Hva skjer i Sverige?

4 months ago 74


Hvil i fred kjære, står det under en video av rapartisten «C.Gambino». Norske fans kommenterer hilsener og emojier på TikTok.

På videoen har den 26 år gamle rapperen på seg en maske, som alltid. Under ser man to hvite, lysende øyne.

Klippet er fra singelen han ga ut for under en uke siden. «Sista Gång».

Tirsdag kveld ble den kjente artisten skutt og drept i et parkeringshus på Hisingen i Sverige. Politiet etterforsker om det er kobling til en mangeårig gjengkonflikt, ifølge Expressen.

C. Gambino kalles «gangsterrapper» av mange. Han synger om drap, politi som er ute etter en, hysj-kultur og dop.

Musikkjournalist i Klassekampen, Martin Bjørnersen, virket irritert i går, da han snakket om saken på NRKs Dagsnytt 18 og Dagsrevyen.

Han mente mediene ikke hadde noen grunn til å spekulere videre i politiets spor om gjengkriminalitet. Spesielt ikke på bakgrunn av tematikken i mange av låtene.

Han avviste at C. Gambino var en «gangsterrapper», og at det var et karikert og spekulativt bilde mediene lagde. Han var først og fremst en artist som skrev om ulike ting.

Ha respekt for et ungt liv, sa han.

Dette har Bjørnersen helt rett i – om drapet på C. Gambino skyldes at han var involvert med gjengkriminelle, vet vi ikke enda.

Men det er en grunn til at folk begynner å lure på hva det er som skjer, når unge rappere som synger om drap, skytes i Sverige.

Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT / Reuters / NTB

I 2021 ble artisten Nils «Einár» Grönberg skutt utenfor en leilighet i Hammarby sjøstad i Stockholm.

Han ble bare 19 år gammel, og var på den tiden en av Sveriges mest strømmede rappere.

Han hadde vært tilknyttet et gjengmiljø i Sverige, og ifølge Aftonbladet skal det ha vært skuddpremie på ham.

Året før drapet var «Einár» offer for en kidnapping, der flere store, kjente rappere ble dømt til fengsel for både planlegging og medvirkning.

Men drapet ble aldri oppklart, og er overført til Stockholm-politiets cold case-avdeling.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

I september 2023 ble en ikke navngitt, kjent rapper i slutten av tenårene, drept i Stockholm. Drapet ble knyttet til Foxtrotkonflikten, ifølge Expressen.

Det satte fart på en diskusjon om svensk rap, og beskrivelsene av vold, dop, gjenger og kriminalitet.

Tekstene har også blitt brukt i etterforskning og rettssaker. Mange mener det er helt merkelig. For kan man virkelig bruke en musikk-tekst som bevis i en rettssal?

Er det ikke kunst?

Vel, noen mener at enkelte rap-tekster er til for å demonstrere artistens tilknytning til kriminelle miljøer. Enten rett ut, eller mer gjemt.

En frykt er at musikken i seg selv oppfordrer til vold.

Det har gått så langt at noen kommuner i Sverige har lagt ned forbud mot såkalt «gangsterrap» i offentlig støttede studioer, i frykt for at musikken rett og slett fører til vold.

Mange av de som involveres i gjengkriminalitet i Sverige, er veldig unge, viser tall fra i fjor. Likevel utfører de grov vold og kriminalitet.

Politietterforsker Louay Mohageb mener sosiale medier er med på å verve sårbare ungdommer inn i gjengkriminalitet.

At det blir kult å være gangster. Det er skumle greier.

Foto: Adam Ihse/TT / EPA / NTB

Klassekampens musikkjournalist har et viktig poeng på Dagsnytt 18 når han snakker om stigmatiseringen mange unge utsettes for, hvis de har vært tilknyttet et gjengmiljø.

Da er de gjengkriminelle for alltid, satt i en bås.

Det finnes også dem som vil bruke voldsbølgen i Sverige til å sette merkelapper på folk, og skape mer splittelse.

For dem er mistenkeliggjøring og spekulasjon et våpen.

Hvis vi kommer dit at rappere automatisk er det de synger om, har vi et problem. Men det er ikke rart at mange lurer på hva det er som skjer, når unge, talentfulle svenske artister blir skutt i parkeringshus og henrettet på åpen gate.

Ikke alle rappere er kriminelle. Men uavhengig av hva bakgrunnen er denne gangen, er drapet på C. Gambino er først og fremst et drap på en 26-åring som hadde livet foran seg.

  • Se video:
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article