Havnet midt i storflommen i Nepal: – Det rant gjørmemasser

5 days ago 5


Kortversjonen

  • Over 200 er bekreftet døde og hundrevis er skadet etter kraftig monsunregn i Nepal.
  • Jarl Anders Ruset Hjelle (27) og to venner unnslapp et jordskred under en busstur tilbake til Katmandu.
  • Flere byer, nabolag og veier i området er vasket bort av flom og jordskred.
  • Norske Ingebjørg Lingaas beskriver ødeleggelsene som enorme, med hus og avlinger ødelagt.

Jarl Anders Ruset Hjelle (27) og to studiekamerater avsluttet en måneds reise i Nepal med en busstur i styrtregnet fredag og natt til lørdag.

Bussturen tilbake til Katmandu på 200 kilometer tar vanligvis mellom seks og åtte timer.

– Nå endte det med å gå omkring 16 timer før vi fikk forlate bussen, forklarer Hjelle.

 NARENDRA SHRESTHA / EPA / NTBBORTE: Her skulle det egentlig være flere boliger. De er nå vasket vekk. Foto: NARENDRA SHRESTHA / EPA / NTB

Da var de tre kameratene, og guiden deres som hadde tatt samme buss, nesten fremme i Katmandu. Noen kilometer gjensto. På utsiden regnet det tett – konstant. Det var også blitt mørkt.

Det viste seg raskt at det ikke bare var kødannelse, men et stort jordskred som sperret veien inn til hovedstaden litt lenger fremme.

Flommen i Nepal har vært katastrofal.

Magnus Zachariassen (24), Jarl Anders Ruset Hjelle (27) og Patrick Vincent (27) er sykepleierstudenter og har vært på studietur til Nepal, før de avsluttet med en uke med ferie. Bildet er fra en av utfluktene de hadde - og før flommen kom.Magnus Zachariassen (24), Jarl Anders Ruset Hjelle (27) og Patrick Vincent (27) er sykepleierstudenter og har vært på studietur til Nepal, før de avsluttet med en uke med ferie. Bildet er fra en av utfluktene de hadde - og før flommen kom.

Hundrevis er skadet

Mandag kveld er over 200 bekreftet døde, minst 30 er savnet, og hundrevis er skadet. Ifølge lokale myndigheter omkom flere titalls personer som satt i busser, da motorveier ble oppslukt av flom.

I tillegg ligger deler av byen Kathmandu under vann. Årsaken er det som beskrives som det kraftigste monsunregnet på to tiår.

Hele nabolag, broer og veier har blitt vasket bort. Bagwati-elven som går gjennom Kathmandu er over to meter høyere enn normalt. Forsvaret til Nepal har fortalt at over 4000 mennesker har blitt reddet ved hjelp av helikoptre og motorbåter.

 Gopen Rai / AP / NTBFoto: Gopen Rai / AP / NTB

Skjønte i etterkant

– Det hadde ikke gått opp for oss da hvor seriøst dette var. Beskjeden var at vi måtte vente i bussen til dagen etter og håpe at veien ble ryddet. Bussjåføren vår la seg til å sove. Men guiden vår var mer oppskaket, og ville at vi skulle begynne å gå, forklarer Hjelle.

De pakket med seg sekker, bager og trillekofferten de hadde i bussen. Fremme ved skredet innså de hvor stort det var. Hjelle anslår at det var rundt 50 meter bredt.

– Vi ble i tvil om det var lurt å krysse det. Det rant gjørmemasser nedover og steiner rullet, forklarere han.

Kameratene og guiden, sammen med noen andre som hadde bestemt seg for å ta beina fatt, ventet til de verste bevegelsene i massene hadde roet seg, før de begynte å krysse.

– Noen motorsykler kom for å lyse opp over skredet for oss. «Go, go go» sa guiden. Vi hadde gjørme opp til knærne. Vi hadde lyst til å snu, men nå er jeg glad vi endte opp med å gå. Det var utrygt i området og fare for flere skred, sier han i dag.

 PrivatSlik så Hjelles kamerat Magnus ut etter å ha krysset skredet. Foto: Privat

I ettertid har Hjelle og kameratene med gru lest om flommens konsekvenser i Nepal. Han forstår nå hvorfor guiden deres også var så opptatt av at de skulle komme seg vekk fra området.

– Jeg er glad vi endte med å gå og takknemlig for at det gikk så godt som det gjorde. Spesielt etter å ha sett bilder og lest nyheter om dødsfallene og begravde busser og kjøretøy langs veien der. Vi var heldige, men mange andre var ikke det, sier han.

 PrivatJarl Anders Ruset Hjelle (27) har gått over skredet og et par kilometer opp mot Katmandu - der de kunne reise videre med bil til hotellet ved flyplassen før hjemreisen. Foto: Privat

– Ødeleggelsene er enorme

Ingebjørg Lingaas (35), som til vanlig bor i Førde, er på jobbereise for Norec (Norsk senter for utvekslingssamarbeid) i Katmandu. Hun har fått se hvilke enorme ødeleggelser flommen har ført til.

– Veier er totalt rasert og ødelagt. Hus og gårder er utslettet i skred. Avlinger og åkre er tatt av skred, forklarer hun.

Bilde av Ingebjørg LingaasIngebjørg Lingaas

Mandag har hun besøkt Panauti øst for hovedstaden. Undersøkelsene hun hadde gjort tilsa at dette var et av områdene som hadde klart seg best etter flommens herjinger.

– Men ødeleggelsene er enorme der også. Ved ett av husene var to omkommet. Det forklarte de som var der og ryddet opp til oss, forklarer hun.

Langs elven lå flere lik i påvente av kremering.

– Det har vært sterke inntrykk, sier Lingaas.

Dette er Lingaas’ egne bilder fra Nepal:

Siden lørdag kveld har det vært fint vær. Men flommen har rammet hardt bare kort tid før dashara, en hinduistisk fest som feires av hinduer verden over i månedsskifte september/oktober.

– Det er en stor katastrofe før den store høytiden her, sier hun.

Da uværet herjet i helgen var hun opptatt med kurs for omkring 65 deltagere som senere skulle reise ut både Nepal og andre land i regionen for å styrke lokalsamfunn gjennom ulike større og mindre prosjekter.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article