«Hæ, vil du bli lærer?»

4 months ago 26


Jeg står støtt i valget mitt. Det er det en grunn til.

Sophie Blomstrøm (25) skal bli lektor. Foto: Privat
onsdag 10. juli kl. 15:23

SOPHIE BLOMSTRØM (25), Lektorstudent

For tre år siden begynte jeg på lærerstudiet. Jeg får ofte intetsigende, liksom-støttende respons.

Som: «ja, vi trenger flere gode lærere», etterfulgt av spørsmål om hvorfor jeg egentlig velger å gå den veien, når det er så mye annet jeg kunne valgt.

Det har de rett i.

Jeg kunne tatt andre veier, som ville gitt meg bedre arbeidsvilkår, mer respekt og høyere lønn. Ting som tross alt er viktig for meg.

Men, det er ikke viktigere enn å være en del av noe større enn meg selv.

Alt starter i skolen: Identitet, vennskap, trygghet, kunnskap. Derfor er det alvorlig at søkertallene på lærerstudiet er rekordlave, år etter år.

(Illustrasjon) Foto: Gorm Kallestad / NTB

Vi vet at både lærere og elever utsettes for vold på skolen, og at ferdighetene til elever synker.

Grunnen til mangelen på lærere er mange, og fremstillingene av en lærers hverdag lokker ikke kommende studenter.

Det trengs oppmerksomhet og debattering, og for å begynne i det små tror jeg det er på tide å fronte et håpefullt perspektiv på læreryrket og på skolens samfunnsoppdrag.

Kanskje kan det være en liten, men viktig faktor til at flere ønsker å jobbe i skolen. For, på tross av overskriftene og statistikken som viser at læreryrket er noe få ønsker, står andre og jeg stolt støtt i at det er dette vi vil.

(Illustrasjon) Foto: Gorm Kallestad / NTB

Jeg utdanner meg til å bli lektor fordi jeg er interessert i fagene jeg skal undervise i.

Fordi det å være viktig for noen, inspirerer meg. Og fordi mennesker trenger mennesker.

Vi utvikler oss stadig til et samfunn som sirkulerer rundt et «jeg», fremfor et «vi», og det er skummelt.

En samfunnsfaglærer jeg hadde på videregående, en av de dyktigste lærerne jeg har hatt, la nylig ut en post på Facebook.

«Skolen er en av vår tids siste fellesareaner», skrev han, og det ga meg klump i magen.

For jeg tror det stemmer. Det gjør det desto viktigere at skolen som sosialiserings- og læringsarena utstråler kvalitet og trygghet.

Hva tenker du?Kunne du jobbet som lærer?aJa, det er et viktig og fint yrkebNei, det har jeg ikke egenskapene tilcNei, det hadde jeg ikke hatt lyst til

En arena som skal gi elevene et godt grunnlag for å bli trygge nok i seg selv til å klare og være et varmt og tolerant medmenneske, og til å opparbeide seg en allmennkunnskap som gjør at de kan orientere seg i samfunnet og ta del i demokratiet.

Som student vet jeg ennå ikke helt hvordan lærerhverdagen blir før jeg faktisk står i den, og jeg vil antakeligvis, både en og to ganger, utstråle andre ting enn kvalitet og trygghet.

Men, heldigvis er det en del ting jeg vet som forhåpentligvis vil holde motivasjonen for yrkesvalget mitt oppe.

Jeg vet at jeg engasjeres av å få være med på å forme fremtiden, og jeg vet at jeg motiveres når min entusiasme smitter over på noen andre.

Jeg vet at jeg får sommerfugler i magen i det en elev forstår noe nytt, og jeg vet at den faglige nysgjerrigheten min vokser i det en elev stiller meg et spørsmål jeg ikke har svaret på.

Vi må rekruttere gode studenter og ivareta lærerne, for uten dem henger alles fremtid i en tynn tråd.

Elever i alle aldre, med alle utgangspunkt, trenger lærere og voksne rundt seg som er glade i jobben sin, og som har overskudd og gode nok rammer til å gjøre sitt beste for hver enkelt av dem.

De trenger at assistenter, pedagoger, lærere, lektorer og rektorer som er stolte av jobben de gjør og bevisste på ansvaret, oppdraget og gleden det er å jobbe med og for dem.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article