Hele redaksjonen hennes fengslet før klimatoppmøtet

2 hours ago 5


  • Bølge av arrestasjoner i Aserbajdsjan i forkant av klimatoppmøtet i november
  • Det rapporteres om tortur i fengslene
  • Redaktør i eksil ber norske medier og politikere rette fokus på menneskerettighetsbruddene når de deltar på COP29

Siden det ble kjent at Aserbajdsjan skal være vertskap for FNs klimatoppmøte, har Amnesty, flere medier og menneskeretts­organisasjoner rapportert om en en opptrapping av arrestasjoner i landet, og folk er tvunget i eksil.

Myndighetene har det siste året «ryddet bort» mange kritiske, lokale røster i landet, ifølge menneskerett­sorganisasjonene.

På under ett år har seks av Leyla Mustafayevas ansatte i mediebyrået Abzas Media blitt fengslet.

Jeg er veldig bekymret for sikkerheten deres, for det er ikke et fengsel som i Europa. Det er ingen garanti for at de kommer ut i trygghet. Det er en pris de betaler for journalistikken sin akkurat nå, sier redaktør Leyla Mustafayeva til NRK.

Journalistene er siktet for valutasmugling og en rekke andre ting og risikerer 12 år i bak murene.

De benekter anklagene, og lenker saken til den undersøkende journalistikken de har gjort på korrupsjon i landet.

Abzas Media

HEL REDAKSJON I FENGSEL: De seks medarbeiderne i denne fotomontasjen sitter fengslet i Aserbajdsjan. Abzas Media er kjent for å rapportere om statlig korrupsjon.

Grafikk: Abzas Media

20 journalister og over 250 aktivister og politiske meningsbærere har blitt fengslet det siste året, ifølge menneskerettighets­grupper.

I dag er det bare én måned til klimatoppmøtet starter.

– De vil fremstå som et godt land

Og statsledere, journalister og klimaforkjempere fra hele verden skal i utgangspunktet delta som vanlig under den årlige klimakonferansen.

Med hele verdens øyne rettet mot dem, er det en stor mulighet for å grønnvaske omdømmet sitt, sier Leyla.

For oss er det bare ett ord som kan beskrive hva regjeringen vil med å arrangere klimatoppmøtet: Grønnvasking. Journalister er myndighetenes største frykt akkurat nå, fordi de kan ødelegge bildet de ønsker å skape.

Ulvi Hasanli

FENGSLET: Her blir direktør Ulvi Hasanli i Abzas Media ført inn i retten.

Foto: Fargana Novruzova

Klimakrise møter menneskerettighetskrise

At aserbajdsjanske ledere skal være ledende forhandlere på klimakonferansen, er ironisk og feil, mener redaktøren.

De skal sitte ved samme bord som andre europeiske ledere for å diskutere klima. Når en regjering ikke bryr seg om de fundamentale rettighetene til sine borgere, vil det aldri gi en garanti for klimarettferdighet.

Ifølge redaktøren vil myndighetene gjøre det som trengs for å unngå at menneskerettighets­situasjonen i Aserbajdsjan granskes.

Denne uken la Human Rights Watch frem en omfattende rapport om menneskerettighetssituasjonen i landet.

Flere internasjonale aktører nektes innreise i landet. Så langt har 76 europeiske parlamentarikere, deriblant tre norske stortingsrepresentanter, fått innreiseforbud.

Faksimile Aserbadsjan

Aserbajdsjanske myndigheter har fengslet hundrevis av mennesker på politisk motiverte anklager. Listen inkluderer journalister, aktivister og menneskerettighetsforkjempere som er kritiske til regjeringen.

– Fengsler, truer og jager kritiske stemmer

Leyla har i forkant av klimatoppmøtet mottatt Fritt Ord-prisen Free Media Awards i Oslo for sitt arbeid i Abzas Media med å avdekke korrupsjon og belyse menneskerttighets­situasjonen i hjemlandet.

Hun forteller at Aserbajdsjan har kontroll på de gjenværende journalistene i landet.

De fleste journalistene som fortsatt befinner seg i landet, og som ikke sitter i fengsel, er kjøpt og betalt. De har blitt propagandamaskiner for myndighetene, hevder hun.

Hundrevis av journalister har mottatt leiligheter i gave fra presidenten, noe som setter spørsmålstegn ved deres kredibilitet, fortsetter hun.

Leyla

I OSLO: NRK møter Leyla Mustafayeva på Marienlyst i Oslo etter at hun mottok Fritt Ord-pris.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Noen redaktører har mottatt medaljer fra presidenten, og på denne måten fått dem til å skrive positive artikler. Myndighetene har også drevet med utpressing, truet journalister med å lekke bilder fra privatlivet deres, fra soverommet for eksempel. Mange har forlatt landet, forteller Mustafayeva.

Også slektninger til meningsmotstandere blir utsatt for represalier, og det har blitt vedtatt undertrykkende lover for å hemme arbeidet til frivillige organisasjoner og media, ifølge Amnesty International.

– Kritiske og uavhengige stemmer har enten rømt fra landet, sitter fengslet, eller tør ikke si noe fordi de er redde for å bli straffet, sier Ane Tusvik Bonde, seniorrådgiver i Amnesty til NRK.

Amnesty har også tidligere dokumentert lignende aksjoner fra myndighetenes side i forbindelse med andre store internasjonale arrangementer i Aserbajdsjan, for eksempel Eurovision i 2012 og European Games i 2015.

Tillater ikke demonstrasjoner

– Aserbajdsjan er vertskap for en internasjonal konferanse om klimarettferdighet, mens de aktivt undergraver hovedpilarene i klimaaktivisme, undertrykker alle former for kritiske ytringer og protester, og avvikler det lokale sivilsamfunnet, skriver Amnesty International i en uttalelse denne uken.

Ane Tusvik Bonde

ALVORLIG SITUASJON: Situasjonen er svært alvorlig, nå rett før klimatoppmøtet COP29, sier Ane Tusvik Bonde, seniorrådgiver i Amnesty.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Amnesty kaller det en «eskalerende undertrykkelse» i landet.

I et brev til Utenriksdepartementet stiller Amnesty flere krav.

For at COP skal fungere, er man avhengig av at representanter fra sivilsamfunnet kan delta. Det er ikke mulig å gjøre dette fritt i Aserbajdsjan. Det er helt nødvendig at land som Norge bruker denne muligheten til å si ifra til aserbajdsjanske myndigheter, sier Tusvik Bonde.

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik i Baku, Aserbajdsjan

I BAKU FLERE GANGER: Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik i Baku, Aserbajdsjan 10. oktober. Han skal også tilbake under klimatoppmøtet.

Foto: Kristoffer Hansen / Klima- og miljødepartementet

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik reiser for å delta på klimakonferansen i november.

Han er I Baku nå, i forkant av toppmøtet.

Er menneskerettighetssituasjonen noe du kommer til å ta opp der?

– Vi har ingen naturlig arena for å ta opp dette spørsmålet når vi er der nå. Men dette er noe Norge har vært pådriver på gjennom ulike fora i COP og gjennom andre fora. Vi vil møte Aserbajdsjan og gi uttrykk for hva vi tenker om det, svarer Sandvik.

Også Den norske Helsingforskomiteen sier at Aserbajdsjans regjering har et langvarig og godt dokumentert mønster for å undertrykke uavhengige sivilsamfunn og tie kritiske røster.

«Innen Aserbajdsjan skal arrangere COP29, vil det kanskje ikke lenger være noe uavhengig, upartisk sivilsamfunn igjen i landet», skriver den norske Helsingforskomiteen i en uttalelse i september.

Sevinj Vagifgizi

I FENGSEL: Siden november har seks journalister i Abzas Media blitt arrestert basert på anklager om «valutasmugling». De har benektet anklagene, og lenker saken til etterforskningen de har gjort rundt korrupsjon. Her er en av journalistene som nå sitter i fengsel, Sevinj Vagifizi.

Foto: Fargana Novruzova

Tortur i fengslene

Hvordan har dine ansatte det i fengsel nå?

Forferdelig, om jeg skal beskrive det i ett ord. Vi får fortsatt informasjon om tortur i fengslene. Da vår redaktør ble fengslet, hadde han dokumentert tortursakene og gjort dem offentlige. Etter at han gjorde det kjent, har han mottatt drapstrusler i fengsel. Det betyr at hans liv er i fare, forteller Leyla.

Hvordan er det å leve under dette konstante presset?

Det er ikke noe jeg ønsker noen. Vi ble født i dette landet, og som borgere har vi også ansvar for å ta det tilbake. Journalistiske prinsipper som handler om å få myndighetene til å være transparente står vi ved. De har tatt mye fra livene våre. Og vi må svare dem, sier Leyla.

azerbaijan-cop-mk

JOBBER FRA TYSKLAND: Leyla Mustafayeva måtte forlate Aserbadsjan for å ikke bli arrestert. Hun driver Abzas Media fra Tyskland.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Har du en beskjed til internasjonale journalister?

– Fokuser på historier som går på brudd på menneskerettighetene i landet også, og rett søkelys på kollegaer som har blitt fengslet på bakgrunn av falske anklager, oppfordrer hun.

NRK har ikke lyktes i å få en kommentar fra den aserbadjanske ambassaden.

Publisert 11.10.2024, kl. 06.12

Read Entire Article