Historisk avtale med USA om kritiske mineraler

6 days ago 6


Det var på et møte i Washington DC at utenriksminister Espen Barth Eide og den amerikanske utenriksminister Antony Blinken underskrev den formelle avtalen mandag kveld norsk tid.

Næringsminister Myrseth påpeker at avtalen er viktig for Norge som et land som produserer viktige mineraler.

Håper på forpliktende avtale

– Dette er en historisk avtale som vi nå inngår, og som jeg håper leder frem til en forpliktende mineralavtale mellom Norge og USA.

Hun legger vekt på at avtalen legger til rette for et enda tettere samarbeid med USA i fremtiden, og mener dette vil styrke handelen og norsk næringslivs tilgang til det amerikanske markedet.

Cecilie Myrseth

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Foto: Erik Waagbø / NRK

– Det er to ting som vi ser som spesielt viktige, nemlig samarbeid som omhandler arbeidstakeres rettigheter, men også det at man skal ha rettferdige spilleregler for denne næringen, sier Myrseth.

Statsråden understreker at de to tingene kommer til å bli viktige elementer dersom Norge skal gå videre med en avtale.

Strategisk samarbeid

Det har fra før vært kjent at Norge og USA har vært enige om å inngå et strategisk mineralsamarbeid.

Dette er en historisk samarbeidsavtale som setter arbeidstakerrettigheter og like spilleregler på dagsorden i en egen avtale med USA. Landene har felles interesse i å løfte rettferdig konkurranse, bærekraftig utvikling og ansvarlig næringsliv, sier Myrseth.

I juni i år at det ble endelig dokumentert at den største forekomsten av sjeldne jordarter i Europa er norsk.

Norge er allerede en viktig eksportør av kritiske råvarer, slik som nikkel og kobolt, til USA. Norge er også den største produsenten av aluminium, silisium og grafitt i Europa.

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid

NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Foto: Rita Kleven / NRK

– Norske bedrifter har mye å bidra med når det gjelder kritiske mineraler til det grønne skiftet og NHO ønsker et tettere samarbeid med USA velkommen, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

Han håper at samarbeidet kan bidra til å få plass en avtale mellom Norge og USA som gir norske bedrifter bedre markedsadgang under Inflation Reduction Act (IRA).

– Må sikre inntekt og trygghet

– Et samarbeid mellom Norge og USA om mineraler vil gi en mer forutsigbar tilgang på råvarer, samtidig som det kan få stor betydning for norske eksportarbeidsplasser, sier leder i LO, Peggy Hessen Følsvik.

Nærbilde av LO-leder Peggy Hessen Følsvik. I forgrunnen står to journalister.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Foto: Christopher Isachsen Sandøy / NRK

Hun mener det er avgjørende at avtalen legger til grunn det LO kaller for rettferdig omstilling.

– For skal vi lykkes med det grønne skiftet, så må vi samtidig klare å sikre inntekten og tryggheten til folk, sier hun.

Publisert 30.09.2024, kl. 20.43

Read Entire Article