Her tar de grep for en mørk nattehimmel: – Stjerneturisme er i ferd med å bli stort

4 months ago 28


– Mange kjenner til fugleturisme. Stjerneturisme er i ferd med å bli like stort, sier Bernt Nilsen.

Øvre Pasvik Nasjonalpark i Sør-Varanger har fått status som en «Dark-sky»-park.

Globalt blir arbeidet med lysforurensing frontet av organisasjonen «International Dark sky Association». Gjennom programmet International Dark Sky Places (IDSP) sertifiseres lokalsamfunn, parker og andre områder rundt om i verden som bevarer og beskytter mørke steder. Det er de som godkjenner at en plass får denne sertifiseringen.

Det betyr i hovedsak to ting:

Det er så mørkt at man kan se en naturlig mørk nattehimmel. Dette gjør at det er en stor sjanse for å Melkeveien og andre stjernebilder på klare netter.

Det betyr også at nasjonalparken forplikter seg til å holde det mørkt.

Nilsen, som har vært initiativtaker og selv er medlem i organisasjonen «Dark sky», mener at en sertifiseringen vil føre til internasjonal oppmerksomhet for Pasvik.

Øvre Pasvik Nasjonalpark får som medlem av DarkSky-organisasjonen bistand fra dem til videreformidling, tilbud om opplevelser og reduksjon av lysforurensing.

Slik håper nasjonalparken i Pasvik at du skal kunne se Melkeveien. Filmen er tatt i Jotunheimen i Oppland ved en annen anledning.

Video: Morten Berg

Første i Norge

Nilsen har reist mye rundt i verden som hobbyfotograf, og har selv jaktet på himmelfenomener med kameraet sitt.

– Jeg har vært spesielt interessert i å ta bilder av klare nattehimler. I en nasjonalpark i USA, med gode fotoforhold, så jeg skilt hvor parken var merket «Dark sky», sier han.

Slik fikk han ideen om å prøve å få dette til i Pasvik. I tre år har derfor nasjonalparkstyret og Nilsen jobbet for dette.

– Det har vært mye dokumentasjon som måtte på plass. I flere år har vi vært ute om natten for å måle lysnivåene og dokumentere at det er mørkt nok, sier han.

De har også måttet redusere kunstige lyskilder i området til et minimum.

Rundt 200 naturområder i verden har fått den samme sertifiseringen, men i Skandinavia har det til nå bare vært ett sted i Danmark på listen.

Finnskogen på Østlandet har tidligere prøvd å få den samme sertifiseringen, men foreløpig er den ikke oppført på «Dark sky» sin nettside.

Bernt Nilsen, medlem i "Dark Sky" var ute i 30 minusgrader for å måle hvor mørkt det var i Pasvik opp til flere ganger i vinter.

I vinter var Bernt Nilsen, medlem i «Dark Sky», ute i 30 minusgrader for å måle hvor mørkt det var i Pasvik. Dette har han gjort flere ganger de siste årene.

Foto: Bernt Nilsen

Flere vinterturister

Steder i verden hvor man kan oppleve fullstendig mørke blir stadig færre.

Mer enn 80 prosent av verdens befolkning bor i lysforurensede områder. I Europa og USA er tallet på hele 99 prosent.

Lysforurensning gjør det vanskeligere å se nattehimmelen. En tredjedel av verdens befolkning lever på steder med så mye lysforurensning at de for eksempel ikke kan se Melkeveien.

I Finnmark har utenlandske turistene strømmet til de siste årene. Ifølge tall fra SSB har besøkstallet på vinterhalvåret økt fra 34.000 turister i 2014 til over 80.000 i 2024.

Regionsjef i NHO Arktis, Sigrid Ina Simonsen

Regionsjef i NHO Arktis, Sigrid Ina Simonsen, tror stjerneturisme vil føre til flere turister i Sør-Varanger.

Foto: Moment Studio

– Voksende nisje

Sigrid Ina Simonsen, direktør i NHO Arktis, understreker at nordlyset og kalde vintrer er stor grunn for at turister velger å legge ferien sin hit.

Hun tror imidlertid at astroturisme, eller stjerneturisme, kan føre til at enda flere turister kommer i årene fremover.

– Astroturisme finnes flere steder i verden allerede. Det er en voksende nisje. Det er et ekstremt spennende prosjekt i Pasvik, sier hun.

Bernt Nilsen forteller at nasjonalparken nå er i gang med å forberede seg til at både lokale og turistene kommer. Blant annet er de i ferd med å kjøpe inn kikkerter og teleskop for at besøkende skal kunne få en best mulig opplevelse av nattehimmelen.

– Man kan se Melkeveien med egne øyne, men hvis man ønsker å se planeter og deler av fremmede galakser enda nærmere, er det mulig med riktig utstyr, sier han.

Publisert 17.07.2024, kl. 05.19

Read Entire Article