Hete og tørke rammer kaffeproduksjonen i Vietnam

4 months ago 38


Hetebølger, tørke og en pest som trives i varme og tørre omgivelser har gått hardt ut over kaffetrær i Vietnam, verdens største produsent av robustabønner.

Klimaendringene får følger for kaffeproduksjonen i verden, som her i Indonesia. Foto: AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Årets innhøstingen starter først i oktober men avlingene blir trolig 15–20 prosent mindre enn normalt, sier formannen i Vietnams kaffe- og kakaoforening (Vicofa), Nguyen Nam Hai.

– Varmen og tørken har hatt store følger for kaffetrærnes utvikling og vekst, sier han.

Regnet har delvis uteblitt i det vietnamesiske høylandet, og bøndene der sliter med å finne alternative vannkilder.

Pest

I Gia Lai-provinsen, som er hjertet i Vietnams kaffeproduksjon, har høye temperaturer og lite regn gjort at mange av de eviggrønne kaffetrærne er rammet av pest.

De røde steinfruktene, som inneholder frøene vi omtaler som kaffebønner, er mindre enn vanlig og kvaliteten på bønnene blir dårligere.

Vietnam produserer vanligvis rundt 1,8 millioner tonn kaffe årlig. Mesteparten går til eksport, rundt halvparten til Europa.

Eksperter anslår at årets avling vil bli på rundt 1,4 millioner tonn, det laveste på fire år.

Klimaendringer

Kaffeprodusenter rammes hardt av klimaendringene, og eksperter spår lavere produksjon og færre egnede dyrkingsområder i framtida.

Robusta-bønnene, som inneholder mer koffein enn arabica-bønner, benyttes først og fremst i produksjon av pulverkaffe eller i blandinger sammen med arabica.

World Coffee Research anslår at områdene der det i dag dyrkes arabica-bønner vil bli halvert innen 2050, mens trærne som gir robusta-bønner er noe mer motstandsdyktige.

Økte priser

Også robusta-bønner vil det imidlertid bli mangel på dersom forbruket utvikler seg som i dag, konstaterer ekspertene.

De globale kaffeprisene har steget kraftig i år, og det gjør at vietnamesiske kaffebønder på kort sikt vil få mer per kilo og dermed kompensere litt for synkende produksjon.

– Det blir imidlertid ikke snakk om store beløp ettersom tørken har redusert avlingene, sier Hai.

Read Entire Article