Helsepolitiker på Stortinget, Bård Hoksrud (Frp) refser Nordre Follo kommune for mangelen på tilpasset helsehjelp for Maria Scherffenberg (35).
Mandag 28. oktober kl. 11:23Grunnet traumer klarer ikke Scherffenberg å ta i mot hjelp og måltidsstøtte fra mannlige ansatte. Likevel har kommunen sendt menn til henne gjentatte ganger.
Scherffenberg, som bor på Kolbotn i Nordre Follo kommune, har i rundt 20 år slitt med alvorlige spiseforstyrrelser og anoreksi.
Medlem i Stortingets helsekomite, Bård Hoksrud (Frp) og kommunepolitiker Liv Lønnum i Nordre Follo, har satt seg inn i Maria Scherffenbergs sak.
De reagerer både på den byråkratiske runddansen mellom kommunen og statsforvalteren - der det ofte tar flere måneder å finne avvik og feil - og rette opp feilene i behandlingen fra kommunens side.
– Dessuten vil jeg kalle det grove overtramp fra kommunens side å fortsette å sende mannlige pleiere til Maria Scherffenberg når de vet hvor alvorlig feil dette er for henne. Vi prater mye om menneskerettigheter i Norge. Dette er brudd på Marias rettigheter som menneske, sier Hoksrud til VG.
Scherffenberg-saken
- Maria Scherffenberg (35) med anoreksi og PTSD, kan ikke motta måltidsstøtte og pleie fra mannlige ansatte grunnet traumer.
- Nordre Follo kommune har flere ganger sendt mannlige pleiere, til tross for hennes ønske og faglige anbefalinger om kvinnelige pleiere.
- Kommunen har beklaget, og beskriver det som lite hyggelig når brukere ikke er fornøyde med helsetjenestene.
- Helseledelsen i kommunen vil ikke kommentere Scherffenbergs sak spesielt.
- Scherffenberg ønsker Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) for å kunne velge sine pleiere selv, dette vurderes nå av kommunen.
Han støtter Scherffenbergs ønske om å få innfridd sin søknad om BPA.
– Da er det hun selv som får bestemme hvem som kan komme og yte henne måltidsstøtte og bistand, sier Hoksrud og Lønnum til VG.
De understreker Scherffenbergs sterke behov for mer forutsigbarhet og rutine i hjelpen hun trenger.
Direktør for helse og mestring, Kjersti Vevstad, er kjent med Hoksruds uttalelser, men velger å ikke kommentere disse.
Hun viser istedet til sin generelle kommentar om saken.
I den første saken om Maria Scherffenbergs situasjon, så skrev Vevstad i en e-post til VG at det - oppleves som lite hyggelig når kommunens innbyggere ikke er fornøyd med tjenestene kommunen leverer.
– Selv om bruker har fritatt kommunen fra taushetsplikten, kan likevel ikke Nordre Follo kommune kommentere enkeltsaker i media. Det er fordi vi har taushetsplikt i alle slike saker, men også fordi vi har et ansvar for å sikre ivaretakelse av kommunens innbyggere i alle situasjoner, skrev direktøren for helse og mestring, skriver Vevstad.
Les resten av direktørens svar her:
– På generelt grunnlag kan vi si at vi har en bevisst strategi om at alle som trenger helse- og omsorgstjenester, skal motta dem hjemme. Parallelt med kommunale helse- og omsorgstjenester i hjemmet vil flere av våre innbyggere kunne motta behandling fra spesialisthelsetjenesten. Vår oppgave i dette samarbeidet er å sikre at alle får nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester og at alle får sine rettigheter ivaretatt.
– Dersom man mener vi gjør feil i våre vurderinger eller i utførelse, kan det påklages til Statsforvalteren. På den måten får vi enten bekreftet at vi har lagt oss på rett nivå, eller vi får vite om vi må endre på tjenestene. Hvis Statsforvalteren overprøver et enkeltvedtak, vil vi innrette oss etter det.
I et møte mellom Scherffenberg og kommunens ledelse innen helse, 8. august i fjor, går det frem av møtereferatet at kommunen måtte rekruttere flere ansatte for å oppfylle hennes ønske om «helst ingen menn».
Kommunens direktør for helse og mestring, Kjersti Vevstad og områdeleder René Gjøg, beklaget i samme møte at kommunen ikke hadde innfridd brukerens viktigste ønsker. Dette til tross for flere påminnelser fra Maria selv.
I spesialisterklæringen skriver Scherffenbergs psykiater og ekspert på spiseforstyrrelser, Laila Sundgot Schneider, at kommunen ikke har lyttet til de medisinske faglige råd om hva Scherffenberg trenger av bistand.
– Ikke forsvarlig
– Kommunen har gjentatte ganger likevel likevel valgt å sende mannlige tjenesteytere for måltidsstøtte til pasienten i hennes eget hjem. Pasienten har ikke åpnet døren når mannlige tjenesteytere har ringt på dørklokken. Dette har ført til at pasienten heller ikke har mottatt måltidsstøtte og tjenestetilbudet er ikke forsvarlig, skriver Sundgot Schneider.
Det er foreløpig ingenting som tyder på at kommunen vil innfri Maria Scherffenberg sitt ønske om BPA (brukerstyrt personlig assistanse).
Men kommunedirektøren kommer med en antydning i sitt budsjettforslag for kommunen for 2025:
Innen «Hovedtiltak helse og mestring» skriver kommunedirektør Øyvind Henriksen:
– Vi tilrettelegger for at innbyggerne er selvhjulpne, opplever tilhørighet, mestrer egne liv, har arbeid og bolig.