Høyre og SV sammen i spørsmål om formuesskatt

5 months ago 46


Gode vedtak lukter ikke, sier SV-nestlederen, skulder til skulder med Høyre-Helleland. Hun kan selv ikke huske sist partiene fant sammen om skattepolitikk.

 Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland og SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes kan sørge for flertall i skattespørsmål. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Høyre stiller seg bak et ferskt SV-forslag om næringspolitikk.

Dermed er det gode muligheter for flertall i saken – uavhengig av hva regjeringen mener.

– Når SV er det partiet på venstresiden som fremstår som pådriver for lavere formuesskatt, så sier det alt om hvor vanskelig regjeringen har gjort det å drive bedrift i Norge, sier Linda Hofstad Helleland (H).

Partiene står vanligvis på hver sin side i enhver sak om skatt og fordeling av ressurser.

Les på E24+

Analytiker: Oslo Børs ser attraktivt ut

– Jeg tror aldri jeg har sett at Høyre og SV finner sammen i spørsmål om rammebetingelser for næringslivet, sier hun.

Det gjør SV helt uten å holde seg for nesen, bedyrer SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

– Gode vedtak lukter ikke. Vi er pragmatikere. Så lenge vi får til bra politikk, så kan vi samarbeide med hvem som helst. Vi har ikke noen jente- eller guttelus-holdning med noen som helst.

Høyre og SV utelukker ikke flere samarbeid om næringspolitikk. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

I blindsonen

Forslaget består av tre deler. Fellesnevneren er at de skal sikre bedre rammevilkår for oppstartsbedrifter og investeringer i teknologi.

– Tek-feltet har havnet blindsonen i norsk politikk og blitt litt stemoderlig behandlet. Det er de store bedriftene og de klassiske næringsfeltene som har dominert, sier Fylkesnes.

De tre forslagene er:

  • Endringer i reglene for opsjonsskatt.
  • Tek-visum for arbeidere utenfor EØS.
  • Teknologiunntak i formuesskatten.

Forslaget om opsjonsskatt dreier seg om å øke taket for antall ansatte, balansesum og selskapets alder.

Siden mange oppstartsbedrifter har begrenset med cash i starten, gir man gjerne ansatte mulighet til å kjøpe aksjer med rabatt. Regelverket sier at det skal betales inntektsskatt først når aksjen selges.

Tek-visumet skal gjøre det enklere for faglærte fra utenfor EØS å komme til Norge.

Forslaget om formuesskatten handler om å utrede hvordan alle teknologier kan komme innunder unntaket for immaterielle eiendeler.immaterielle eiendeler.Immaterielle eiendeler er verdier i selskapet som ikke er fysiske gjenstander man kan ta på, som for eksempel forskning og utvikling, varemerker, forretningsnavn og patenter. Det er i dag unntak for visse typer teknologi, som patenter.

Les på E24+

Kommentar: Regjeringens exit-skatt virker brutal

– Mistet bakkekontakten

– Så SV foreslår lettelser i formuesskatten?

– Ja, hvis det har noen uheldige slagsider, så er vi åpne for å se på det. Vi må ha et skatteopplegg som fremmer innovasjon og utvikling, sier Fylkesnes.

Han sier at SV har stått på denne linjen, i spørsmål om tilpasning for oppstartsbedrifter, i mange år.

– Høyre og SV er nok uenige i alt som har å gjøre med de grunnleggende spørsmålene. Men akkurat på rammene rundt startups, og å gjøre Norge mer attraktivt, så er vi enige.

Helleland sier Høyre daglig får henvendelser fra gründerbedrifter.

– De forteller at den samlede byrden fra staten, sammen med uforutsigbarhet, gjør at de er nødt til å forlate landet. Det vil være et stort tap for Norge.

Regjeringens siste grep, en innstramming av exit-skatten, har møtt store protester fra gründermiljøer. Onsdag hadde nær 600 personer i oppstartsselskaper skrevet under på et opprop mot forslaget, ifølge Shifter.

– Vi opplever at regjeringen har mistet bakkekontakten med Bedrifts-Norge. At de ikke forstår hvor alvorlig situasjonen er og at vi står i fare for å miste verdifulle jobber, sier Helleland.

Read Entire Article