«Husk bind til mamma!»

4 months ago 110


Få syklusen inn i familiekalenderen.

BLODIG ALVOR: Jeg forteller barna mine om når jeg menser. Vi må vise vei, skriver Astrid Dyson. Foto: Foto: Anne Valeur
torsdag 30. mai kl. 13:14

ASTRID DYSON, Debattant og medeier i Vild AS.

«Vi må ikke havne der at jenter dropper eksamen hvis den legges til feil tidspunkt i menssyklusen».

Det skrev Sigrid Bonde Tusvik i helgen. Hun reagerte på hvor populært det har blitt å «tracke» mensen. Det provoserte.

Fra en som er over middels opptatt av mensen: Damer, la oss ikke kjefte på hverandre.

Kan vi ikke mense og tracke og kjøre på?

Dette er mensen-debatten

  • Sigrid Bonde Tusvik skrev en kronikk i Dagsavisen om «tracking» av syklus. Bonde Tusvik skriver blant annet (..) «Jeg får lyst til å rope høyt: TA DEG SAMMEN, husk hvordan det var før i tiden.
  • Frida Marie Grande, PMDD Norge og Endometrioseforeningen skrev et innlegg i VG hvor de kritiserer uttalelsene.
  • I kommentarfeltet svarer Sigrid Bonde Tusvik: «Hm. Jeg trodde jeg skrev det du skriver her? Men da fikk jeg nok ikke fram poenget mitt godt nok. Skal ta meg sammen!»
PROVOSERT: Frida Marie Grande, best kjent som «Frida Tegner», svarte skarpt på komiker og skribent Sigrid Bonde Tusvik sine uttalelser om mensen. Foto: VG

Å menstruere er like vanlig som å gå, stå, traske, snyte seg. Det er like vanlig som å si «hallo» å ha mensen er like normalt som å gå på do.

Jeg har fått to døtre. Ikke bare sørger jeg for at de vet at det utenpå heter vulva, det inni, selve kanalen, vagina. Dette visste jeg ikke før jeg selv ble voksen.

Jeg forteller barna mine om når jeg menser.

For vi må vise vei. Tiden for å hemmeligholde mensen er forbi.

Tiden for å ta seg sammen når man har mensen, eller før man får mensen (når man klikker av hver minste ting, som jeg sliter med) er også forbi.

Hva tenker du?Forteller du andre når du har mensen?aJa, det snakker jeg ombBare til noen fåcNei, det holder jeg for meg selvdJeg har ikke mensen!

Nå er det på tide å vise veien videre for våre døtre. Det gjelder deg også, du som er pappa. Når dere er i butikken, så er det bare å kjøre på:

«Thea, TAR DU MED DEG TAMPONGENE PÅ VEI INNOM BRØDHYLLA?».

«Siri, mamma har mensen, husk at vi må kjøpe bind til mamma»

«Mamma kommer sikkert til å ha litt humørsvingninger i dag, hun får mensen snart».

Jeg har en mann som vet når jeg får mensen. Han husker eksakt når jeg har PMS.

Om du er en del av en familie, eller vennegjeng, få mensen inn i kalenderen. Om du så har en app eller ei. Få syklusen inn i familiekalenderen!

Jeg lover deg. Om hankjønn hadde menstruert hver måned. Om du hadde blødd ut av penisen din, så hadde du A: ikke latt det gått stille for seg. B: Garantert laget ørten apper, sytten mensenklubber, femten forskjellige mensenmedisiner, nitten mensen-organisasjoner og what not.

Det er nemlig fakta, at lunten blir kortere hos noen av oss før mensen kommer.

Det gjelder sjefer høyt oppe, naboen, fjortisen. Det er på tide å ta seg sammen, på så måte, at det er på tide å få mensen out there.

Og det skjer heldigvis nå, med mensen-appene, med mensen-kopp, med diverse andre mensen-gründere. Yay!

Børst støvet av den bortgjemte kurven med bind som du har på badet ditt. Ikke gjør det til et «mission impossible» for gjester og familiemedlemmer å finne bind eller tamponger.

Nå er det nok hysjing, nedsnakking og flauhet av noe som skjer med nesten 2 billion mennesker på verdensbasis hver måned.

Vi trenger ikke være redde for at mensen snakkes mer om. Veien blir til mens man går.

  • Se video:
Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article