Her flesker Støre til på diner: – Trump er veldig uvanlig

2 months ago 16


Kortversjonen

  • Statsminister Støre er forsiktig med å si hva han synes om Donald Trump og hans politikk, men beskriver den amerikanske valgkampen som både spesiell og spektakulær.
  • Støre-regjeringen forbereder seg på en mulig ny Trump-æra, men ønsker fortsatt godt samarbeid med USA uansett hvem som vinner.
  • Trump har truet med å trekke USA ut av NATO og kutte våpenstøtte til Ukraina, noe som kan skape usikkerhet.

– Når jeg er i New York pleier jeg å våkne tidlig på grunn av tidsforskjellen. Jeg liker å starte dagen med en løpetur i Central Park, etterfulgt av en hyggelig frokost på diner.

Jonas Gahr Støre (64) har satt seg ned på stamrestauranten John’s, en erkeamerikansk diner på 2. aveny og 44. gate i Midtown Manhattan.

Kelneren kommer inn med California-omelett, fries og et stort glass appelsinjuice. Og litt bacon «on the side». Bare fordi. Støre er jo i USA!

 Thomas Nilsson / VGFoto: Thomas Nilsson / VG

Det var Gro Harlem Brundtland som introduserte ham til dineren da han var rådgiver på Statsministerens kontor på 1990-tallet.

– Gro ville at det skulle være ujålete, armene på bordet og ingen stetteglass med appelsinjuice! husker Støre.

 Thomas Nilsson / VGDINER-MINNER: – Jeg husker jeg at jeg hadde med barna hit da de var små. De var i ferd med å rive ned noen blomster som sto her i vinduskarmen, smiler Støre. Foto: Thomas Nilsson / VG

«Spektakulær» og «spesiell»

Som rådgiver, utenriksminister og nå statsministeren har Støre vært på mang en jobbreise i New York og USA. Nå er han her for å delta på den årlige FN-uken.

Om bare seks uker går USA til valg. Blir det en ny periode med republikaner Donald Trump (78), eller får visepresident og demokrat Kamala Harris (59) tilliten fra folket?

Les også: Harris eller Trump – hvem blir president?

I 2016 gikk han ut i VG og sa rett ut at han håpet Trump tapte mot Hillary Clinton. «Dypt urovekkende», sa han om Trumps politikk den gang, da han selv var statsministerkandidat.

 Thomas Nilsson / VGFoto: Thomas Nilsson / VG

Nå er Støre forsiktig med å si hva han tror, håper og mener. Han vet han må samarbeide med valgvinneren, uansett hvem av dem det blir.

– Jeg vil ikke gi karakteristikker. Alle nordmenn som følger politikk, følger denne valgkampen med stor interesse. For den er jo så spesiell og noen ganger spektakulær, i hva som blir sagt og hvordan den foregår, sier Støre til VG.

Foto: Thomas Nilsson / VG

Har knyttet MAGA-kontakter

Støre-regjeringen og de norske diplomatene i USA har forberedt seg på en mulig ny Trump-æra.

De har gått målrettet inn for å knytte kontakter blant Trumps støttespillere i MAGA-bevegelsen, særlig i Washington D.C. og i delstater med mange norskættede, som Minnesota og Nord-Dakota.

Kamala Harris’ folk kjenner de allerede gjennom årene med Joe Biden.

– USAs valg er viktig for Norge, siden USA er vår viktigste allierte. Uansett hvem som vinner, må Europa ta et større ansvar for egen sikkerhet, mener Støre.

 Thomas Nilsson / VGFoto: Thomas Nilsson / VG

Hvis Trump vinner, vil det sannsynligvis bli store endringer i USAs internasjonale politikk:

  • Trump har tidligere truet med å trekke USA ut av forsvarsalliansen Nato. Dette krever imidlertid flertall i Senatet. Han har også truet med å kutte våpenstøtten til Ukraina.
  • Da han var president i 2016–2020 trakk han USA ut av Parisavtalen om å begrense global oppvarming, samt nedrustningsavtalen med Russland.
  • Trump er også kritisk til frihandel, særlig med Kina, og har lovet 100 prosent toll på all import fra Kina hvis han vinner valget.
 Thomas Nilsson / VGVGs USA-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen intervjuer Støre. (Fruktsalaten ble utelukkende bestilt for bildets skyld.) Foto: Thomas Nilsson / VG

Frykter Kina-trøbbel

Støre sier han legger til grunn at USA vil fortsette samarbeidet med Norge og andre vestlige land om forsvar og sikkerhet, blant annet i de viktigste nordområdene, og at Nato-medlemskapet står fast.

– Man sier jo ofte at Trump er en forretningsmann. Men han er jo en mann som er ute etter gode avtaler for landet sitt.

Han er mer bekymret for relasjonen mellom USA og Kina, og at det kan bli en større handelskonflikt hvis Trump blir valgt.

– Der er det mer usikkert hva han kan gjøre, sier Støre.

 Thomas Nilsson / VGFoto: Thomas Nilsson / VG

Donald Trump er hatet og elsket i USA. To ganger er han blitt utsatt for attentatforsøk.

Og da han nektet å erkjenne valgnederlag i 2021, stormet tilhengerne hans Kongressen mens valgmennene ble talt opp.

– Er det fare for mer politisk vold og uro de neste ukene?

– Det som skjedde 6. januar gjør at mange er urolige for det, svarer Støre.

– Er du selv urolig?

– Jeg synes det er galt å glemme at det kunne skje. Når det er sagt så viste det amerikanske demokratiet at det var stort og sterkt i møte med forsøkene.

 Thomas Nilsson / VGSMS FRA JENS: – Nå fikk jeg melding fra Jens: «Landet i New York nå. Kanskje vi treffes». Nøkternt og hyggelig, ler Støre, om sms-en fra Nato-sjefen, som også er på FN-uken. Foto: Thomas Nilsson / VG

Letter litt på sløret

Støre forteller at han møtt Kamala Harris helt kort på et Ukraina-møte i Sveits i sommer.

– Hun ga et godt inntrykk. Og hun trer frem som presidentkandidat på en tillitvekkende måte, synes Støre.

Han legger ikke skjul på at han har mer sansen for Harris’ visepresidentkandidat Tim Walz fra «lille Norge» i Minnesota, enn Trumps mann J.D. Vance.

 Marco Bello / Reuters / NTBDUELL: Harris mot Trump. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB

– Du har fulgt Trump gjennom mange år nå og møtt ham flere ganger. Synes du han opptrer slik du forventer?

– Trump er veldig gjenkjennelig – og veldig uvanlig. I måten han omtaler meningsmotstandere på og hvordan han gir uttrykk for veldig sterke meninger, som ofte ikke er det samme som politiske løsninger. Han er frittalende, svarer Støre og gir altså litt karakteristikker likevel.

Les også: Eide om politisk vold i USA: – Toppen av et isfjell

Men hva Trump sier, er en ting. Hva han vil gjøre, kan være noe annet, minner Støre.

– Vi må bare vente og se. Kjedelig blir det ikke. Men dette presidentvalget er veldig åpent. Det kan stå om noen tusen stemmer i vippestatene.

 Thomas Nilsson / VGPÅ VEI TIL FN-SJEFEN: På 16 imponerende sekunder knyter Støre slipsknuten og setter kursen fra diner med VG til møte med FNs generalsekretær António Guterres, med delegasjonen som sitt entourage. Foto: Thomas Nilsson / VG

Tips meg

Bilde av Ingeborg Huse Amundsen

Journalist

USA-korrespondent med base i New York. Jobbet i VG siden 2013. Bachelor i journalistikk ved Oslo Met og Master i International Relations ved Bogazici University i Istanbul. Tidligere Midtøsten-korrespondent for VG. Send tips til: ingeborg@vg.no

Les flere reportasjer fra VGs USA-kontor:

Read Entire Article