da Tangstad ble stor. VG var på en måte primærkilden for det som skjedde med Tangstads reise fra ukjent til EM-titler og storkamp i USA, sier Dæhli.
Selv ble han sendt til Las Vegas på jobb tre uker før gongongen gikk.
– Det var utrolig spesielt å kjøre fra flyplassen og inn. Det var enorme plakater av Tangstad og Spinks. Plakater i USA er noe annet enn andre steder, og særlig på den tiden, sier Dæhli og fortsetter:
– Interessen i Norge var helt enorm. Jeg vet ikke salgstallene, men det ble satt rekorder – noen av dem kan det hende at står fortsatt.
Enorm interesse
– Jeg tror vi var et team fra VG på 14–15 stykker da selve kampen gikk. Bobbysocks, som hadde vunnet Grand Prix
året før, sang nasjonalsangen oppe i ringen, og hjemme i Norge – fra nord til sør – satt folk i gymsaler og kinosaler og så kampen, mimrer Dæhli.Blant de nærmere 6000 tilskuerne i Las Vegas Hilton var det også et helt spesielt persongalleri.
– Norske og internasjonale kjendiser var på plass. Det var en enorm opplevelse, sier Dæhli som også husker veldig godt at en viss Mike Tyson ble løftet frem på det samme stevnet.
Tyson tok sin første VM-tittel et par måneder senere, og i 1988 slo han bokstavelig talt Spinks ned fra tungvektstronen
og tok over kongetittelen.Tidligere proffbokser Thomas Hansvoll hadde mye med Tangstad å gjøre i løpet av sin egen karriere.
– Vi hadde våre fighter, men ble alltid venner igjen etterpå, beskriver Hansvoll muntert.
– Jeg skulle ønske at han fikk flere gode år, og slapp all sykdommen han har hatt. 65 år er altfor tidlig, sier Hansvoll.
Imponerte
Han beskriver Tangstad som et stort forbilde i oppveksten, og husker at han hørte VM-kampen mot Spinks på radio.
– Vi satt oppe på natten å hørte på den. Det var veldig, veldig stort. Jeg hørte at han klarte seg bra i de første rundene, og når jeg har sett TV-bildene i etterkant – senest for noen få uker siden – har jeg blitt imponert, sier Hansvoll som de siste årene har kommentert boksing for Viaplay, TV 2 og VG.
Selv ble han proff i 1994, etter at han takket ja til et tilbud fra Steffen Tangstad. Hansvoll er mest kjent for seieren mot Ole Klemetsen i 2001, og året etter fikk han VM-kamp i lett tungvekt mot franske Bruno Girard – en kamp han tapte knepent på poeng.
– Jeg hadde aldri fått den VM-kampen uten Steffens hjelp, slår Hansvoll fast.
Ole Klemetsen hadde også mye med Tangstad å gjøre i løpet av sin proffkarriere.
– Steffen var en bauta for norsk boksing. EM-titlene og VM-kampen mot Spinks – det er klart at han var god, sier Klemetsen til VG.
– Steffen hadde en enorm treningsvilje, og jeg ble ofte sammenlignet med ham av min gode venn Ulf Johansen – som også kjente Steffen godt. Men det var ofte et ork for meg å høre om hvor god Steffen hadde vært til å trene på det og det, sier Klemetsen og ler.
Sist gang han traff Tangstad var i begravelsen til nevnte Johansen for tre år siden.
Klemetsen var 15 år og norsk ungdomsmester da Tangstad gikk den berømte VM-kampen.
– Jeg husker godt hvor stor ståhei det var rundt den kampen, og det var inspirerende, selvfølgelig, beskriver han.
Viktig TV-rolle
Da Klemetsen senere ble profesjonell, så var Tangstad involvert gjennom sin rolle i TV1000.
– Det var heldigvis min far som tok seg av businessen, og jeg har mange minner om de heftige diskusjonene de to hadde på telefonen – i perioder daglig. Jeg kan underskrive på at det var knallharde forhandlinger, mimrer Klemetsen.
Generalsekretær Norges Bokseforbund, Erik Nilsen, setter Tangstads karriere i perspektiv på denne måten:
– Han bokset om den gjeveste tittelen i boksing. Ved siden av olympisk gull er det ikke noe som er over det å bli verdensmester i tungvektsboksing.
– Han har hatt stor betydning for boksing i Norge gjennom sin lange amatørkarriere, norske mesterskap og kongepokal, sier Nilsen.
Det er proffkarrieren han selvfølgelig huskes best for.
– Han ble en stor folkehelt i Norge på 80-tallet, og det var rett og slett hysteri rundt VM-kampen.
– Steffen fikk synliggjort proffboksing i Skandinavia gjennom sin aktive karriere, og via TV1000 sørget han for at vi fikk internasjonal boksing på TV her hjemme. Vi som er bokseinteresserte har mye å takke Steffen Tangstad for, oppsummerer Nilsen.