Holden: – Retten skal være kritisk

4 months ago 45


– Det har vært krevende for ham, sier Svein Holden utenfor tinghuset i Sandnes.

Han snakker om Jan Helge Andersens seks uker i retten.

Torsdag er siste dag i straffesaken mot ham, der han er tiltalt for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10).

Du kan se sluttprosedyrene direkte på VG her.

Gjennom de siste ukene har retten hørt påtalemyndigheten forsøke å sable ned forklaringen hans.

De mener han alene var den som begikk overgrep og drap mot Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia 19. mai 2000.

Onsdag la statsadvokat Andreas Schei ned påstand om to års fengsel.

Baneheia-saken forklart

Forsvarerne Holden og Celine Krogh Fornes har på sin side forsøkt å støtte opp om forklaringen til Andersen om at han ikke begikk drapet.

Andersen har forklart at det var Viggo Kristiansen som truet ham til å begå overgrep, og drapet på Sørstrønen (8). At det var Kristiansen som drepte Sløgedal Paulsen.

Den versjonen mener påtalemyndigheten er oppspinn. Kristiansen er frikjent for ugjerningene i Baneheia.

Les også: Aktor om Andersens forklaring: – Paradoksalt

– Må være overbevist

Holden begynner sluttprosedyren med å si at spørsmålet for retten er om Jan Helge Andersen skal holdes strafferettslig ansvarlig for drapet av Lena Sløgedal Paulsen.

– For å dømme Andersen i tråd med tiltalen, så må retten være overbevist om at han enten var den som faktisk drepte Sløgedal Paulsen, eller om han medvirket til drapshandlingen.

Les også: Kan dømmes for medvirkning: – Det handler om bevis

Andersen har selv anført at han må frifinnes, sier Holden.

– Om retten finner at det faktisk kan være slik som han forklarer, så skal han frifinnes. Det skal skje uavhengig av hvilke utfordringer og komplikasjoner det kan innebære for retten, sier forsvareren.

– Retten skal være kritisk

Holden fortsetter med å si at påtalemyndigheten legger til grunn at Andersen ikke forklarer seg korrekt om det som skjer på åstedet.

Han sier at man vet at det han sier initialt ikke er riktig. I sin første tilståelse i september 2000 sa han ingenting om eget overgrep.

– Den forklaringen er ikke en sannferdig historie om det som skjedde den 19. mai i Baneheia. Hva årsaken er til det, kan vi bare spekulere i, sier Holden.

Les også: Psykiater: – Hvordan forklarer du det?

– Retten skal være kritisk til det Jan Helge Andersen forklarer. Og det gjelder forhold både før, under og etter ugjerningene. Retten bør være særlig oppmerksom på sider ved hans forklaring, som han kan ha sagt for å redusere egen involvering.

Forsvareren sier at han forstår det kan oppfattes som iøynefallende, at han går såpass kraftig mot egen klients forklaring.

Svein Holden<-Svein Holden

Forsvarer for Jan Helge Andersen

– Men dette er såpass iøynefallende. Vi vet at det han initialt sier, ikke er riktig.

Det er først og fremst når Andersens forklaring støttes opp av øvrig informasjon, at man trygt kan legge til grunn det han sier, slik Holden ser det.

Ikke tilfeldig

Andersen har tidligere forklart at han og Kristiansen var i Baneheia for å se etter teltplass.

Kristiansen er frikjent, og har forklart at han var hjemme da ugjerningene skjedde.

Holden løfter frem at historien til Andersen om at de «vaset rundt etter teltplass» muligens er oppspinn, sagt for å fjerne seg fra forutgående planlegging, og for å si at ugjerningene var tilfeldige.

Forsvareren legger frem en teori om at Andersen og Kristiansen møtte jentene i Baneheia før de badet, og deretter igjen etterpå.

I hans versjon kan dette ha skjedd innenfor dekningsområdet til EG-A.

– Da er ikke teledatabeviset et utelukkelsesbevis, tvert imot. Det passer meget godt inn i tidslinjen, sier Holden.

Mener det er flere menn

Under oslopolitiets nye etterforskning etter at saken ble gjenopptatt i 2021, ble det gjort flere nye DNA-funn.

Flere av dem er fra Andersen, men det er også funnet DNA fra blant annet et familiemedlem og en obdusent. Noen av dem har også usikkerhetsmomenter.

– I delprofilene er det også indikasjoner, etter vår vurdering, som kan tyde på bidrag fra flere enn én mann, altså blandingsprofiler, sier forsvarer Celine Krogh Fornes.

Les også: DNA-striden: – Et veldig komplisert spørsmål

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. mars 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.

Read Entire Article