Heller litt for mange regnbuer, takk

4 months ago 49


I 1993 ble homofili avkriminalisert i Russland. Senere har utviklingen gått fra trist til grotesk.

Putins regime går målrettet etter steder der homofile samles. Skeive utesteder og møteplasser stenger rundt om i landet, ett etter ett.

Politiet tar ut tiltale mot de som driver stedene, selv om det de har gjort er å servere homofile øl. Eieren av ett risikerer å havne på listen over terrorister og ekstremister.

Politiet har trakassert gjestene grovt når har raidet utestedene.

Dette er ikke lenger lov i Russland. Fra Sankt Petersburg i 2015. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / NTB

Dette er bare noe av det Helsingforskomiteen har fått rapporter om de siste månedene.

I Russland skjer det nå en systematisk forfølgelse av homofile og transpersoner.

Etter terrorangrepet 25. juni for to år siden bør alle kjenne til at Pride har blitt et hatobjekt i enkelte ekstreme miljøer, også i Norge.

Det skremmende i tilfellet Russland er at det er statslederen som leder an i undertrykkelsen. Putin har valgt ut en fra før sårbar minoritet som symbolet på alt som er galt i Vesten.

Da finnes ingen beskyttelse.

Alle borgere i Russland har sakte mistet rettigheter, og ytringsfriheten er oppsmuldret. Putin stilner sine kritikere. Det er skadelig for det russiske samfunnet på så mange måter.

Hvordan diktaturet rammer den skeive befolkningen er likevel i en kategori for seg selv. Mennesker forfølges for hvem de er, fordi det gagner et politisk mål.

Fra en demonstrasjon utenfor den russiske ambassaden i London i 2014, da de første lovene mot såkalt skeiv propaganda ble innført. Foto: NEIL HALL / Reuters / NTB

Formelt er homofili fortsatt lovlig i Russland. I praksis er det annerledes. Å være åpent homofil medfører risiko.

Når samlingssteder blir raidet og man risikerer straffeforfølgelse for å dele informasjon om arrangementer, er muligheten for å leve et normalt liv som skeiv kraftig begrenset.

Alle som ikke passer inn i Putins heterofile boks tvinges inn i skapet. Eller ut av landet, for de få som har den muligheten.

De gjøres usynlige.

Putin fronter seg selv som en beskytter av tradisjonelle verdier. Det gjør han gjennom en angrepskrig mot hele den skeive befolkningen.

Før OL i 2014, ble LHBT+-propaganda overfor barn forbudt. Det er selvsagt ikke snakk om propaganda i ordets sanne betydning, men all form for opplysning.

I 2022 ble også «propaganda» rettet mot voksne forbudt. Private fester for skeive er noe av det folk har blitt bøtelagt for.

Putin har rettet tungt skyts mot skeive i sine taler knyttet til krigen i Ukraina.

De siste månedene har det blitt verre, etter at LHBT+-bevegelsen ble stemplet som ekstremistisk. Heftige bøter for å vise et pride-flagg og fengsel for å gå med ørepynt med regnbuesymbolet er drøye eksempler.

Det nye er at all organisert virksomhet for skeive rammes av straffeloven, og at man trolig kan risikere fengselsstraff på opp til ti år. Det er lenge i et russisk fengsel. Hvordan den nye loven vil ramme, og hva som blir straffet med så lange fengselsstraffer, er foreløpig uklart.

Fra en demonstrasjon i Sankt Petersburg i 2013, den gang demonstrasjoner for skeives rettigheter fortsatt var mulig. Foto: AP / NTB

Det er ikke noe nytt at homofile blir offer for diktatorer. Anslagsvis 10–15.000 homofile ble sendt i konsentrasjonsleirer under annen verdenskrig. Den nazistiske argumentasjonen for å forfølge homofile minner ubehagelig om den Putin bruker i dag.

I mange land foregår det en verdikamp, der seksuelle minoriteters rettigheter blir utfordret av konservative krefter. I Polen ser det heldigvis ut til å gå i en bedre retning nå. Det gjør det ikke i Georgia, der regjeringspartiet Georgisk Drøm vil begrense transpersoner og homofiles rettigheter. Det fremstår som et populistisk grep for å få oppmerksomheten vekk fra dype økonomiske problemer og innføringen av en omstridt russiskinspirert lov, som har ført til massive demonstrasjoner.

I Norge synes noen det kan bli litt mye Pride. Flagg overalt. På bygninger, i annonser, på arbeidsplasser. Det er selvsagt helt greit å mene det.

Men i valget mellom litt for mange og litt for få regnbuer, er jeg ikke i tvil om hva jeg foretrekker. Tenk heller at noen av flaggene som har pyntet Norge den siste måneden, skulle stått over grensen i øst.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article