Kortversjonen
- Stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø og Trond Giske leder an kampen om å bli innvalgt fra Sør-Trøndelag for Ap.
- Kirsti Leirtrø har støtte fra 107 delegater, som vil ha henne på 1. eller 2. plass på nominasjonslisten. 73 delegater vil ha Giske på en av de to topplassene.
- Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø har støtte fra 34 delegater til å innta de to topposisjonene.
Stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø leder i kampen om sikker plass på Stortinget for Sør-Trøndelag Ap. Med Trond Giske
på klar 2. plass.Det viser en opptelling som VG har gjort etter at Aps kommunelag i Sør-Trøndelag har levert sine innstillinger.
Men betyr det at Giske igjen havner tilbake i Aps stortingsgruppe?
– I utgangspunktet ville jeg sagt det. Han er flink til å telle og ha oversikt over om han kan vinne. Men denne gangen hefter det en del tvil og usikkerhet, sier VGs politiske kommentator, Hans Petter Sjøli.
Den formelle veien videre ser slik ut:
I dag skal nominasjonskomiteen
i Sør-Trøndelag komme med sin første innstilling.Det hele avgjøres på nominasjonsmøtet i Sør-Trøndelag er 30. november, hvor 133 delegater avgjør hvem som skal innstilles på toppen av Aps stortingsvalgsliste fra Sør-Trøndelag.
VG har regnet på hvor mange delegater
de ulike kommunelagene får på nominasjonsmøtet, basert på størrelsen til de ulike lagene - og sett på hvem de innstiller på de to øverste plassene:Med en oppslutningen rundt 20 prosent, som Ap har på målingene for tiden, anses det at de to topplassene kan gi sikker plass på Stortinget.
Av de 133 delegater er 123 fra de 20 kommunelagene og ti fra AUF.
Slik fordeles de:
Utdypning om fordelingen:
Hvert av de tyve kommunepartiene får en delegat.
Deretter 103 som fordeles proporsjonalt med antall medlemmer bosatt i kommunen.
Vi har tatt utgangspunkt i en oversikt i Adresseavisen (bak betalingsmur) over hvem kommunelagene har nominert på sine lister og koblet det med antall delegater hvert kommunelag får på nominasjonsmøtet i november.
Relativt ukjent kvinne topper
Her er oversikten basert på kommunelagenes innstillinger:
- Kirsti Leirtrø (61) har støtte fra 31 delegater om at hun bør stå på 1. plass og fra 76 på 2. plass. Samlet vil altså 107 ha henne på en av de to fremste plassene på stortingsvalgslisten i Sør-Trøndelag.
Leirtrø sitter i dag i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Her har Leirtrø støtte
Oppdal, Osen, Åfjord, Selbu, Indre Fosen, Ørland, Frøya og Orkland har nominert henne på 1. plass. Trondheim, Hitra og Røros har innstilt henne på 2. plass på sine nominasjonslister.
- Trond Giske (57) har støtte fra 65 delegater på 1. plass og 8 på 2. plass.
73 vil altså ha Giske enten på 1. eller 2. plass. Det er verdt å merke seg at hele 57 av de 65 kommer fra Giskes Trondheim.
Giske har liten støtte ellers i fylket: Trondheim, Rindal, Røros og Hitra og har han på 1. plass og Ørland og Oppdal har han på 2. plass.
- Ved siden av Leirtrø og Giske er det en til som samler en del stemmer. Det er statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Per Olav Skurdal Hopsø (39).
Han samler støtte fra 12 delegater som mener at han bør nomineres på 1. plass. 22 vil han ham på 2. plass på listen, samlet 34.
Det betyr at han foreløpig har halvparten av det som skal til for å få en av de to topplassene på nominasjonslisten.
Her har Hopsø støtte:
Skaun, Midtre Gauldal og Melhus har han på 1. plass. Osen, Indre Fosen, Åfjord, Frøya, og Rennebu og Orkland har Hopsø på 2. plass.
Samlet ser det slik ut på topp tre:
– 107 vil ha Leirtrø på 1. eller 2. plass.
– 73 vil ha Giske på de to plassene.
– 34 vil ha Hopsø på topp to.
Den magiske grensen for å få flertall er 67.
Det betyr at Leirtrø og Giske leder klart basert på innstillingene fra kommunelagene.
Forklaring på ord og uttrykk:
Hva er et nominasjonsmøte?Et nominasjonsmøte er et møte hvor partiets delegater samles for å stemme over hvilke kandidater som skal stå på partiets nominasjonsliste til et valg.Hva betyr det at noen er "innstilt" på en liste?
Hva betyr det å være innstilt?Å være "innstilt" på en liste betyr at man er foreslått som kandidat til en bestemt posisjon. I denne sammenhengen betyr det at kommunelagene har foreslått at navngitte politikere fra Sør-Trøndelag skal stå på en av plassene på stortingsvalglisten til Ap Sør-Trøndelag.
Hva er den magiske grensen for å få flertall?Den magiske grensen for å få flertall i denne sammenhengen er 67 delegater. Dette er antallet stemmer en kandidat trenger for å sikre en av de to topplassene på nominasjonslisten.
Usikkerhet likevel
Men det er usikkerhetsmomenter.
- Det mest spesielle med delegatoversikten er at Trondheim alene har 57 av de 123 kommunedelegatene, som i all hovedsak skyldes alle medlemmene i Trond Giskes Nidaros Sosialdemokratiske Forum.
Giske og Leirtrø er innstilt på topp fra Trondheim, som ut i fra kjøttvekta
, gir dem stor støtte.- Flere av kommunelagene har ennå ikke valgt delegater. Det gjelder blant annet i Trondheim, som først i oktober skal velge delegater til nominasjonsmøtet i Sør-Trøndelag Ap i november.
Det kan være delegater som ikke følger innstillingen fra kommunelaget sitt.
Det kan slå begge veier, eksempelvis for Trond Giske.
Han er politisk populær i deler av Ap, men etter bråket i Trondheim Ap i år, kan det være at delegater vender ham ryggen.
Nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag Ap behandler sin første innstilling i dag.
De skal innstille på hvem de mener bør stå hvor på nominasjonslisten.
VG-kommentator Sjøli sier det har kommet en usikkerhet inn i Giskes Edens Hage, Nidaros sosialdemokratisk forum, hvor mantraet har vært at man ikke snakker negativt om noen.
– Blir bråk
– Når vi nå ser alt som ble sagt om overkjøring og ufin oppførsel i forbindelse med det kaotiske årsmøtet i Trondheim Ap - så står det i sterk kontrast til den milde tonen Giske har hevdet at finnes i hans forum, sier Sjøli:
– Jeg tror det har svekket ham, men om det gjør at han ikke blir nominert på en av de to første plassene, er usikkert. Det er tøft å vrake en som har bygget opp Norges desidert største partilag. Gjør de det, blir det bråk. Men det blir det nok uansett, sier han.
I nordfylket i Trøndelag er det også drama, hvor tidligere helseminister, Ingvild Kjerkol, er vraket av nominasjonskomiteen som toppkandidat på Nord-Trøndelag Aps nominasjonsliste.