Her velges USAs president

3 hours ago 3


Thomas Nilsson / VG
Rapporterer fra Pennsylvania, USAlørdag 21. september kl. 13:33

Det amerikanske valget avgjøres i et fåtall kommuner. I lille Betlehem skaper velgernes makt både splittelse og forvirring.

I hovedgaten poserer to kvinner for VG med plakater for ekspresident Donald Trump og hans kandidat som visepresident, JD Vance.

– Huffameg, hvorfor gir dere dem oppmerksomhet, det er avskyelig, sier en kvinne som haster forbi.

– Hallo, dette er et fritt land om du ikke visste det, roper Ann-Marie Slavick tilbake.

Så forklarer hun VG hvorfor hun velger Trump:

– Han skal redde oss fra en regjering som vil overstyre våre liv, og som styrer økonomien i grøften, sier 52-åringen til VG.

 Thomas Nilsson / VGTRUMP-HYLLEST: På kontoret til Trump-kampanjen henger dette flagget. Foto: Thomas Nilsson / VG

Slavick og venninnen Susan Martin (64) har nettopp meldt seg som frivillige for Trumps kampanje.

Det faller ikke i smak hos alle i hjembyen.

– Mottagelsen vi får er like splittet som distriktet. Noen smeller døren i ansiktet på oss, mens andre vil kjøpe en kartong med øl til oss, sier Martin.

– Dette valget handler om verdier. Jeg vil ikke at barnebarna mine skal møte transpersoner på do på skolen. Verdier og økonomi, der er Trump best, legger hun til.

Bakgrunn: Kampen om vippestatene

 Thomas Nilsson / VGUT PÅ TUR: De to frivillige har fått med seg plakater og skal ut på stemmejakt. Foto: Thomas Nilsson / VG

Kan avgjøre alt

Småbyen Betlehem ligger i valgdistriktet Northampton i delstaten Pennsylvania, eller «samveldet Pennsylvania» som staten offisielt heter.

I årets presidentvalg er det syv vippestater som utpeker seg, altså delstater der både republikanerne og demokratene kan vinne:

Pennsylvania, Michigan og Wisconsin i det såkalte rustbeltet; og Georgia, Nord-Carolina, Nevada og Arizona i det såkalte solbeltet.

Den viktigste delstaten er Pennsylvania, med sine 19 delegater til valgmannskollegiet som skal avgjøre hvem som blir president.

Delstaten er en liten prikk på kartet over hele USA, men har 13 millioner innbyggere og er like stor som en tredjedel av Norge:

I Pennsylvania er det tilnærmet dødt løp, med Kamala Harris på 47.6 prosent mot Donald Trump på 46.9 prosent – godt innenfor feilmarginen.

Pennsylvania er delstaten begge bør vinne, og som Harris vinne, mener tallknuserne.

Og det var nettopp i Pennsylvania at den heftige debatten mellom Harris og Trump gikk av stabelen i forrige uke.

Men det betyr ikke at resultatet i Pennsylvania er spennende over alt, tvert imot, her finnes noen av de minst spennende valgdistriktene.

Ta en titt på dette kartet, hentet fra CNNs valgdekning for fire år siden. Rødt er for republikanerne og blått for demokratene:

By mot land

Det er de tett befolkede storbyene som gjorde at delstaten gikk til president Joe Biden sist.

I den største byen, Philadelphia, vant Biden med 81.4 prosent; mens de rurale strøkene gikk til Trump. Aller best gjorde Trump det i lille Fulton, der han fikk 85.5 prosent.

Aller jevnest var Northampton, der Biden slo Trump med kun 49.8 mot 49 prosent.

Derfor kalles valgdistriktet for «the battleground within the battleground» (vippedistriktet i vippestaten).

Northampton har valgt den samme kandidaten som til slutt ble president i alle valg unntatt tre siden 1920. Obama tok distriktet i 2012, Trump i 2016, og altså Biden sist.

– Dette distriktet er både urbant og ruralt på samme tid, og det kan vippe begge veier. Jeg håper inderlig det vipper mot Kamala Harris i år, sier Sheila Murphy.

 Thomas Nilsson / VGKAMALA-FAN: Sheila Murphy sier det rett ut: Hun synes Trump er en tulling. Foto: Thomas Nilsson / VG

58-åringen har valgt å pensjonere seg tidlig etter en karriere i telebransjen, lever av oppsparte midler, og er fornøyd med utviklingen på aksjemarkedet.

– Jeg kjøper ikke argumentene til Trump om at økonomien går på stumpene. Mange piler peker oppover igjen. Min portefølje ser i hvert fall bra ut, sier Murphy.

– Vi trenger en intelligent kandidat, ikke en notorisk løgner. Og det er på høy tid at vi får en kvinne i Det hvite hus, legger hun til.

Hun beskriver seg som kristen og verdikonservativ, og at hun derfor ligger til høyre i Det demokratiske partiet.

Kavin Barron (49), på tur med hunden Zoe, forteller at han stemte på Republikanerne helt frem til Trump.

 Thomas Nilsson / VGKONSERVATIV DEMOKRAT: Kevin Barron deler mange av verdiene til Det republikanske partiet, men misliker Donald Trump. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Dette er et fascinerende område å følge med på politisk, siden det er så splittet. Jeg misliker Trump, selv om jeg anser meg selv som konservativ, sier han.

Mila Burke (54) selger Kamala Harris buttons i butikken sin, og er fast bestemt på å stemme på henne.

– Jeg kan ikke fordra Donald Trump, sier hun.

 Thomas Nilsson / VGFIKK NOK: Mila Burke har skiftet syn på Trump. Foto: Thomas Nilsson / VG

Men det har ikke alltid vært slik: I 2016 stemte hun nemlig på Trump.

– Jeg håpet Trump skulle stå for et brudd med den etablerte politiske klassen, men så var det bare en enda verre versjon. Han har vært utro mot kona, lyver og er straffedømt. Han skal aldri få min stemme igjen, sier hun.

Vil stenge grensen

Shawn Hissinger (55) og kona Michele Santoro (54) er derimot ikke det spor i tvil.

– Det verste med Harris og Biden er det som skjer ved grensen, der ulovlige migranter strømmer inn i USA. Trump sier ting med et krast språk, men han er en man kan stole på, sier Shawn.

– Pennsylvania pleier å avgjøre valget, så vi skal selvsagt ut og stemme for å hjelpe Trump med å vinne. Han har gode verdier i bunn, legger kona til.

 Thomas Nilsson / VGIKKE FRA ITALIA: Skjorten lyver, Shawn Hissinger (55) og kona Michele Santoro er fra Pennsylvania – og skal stemme på Trump. Foto: Thomas Nilsson / VG

De to vennene Barry Chase (71) og Thor Lorenz (77) synes Trump-tilhengere er avskyelige.

– Det kan skape dårlig stemning å bo i et vippedistrikt når de Trump-folka kommer forbi med pisspreiket sitt. De er like ille som sjefen sin, en gjeng med drittsekker og idioter, sier Lorenz.

– Trumps tilhengere sier at han har gode verdier? Da er de helt forvirret. En straffedømt som lyver hele tiden. Nei, det er på høy tid med en kvinne som leder. USA har fått nok av gamle, hvite menn som meg, sier Chase.

 Thomas Nilsson / VGHATER TRUMP: Barry Chase og Thor Lorenz kan ikke fordra sambygdinger som skal stemme på Trump. Foto: Thomas Nilsson / VG

I et distrikt med mange godt voksne velgere, kan det være forvirrende å være ung førstegangsvelger, forklarer Revan Canty (18).

– Det er utfordrende å få god og balansert informasjon. Både folk rundt meg og mediene er splittet, og fremstiller ting veldig svart-hvitt. Faren min mener Trump er en rasist, men Trump har mange svarte venner, så jeg kjøper ikke den forklaringen, sier han.

 Thomas Nilsson / VGFORVIRRET: Revan Canty synes informasjonen han får fra amerikanske medier er dårlig veiledning for en førstegangsvelger. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Både Trump og Biden har løyet og løyet, så sånn sett stoler jeg ikke på noen av dem. Jeg vet ikke nok om Kamala Harris ennå, og skal sette meg mer inn i hva hun står for, men jeg lener mot å stemme på Trump fordi jeg liker han best, forklarer 18-åringen.

USA-valget

Publisert: 21.09.24 kl. 13:33

Relaterte emner

Read Entire Article