Haaland sparte oss for angsten

4 months ago 55


ULLEVAAL STADION (VG) (Norge-Kosovo 3–0) Denne gangen slapp vi å se engstelig opp på klokka etter 80 minutter. Det sørget Erling Braut Haaland for.

HELTEN: Erling Braut Haaland scoret like godt tre ganger mot Kosovo på Ullevaal onsdag kveld. Foto: Tore Kristiansen / VG
onsdag 5. juni kl. 21:16

De siste to landslags-årene er vi blitt vant til nettopp det: Lede kamper, se opp på skjermen, se klokka passere 80 minutter - og så kommer frykten, frykten for et baklengsmål eller to eller tre.

Som kommer.

Og Norge vinner ikke mange nok fotballkamper til å komme noen vei.

Enkelte landskamper, som egentlig ikke betyr så mye, betyr likevel noe. Følelsen er at onsdagens kamp mot Kosovo var en sånn, rett og slett fordi både menn og kvinner i gatene og husene, media - og ikke minst landslags-gjengen selv - er lei av at Norge ikke vinner fotballkamper.

Og ikke holder nullen.

Og derfor kom et Haaland-hat-trick og en storseier uten baklengsmål hjemme på Ullevaal som sendt fra himmelen for landslagssjef Ståle Solbakken. Han trengte denne, han trengte å få noen positive spørsmål, han trengte å se at alt snakket om det gode miljøet og en gjeng som så gjerne vil, at det betyr noe å spille for Norge.

Selv om det «bare» var en treningskamp, en kamp som burde og skulle vært oppladning til Norges første sluttspill på 24 år.

Det ble i hvert fall en god opplevelse. En solid kamp mot Danmark i København lørdag, så får Solbakken fred inn i Nations League som starter i september. Det er det han må bruke/har brukt denne landslagssamlingen til, få repetert at gutta vil være med, at de tar ansvar og at må lære av feilene fra den forrige kvalifiseringen.

Onsdagen mot Kosovo ble en god start for «Solbakken etter kvalik-fiaskoen».

Alt var ikke like bra denne gangen (heller), men det virket stort sett tryggere, det var færre feil på egen banehalvdel, færre tabber. Og det offensive var ganske bra, som det ofte har vært.

Og hvis vi trodde at Erling Braut Haaland var sliten etter nok en lang sesong på klubblaget, så tok vi feil. Han så spillesugen ut fra første spark, nikket vakkert inn 1–0 etter et kvarter, lobbet inn 2–0 etter 70 minutter og parkerte kampen der den skulle være med 3–0 etter 75 minutter.

Begge de to siste scoringene kan han takke innbytter Aaron Dønnum for, Dønnum spilte en meget god halvtime. Men Haaland skal selv ha æren for at han nå står med, ganske syke tall også på landslaget:

30 mål på 32 A-landskamper.

Jørgen Juves mosegrodde rekord på 33 mål på 45 A-landskamper bør være innen rekkevidde til høsten.

Kun tre ganger har Solbakkens Norge holdt nullen siden 0–0 hjemme mot Slovenia for to år siden - og det var mot Jordan, Kypros og Færøyene. Kosovo er en bedre motstander, og jeg mener det var like viktig å unngå baklengsmål enn å score så mange mål denne gangen.

For publikum er scoringene viktigst. Men landslagsledelsen vet jo hvilket arsenal Norge har offensivt, når ting stemmer mellom Haaland, Ødegaard, Sørloth, Bobb og Nusa - blant annet.

Baklengsmålene har preget fotballnasjonen over en litt for lang periode nå. Kanskje snudde det mot Kosovo.

Vi trenger i hvert fall ikke være like bekymret for et baklengsmål eller to så lenge Erling Braut Haaland fortsetter å dundre inn mål med alle kroppsdeler og fra alle vinkler.

Han er et unikum.

Mer er det ikke å si.

KOMMENTERER: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article