Hannah (32) kjøpte hus til 55 millioner

4 months ago 48


Kortversjonen

  • Hannah Jacobsen (32) har kjøpt villa på Gimle i Oslo for 55 millioner kroner.
  • Jacobsen har gjort brakkarriere i investeringsfondet Summa Equity, som har fokus på investeringer innen miljø og sirkulær økonomi.

Etter det VG erfarer er det Jacobsen som var kjøperen da en villa på Gimle i Oslo ble solgt for 55 millioner kroner i mars i år.

Huset har et bruksareal på 260 kvadratmeter fordelt på tre etasjer, med en tomt på 645 kvadratmeter.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Selger er ifølge Finansavisen Neptune-gründer Jon Strand, som skal ha brukt store summer på å oppgradere eiendommen.

Gimle omtales som et av Norges dyreste nabolag.

– Det er bare milliardærer som bor i dette strøket og har råd til å kjøpe her, uttalte megler Odd Kalsnes til Nettavisen i 2019.

Det jobbes fortsatt med rehabilitering på eiendommen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Milliardær er ikke Jacobsen, men up and coming, det er hun.

32-åringen er ukjent i Norge, men er en av få kvinner som har gjort brakkarriere i en mannsdominert og pengestinn bransje; investeringsfond.

Som medgründer, partner og viseadministrerende direktør (COO) i Summa Equity har Jacobsen 58 milliarder kroner under forvaltning.

Summa er et oppkjøpsfond innen miljø og sirkulær økonomi: De er et ledende globalt fond med bærekraft og ESG (miljø, samfunnsansvar og selskapsledelse) som viktig investeringsstrategi.

Hva er et oppkjøpsfond?

Et oppkjøpsfond, ofte kalt et private equity-fond, er en type investeringsfond som samler kapital fra investorer for å kjøpe opp, eie og senere selge selskaper. Målet er å tjene penger ved å forbedre selskapenes verdi og selge dem med fortjeneste.

Hvordan fungerer et oppkjøpsfond?

Et oppkjøpsfond fungerer ved at fondet samler inn penger fra ulike investorer, som kan være alt fra rike enkeltpersoner til store institusjoner som pensjonsfond. Disse pengene brukes så til å kjøpe hele eller deler av selskaper som fondet mener de kan forbedre og gjøre mer verdifulle. Etter noen år, vanligvis mellom 4 og 7 år, prøver fondet å selge disse selskapene med fortjeneste.

Hvem investerer i oppkjøpsfond?

Investorer i oppkjøpsfond kan variere mye, men de inkluderer ofte pensjonsfond, forsikringsselskaper, stiftelser, universitetsfond, og velstående enkeltpersoner. Disse investorene er vanligvis ute etter høyere avkastning enn hva de kan få fra mer tradisjonelle investeringer som aksjer og obligasjoner.

Hva gjør Summa Equity?

Summa Equity er et oppkjøpsfond som investerer i selskaper som bidrar til løsninger på miljømessige og samfunnsmessige utfordringer. De bruker bærekraft og ESG (miljø, samfunnsansvar og selskapsledelse) som sin investeringsstrategi. Fondet har som mål å tjene penger på en måte som ikke skader verden eller klimaet.

Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra OpenAI, og kvalitetssikret av VGs journalister.

Jacobsen har gått på Norges Handelshøyskole og var innom Swedbank Corporate Finance før hun som 24-åring ble Summa Equitys første ansatte.

Hun har gått gradene fra investeringsmedarbeider til investeringsdirektør, leder for investorrelasjoner og nå viseadministrerende direktør og partner.

Hannah Jacobsen har gått gradene i Summa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I dag er hun ansvarlig for Summas operative team innen juss, finans, investorhåndtering, kommunikasjon og forretningsutvikling.

Jacobsen ønsker ikke å la seg intervjue av VG i forbindelse med omtalen av huskjøpet til 55 millioner kroner.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Men hun har tidligere fortalt om sine visjoner og mål.

– Vi retter opp svakhetene ved kapitalismen, sa hun til Finansavisen i 2022 i forbindelse med at de hentet 23 milliarder kroner til Europas største bærekraftsfond.

Hun viste til at man kan tjene penger uten at det går utover verden og klimaet.

– Vi investerer i selskaper vi tror bidrar til løsninger på utfordringene verden står overfor, fordi vi tror rent kommersielt at disse kommer til å ha høyere vekst og høyere fremtidig verdi enn andre selskaper som ikke er en del av løsningen, sa hun til E24 i 2020.

Foto: Øystein Klock, Summa.

Kritisk til grønnvasking

I forbindelse med et salg av det svensk avfallsselskapet Sortera for fire milliarder kroner, var de grønne signalene klare:

– Veksthistorien til Sortera viser at Summa Equitys investeringsfilosofi om å bidra til å løse problemer i samfunnet, samt benytte bærekraftsmålene som investeringskriterier, virker og kan bli en bransjestandard, sa Jacobsen til E24.

Hun har vært kritisk til at for mange selskaper grønnvaskes uten en reell intensjon om å ta et grønt løft.

Tilbake i 2019 var hun på Kapitals Topp 40-liste over de nye stjernene under 40 år i norsk næringsliv.

Styregrossist

Med følgende begrunnelse:

«Med sitt engasjement viser hun på en overbevisende måte at bærekraft og finans fint kan forenes».

32-åringen er styreleder i et titalls store selskaper, deriblant Stim AS, Summa Circular Holdco AS, Norsk Gjenvinning Norge AS og Spaceship Investco AS.

Og styremedlem i blant annet Holdbart AS.

I skatteligningen sto hun oppført med 3,1 millioner kroner i inntekt i 2021 og 2,2 millioner i 2022.

Ligningsformuen er på rundt ni millioner kroner.

I dag har Summa Equity 80 ansatte fordelt på kontorer i Oslo, Stockholm og München.

Read Entire Article