Hydro dømmes til å betale over 100 millioner kroner

4 months ago 35


Hydros Brasil-virksomhet dømmes til å betale erstatning for klimautslipp og kan miste skattefordeler. – Vi kommer til å anke, sier selskapet.

I 2018 førte et kraftig regnskyll i Brasil den norske industrigiganten Hydro ut i en stor krise. Her fra Hydros aluminaraffineri Alunorte. Foto: Matthis Kleeb / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

En lokal brasiliansk domstol i delstaten Pará har nylig avsagt en avgjørelse i en sak hvor 11.000 brasilianske familier saksøker Hydro.

Rettens avgjørelse sier at Hydro skal betale 50 millioner brasilianske reais, rundt 105 millioner kroner, i moralsk erstatning til gruppen på grunn av klimagassutslipp i lokalsamfunnet Barcarena.

Les også

Fem år etter Hydro-skandalen i Brasil: – Som om vi ikke eksisterer

Bakgrunnen er forsinkelser i Hydros overgang fra olje og kull til naturgass og elektrisitet ved aluminaraffineriet Alunorte – det største i verden utenfor Kina.

Hydro er sterkt uenig i rettens avgjørelse og vil anke avgjørelsen, opplyser kommunikasjonssjef Halvor Molland til E24.

– Vi kommer til å anke hele beslutningen til en høyere domstol. Vi mener premisset for dommen er feil, sier Molland.

– Kunne dere gjort mer for å bytte energimiksen raskere?

– Vi kunne ha startet tidligere, men vi har ventet på at gassleveransene til Pará skulle starte, og gjennomfører nå omleggingen fra olje til gass så raskt det lar seg gjøre, sier Molland.

Hydro startet å planlegge overgangen fra fossilt til mer fornybart i 2017. Siden har forsinkelser og manglende infrastruktur hindret energibyttet, ifølge selskapet.

Skattefordeler i spill

Hydro reagerer spesielt på at domstolen mener selskapet ikke har overholdt en skatteavtale med delstaten Pará fra 2015.

I denne avtalen fikk Hydro utsettelse av skatten ICMSICMSICMS er en skatt som ligner på merverdiavgift (moms), som fastsettes av hver enkelt delstat i Brasil. , en form for merverdiavgift. Samtidig forpliktet selskapet seg blant annet til å bytte energimiksen ved Alunorte.

I den ferske dommen får Hydro 30 dager på seg til å vise at de har endret energikilde fra fyringsolje til gass. Ellers venter dagbøter på rundt 420.000 kroner (200.000 reais), med en øvre grense på rundt 10,5 millioner kroner (5 mill. reais).

Samtidig får delstaten Pará også 30 dager på seg til å sørge for at selskapene har overholdt ICMS-avtalen, eller eventuelt suspendere skattefordelene.

Urfolksleder Dona Maria do Socorro er blant saksøkerne. E24 møtte henne i fjor. Foto: Matthis Kleeb / E24

Molland skriver i en e-post til E24 at Hydro er «sterkt uenig i rettens avgjørelse om påstått manglende overholdelse av forpliktelsen i henhold til ICMS-avtalen».

Etter at gass ble gjort tilgjengelig av gassleverandøren Gás do Pará i første kvartal i år, gjennomføres nå prosjektet hvor olje fases ut, ifølge Molland. Overgangen fra fossilt til gass og fornybart er ventet å være fullført i løpet av året.

Hydro skriver i en risikovurdering i sin årsrapport for 2023 at en stopp i utsettelsen av ICMS-skatt i Pará ville hatt en materiell negativ effekt på Hydros finansielle resultat fra brasilianske operasjoner.

Molland ønsker ikke å kommentere de potensielle konsekvensene av at skattefordelene suspenderes, og gjentar at Hydro vil anke dommen.

Les også

Hydro-konflikter i regnskogen: – Vi er i området deres

– Betydelige investeringer

Molland kaller ICMS-avtalen fra 2015 «omfattende».

– Dette har krevd betydelige investeringer, inkludert innføring av naturgass i staten Pará, skriver Molland.

– Alunorte fungerer også som en muliggjører for videreutvikling av gassinfrastrukturen i Pará, ettersom aluminaraffineriet har utløst store investeringer i infrastruktur gjennom overgangen fra olje til naturgass, skriver han.

Han understreker at Alunorte «innehar alle tillatelser og lisenser som kreves for å operere», og at raffineriet vil styrke sin lederposisjon som en av aluminaprodusentene i verden med lavest karbonfotavtrykk.

Les også

Fem år etter Hydro-skandalen i Brasil: – Som om vi ikke eksisterer

Read Entire Article