Hun er Norges yngste stortingskandidat

2 hours ago 5


– Det er veldig kult, og en enorm tillitserklæring fra partilaget, sier en lettet Sjursæther til NRK.

Under lørdagens nominasjonsmøte i fylkeslaget stakk hun av med den gjeve førsteplassen på stortingslisten til Miljøpartiet De Grønne (MDG) Hordaland.

Om den engasjerte bergenseren velges inn, vil hun som 19-åring bli tidenes yngste stortingsrepresentant.

Stortingsvalget finner sted i september 2025. Som NRK har omtalt, har flere 21-åringer blitt valgt inn på tinget tidligere år.

Dropper ut av skolen

18-åringen bor fortsatt hjemme hos foreldrene sine i Sandviken. Her er det alltid diskusjoner rundt middagsbordet, forteller hun.

Muntlig spørretime

Alt ligger til rette for at Sjursæther får møte fast her, etter stortingsvalget i 2025.

Foto: Heiko Junge / NTB

Sjursæther anslår at hun har vært politisk aktiv siden hun var rundt 12 eller 13 år gammel. Men hun følte seg ikke like ung som hun var.

Siden har hun hatt flere sentrale verv. Nå sitter hun som politisk nestleder i Grønn Ungdom. Det var aldri noen tvil om hvilket parti hun skulle velge. Mest på grunn av sitt brennende engasjement rundt klimakrisen og tap av natur, men også flyktning- og integreringspolitikk.

MDG Hordalands toppkandidater

Andreas Breivik Ormevik (29) er andre navn på stortingslisten.

Foto: Erik Reitan / MDG

– Også er det dette med å redusere sosiale forskjeller, legger hun til.

Selv om hun alltid har drømt om å bli fulltidspolitiker, er det ikke bare-bare å ta fatt på stortingsvervet som 19-åring. Men planen er klar;

– Jeg kommer til å droppe ut av skolen om jeg blir valgt. Den kan jeg ta opp igjen når som helst, sier hun bestemt.

Foreldrene støtter henne fullt ut, hevder hun. Det er heiagjengen hennes, forteller hun. Ingen av de har vært politisk aktive selv, men bestefaren skal visst ha engasjert seg litt i Venstre, en eller annen gang.

Oppfordrer flere unge til å engasjere seg

Ifølge fylkeslaget er Sjursæther også tidenes yngste førstekandidat til Stortinget.

MDG fikk inn tre kandidater i forrige stortingsvalg. Den gang var det nåværende partileder, Arild Hermstad som toppet fylkeslisten.

Tidligere i oktober ble det kjent at Hermstad topper listen til Oslo MDG.

Sjursæther håper Vestland vil få inn enda flere på fast plass i 2025. Med topplasseringen i boks, ligger det altså an til å bli en del pendling til hovedstaden i tiden fremover.

– Det viktigste for meg er at MDG gjør tidenes valg i 2025. Det er enkelt for meg å prioritere valgkamp og partipolitikken når det haster å løse klimakrisen, og stanse naturtapene, sier hun.

Arild Hermstad, leder MDG

Partileder i MDG, Arild Hermstad toppet forrige stortingsliste for MDG Hordaland.

Foto: PERNILLE SOMMER / MDG

Du er historisk ung. Mange kan jo kanskje tenke at dette er litt vel tidlig. Hvorfor nå?

– Både unge og kvinner er underrepresentert på Stortinget, og demokratiet skriker etter flere unge stemmer. Jeg vil representere en generasjon som taper på regjeringens fravær av handling i klimapolitikken, og som må kjenne konsekvensene av klimaendringene på kroppen.

Sjusæther håper at ikke alderen blir det eneste fokuset i valgkampen, og understreker at hun også har andre kvaliteter. Nå ser hun frem til valgkampstart. Men først har hun litt skolearbeid å få unnagjort.

Publisert 19.10.2024, kl. 21.13

Read Entire Article