NRKs artikler om selskapsskatt får voldsom kritikk. Men det er ikke kjernen i sakene som diskuteres.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kommentar
Den voldsomme kritikken av NRKs artikler om selskapsskatt truer en balansert og helhetlig debatt om skattesystemet. Selv om NRK fortjener kritikk, må den ikke få kvele debatten.
Redaktør Trygve Hegnar er sår fordi jeg har gitt NRK litt ros for forsøket på å vise hvordan selskapsskattesystemet virker. På lederplass i Finansavisen tirsdag gjentar han mye av den kritikkstormen som har kommet mot NRK, og gir E24 en liten visitt.
I stedet for å henge seg opp i enkeltheter ved gjennomføringen, bør vi se på hva NRK har forsøkt å gjøre. Og sette det i perspektiv.
Les også
Høyre fornyer gammelt skatteløfte: – Formuesskatt på arbeidende kapital skal vekk
For tiden har vi en ganske intens debatt om dette nyordet «eierbeskatning», altså skatt på formue og utbytte. Denne «eierbeskatningen» økte dramatisk i en skattereform i 2006 som langt på vei var drevet frem av Høyre, og gjennomført av en rødgrønn regjering, selv om Sosialistisk Venstreparti var mot.
Reformen innebar at deler av selskapenes skattebyrde ble ført over fra selskapene til eierne. For eksempel ble aksjegevinster skattefrie i selskapene. Samtidig ble det innført utbytteskatt når eierne personlig tok ut pengene.
Derfor er den pågående debatten, som får stor plass også i Hegnars publikasjoner, i seg selv grunn god nok til å se på hvordan selskapsskatten faktisk fungerer. At svarene man finner og måten de presenteres på ikke «passer» debattantenes formål, bør være underordnet.
Les også
Ekspertene anbefalte storstilt skattereform: Vedum la rapporten i skuffen
Så er det mye å si på NRKs gjennomføring. Dette med at skattetallene for selskaper er hemmelige var feil, og er beklaget. Bruken av ordet «avsløring» skaper et inntrykk av noe mistenkelig, men NRK er ikke det eneste mediet som lar det gå inflasjon i sine «avsløringer».
Man kan selvsagt diskutere hvilke regnskapstall for overskudd eller underskudd man skal måle den betalte eller ikke-betalte skatten opp mot. Men de av oss som faktisk kan noe om regnskap, vet at det ikke finnes ett riktig svar eller en riktig formel for dette. Hva slags inntekt det skal betales skatt av, blir imidlertid bestemt i lov og forskrift. I et demokrati er det lov og faktisk ønskelig at lover og forskrifter kritiseres og diskuteres.
Les også
Pasientfokus har én stemme – kan avgjøre skattespørsmål
Det er for eksempel sant at jeg i år ikke betaler skatt av de pengene min arbeidsgiver i år betaler inn til min tjenestepensjonsordning. Det er lovlig og, får vi tro, ønsket fra politikernes side. Men det kan ikke forhindre noen i å mene at jeg burde skattet av de pengene nå, i stedet for å skyve på skatten til jeg blir pensjonist. Det må også være lov å mene, for eksempel, at kapitalen som ligger i folks tjenestepensjonsordninger bør med i beregningen av skattbar formue, men slik er ikke reglene i dag.
Noen har blåst seg voldsomt opp over at NRK har sett på skatten eiendomsmilliardær Ivar Tollefsens selskaper har betalt i forhold til overskuddstall som inkluderer verdioppskrivinger som ikke er realiserte gevinster. Det er lett å mene at det var dumt av NRK. Men det kommer meget tydelig frem i NRKs artikler at det er akkurat det de har gjort. Det er ikke noe de legger skjul på eller noe som er «avslørt» av noen i ettertid.
Dette med fremførbare underskudd kommer også tydelig frem i NRKs artikler. Nå mener Hegnar å vite noe om E24s skattemessige underskudd, fremgår det av hans leder. Jeg vet ikke hvordan konsernet E24 er en del av, forholder seg til våre underskudd, men det det gjør er helt sikkert fullt ut legalt. Også det er det mulig og ikke minst lovlig å mene noe om.
Les også
«Tappet selskapet for 40 millioner. Skyldte på formuesskatten da konkursen kom»
Jeg og E24 ville ikke løst skattesaken på samme måte som NRK. Men jeg mener bestemt at når vi skal diskutere eieres personlige skatt, må vi også ta med i betraktning den skatteletten selskapene de eier fikk i 2006. Ellers blir diskusjonen basert på halve fakta.
Hegnar viser til at skatteadvokater, som de færreste av oss har råd til, og andre eksperter, har kritisert NRKs skatteartikler sterkt. De er selvsagt ikke uten poenger, men det hadde vært en fordel for skattedebatten om de hadde vært like nidkjære i å ettergå det som sies fra de som forteller hvor vondt og vanskelig dette med å betale formuesskatt er. Det gjelder også mediene, inkludert E24.
Dessuten er det lite av kritikken som går inn i sakens kjerne. Har selskaper et lavt eller høyt skattetrykk? Har det i så fall noe å si for eiernes personlige skatt?
Det er forsøket på å bringe hele skattebildet NRK skal ha litt ros for. At noen i skatteklagernes ekkokamre ikke liker det, må være underordnet for medier som tar sitt samfunnsoppdrag på alvor.
Les flere børskommentarer:
Les på E24+
Her kan du kjøpe en krone for 70 øre
Les på E24+
Verdiene Solstad Offshore-aksjonærene bør bry seg mest om
Les på E24+