Kortversjonen
- Israelske luftangrep i Rafah på Gazastripen skal natt til mandag ha drept minst 45 personer, hovedsakelig kvinner og barn.
- Rystende videoer viser kaos og døde kropper blant brennende telt.
- Israel beklager og vil etterforske angrepet. Netanyahu kalte mandag angrepet en «tragisk feil».
VG advarer om sterke bilder og inntrykk i denne saken!
Bilder og videoer som deles i sosiale medier viser et voldsomt kaos i teltleiren i Rafah etter det israelske angrepet mot området Tel Al-Sultan natt til mandag. Minst 45 personer skal ha mistet livet i angrepet, og over 200 skal være skadet.
– Det er rapporter om massive tap, inkludert barn og kvinner blant de drepte. Gaza er et helvete på jord. Bildene fra i går kveld er et nytt vitnesbyrd om det, sier FN-organisasjonen UNRWA i en uttalelse på X.
Mandag ble det spredd en video i sosiale medier som skal vise en mann som holder opp det som ser ut som en liten kropp uten hode, mens himmelen farges rød av flammer i bakgrunnen.
På videoen snur mannen seg rundt og viser frem den lille kroppen, mens folk løper skrikende rundt blant døde kropper.
Videoen er delt av Yousef Hamada, som på sin Instagram-profil omtaler seg selv som en palestinsk fotograf. Profilen har over 104.000 følgere, og Hamada har siden konflikten eskalerte publisert en rekke bilder og videoer fra innsiden av Gaza som viser krigens herjinger.
VG har ikke fått bekreftet at det var Hamada som har filmet videoen og kan dermed ikke med sikkerhet si at den er ekte. VG har stedsverifisert videoen ved hjelp av en brennende bil, et gjerde og et skilt som samstemmer med bilder som er publisert av nyhetsbyråene AFP, Reuters og Abaca.
Fotograf Hamada la ut videoen med eget navn som vannmerke
tidlig mandag morgen, uten videre tekst. Senere har videoen blitt spredd på flere kontoer.Al Jazeera har publisert videoen, og krediterer Hamadas instagramprofil. Videoen er også omtalt av CNN. Flere store Instagram-kontoer har republisert videoen.
VG har mandag og tirsdag forsøkt å komme i kontakt med Hamada, uten å lykkes.
– Barn treffes oftere i hodet
En annen video viser folk som trekker sterkt forkullede kropper frem fra under sammenraste bygningsdeler.
– Bildene vi nå ser fra Rafah er ikke til å tro. Det er så grusomme bilder, jeg blir fysisk dårlig og kjenner på en enorm tristhet, sier Gunvor Knag Fylkesnes. Hun er direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna.
Hun forteller at Redd Barna har forsket
på hvordan barn rammes annerledes av bomber og eksplosive våpen enn voksne. Det er mye på grunn av høyden.– 70 prosent av barna som blir truffet av bomber og splinter treffes i de vitale organene i overkroppen – i overkropp og hode – sammenlignet med voksne, der bare 30 prosent blir truffet i overkroppen og hodet. Det gjør at sannsynligheten for at de dør er mye høyere, sier hun.
I tillegg til høydeforskjellen, har barn mykere skjelett og tynnere hud enn voksne, sier hun. Det gjør også at brannskader kan være dødeligere hos barn. De kan også rammes oftere, fordi de for eksempel er ute på lekeplasser, der de kan finne rester av udetonerte eksplosive våpen.
– Massakre
Videoene skal være tatt rett etter det israelske luftangrepet mot området Tel Al-Sultan i den vestlige delen av Rafah.
Det skal ha rammet telt for internt fordrevne,
ifølge Sivilforsvaret på Gaza.– De brant folk levende, sier en som skal ha overlevd angrepet til kanalen Al Jazeera.
– Denne massakren er den største i byen Rafah på måneder, sier talsmannen for det palestinske sivilforsvaret i Rafah, Muhammad Al-Mughir, til NBC News. Området som ble rammet skal ha vært definert som et «humanitært område».
Israel beklager
Mandag refererer Israels statsminister Benjamin Netanyahu til hendelsen som en «tragisk feiltagelse», ifølge den israelske avisen Haaretz.
Uttalelsen skal ha skjedd under en tale i Knesset
mandag.Den israelske hæren (IDF) bekreftet også samme dag at de står bak et luftangrep i nabolaget Tal al-Sultan i Rafah søndag.
– Angrepet ble gjennomført mot legitime mål i henhold til folkeretten, med bruk av presisjonsvåpen og på bakgrunn av nøyaktig etterretning som indikerte Hamas-bruk av området, het det i en melding fra hæren mandag morgen.
Noen timer senere gikk Israels militære påtalemyndighet ut og betegnet angrepet i Rafah som svært alvorlig.
– IDF beklager enhver skade på ikke-stridende i krig, sa generalmajor Yifat Tomer Yerushalmi på en pressekonferanse mandag, ifølge NTB.
Hva skjer i Rafah, og hvorfor er det viktig?Rafah er en by sør i Gaza, og nylig har israelske styrker tatt kontroll over den palestinske siden av grenseovergangen der. Dette er viktig fordi Rafah-overgangen er en hovedrute for nødhjelp inn til Gaza, og kontrollen over denne kan påvirke tilgangen på hjelp og evakuering av syke og skadde til sykehus i Egypt.
Hvem er involvert i konflikten?De primære partene i denne konflikten er Israel og Hamas. Israel er landet som har tatt kontroll over grenseovergangen, mens Hamas er en palestinsk militant gruppe som styrer Gaza.
Hva er bakgrunnen?Konflikten mellom Israel og Hamas har pågått i mange år, men den siste eskaleringen startet etter et Hamas angrep Israel den 7. oktober, som førte til en fullskala krig. Israel har som mål å fjerne Hamas fra makten, mens Hamas og andre palestinske grupper kjemper mot israelsk okkupasjon.
Hva sier verdenssamfunnet?Internasjonale aktører som EU, FN, Kina og Egypt har uttrykt dyp bekymring for situasjonen. De har fordømt Israels handlinger og oppfordret til en våpenhvile og beskyttelse av sivile. FN har også rapportert at de er nektet adgang til Rafah-overgangen, noe som hindrer deres evne til å levere nødhjelp. Etter angrepet mot Rafah søndag 26. mai har det vært sterke reaksjoner. Utenriksminister Espen Barth Eide sier at angrepet er et brudd på folkeretten. Irlands utenriksminister Micheál Martin kaller angrepet «barbarisk».
Ifølge USA ble to Hamas-krigere drept i angrepet, men Det hvite hus mener at mer må gjøres for å beskytte sivile.
Angrepet skjedde to dager etter at Den internasjonale straffedomstolenbeordret Israel til umiddelbart å stanse militæroffensiven i Rafah, åpne grenseovergangen for nødhjelp og til å gi etterforskere tilgang til området.
Ifølge nyhetsbyrået Reuters fortsatte israelske styrker med luftangrep og stridsvognild mot Rafah natt til tirsdag.
Minst 16 palestinere skal ha blitt drept i angrepene i natt, melder Reuters.
– At angrepene fortsetter etter ICJs ordre, er ekstra alvorlig, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NTB.
I tillegg til Norge har flere land mandag fordømt angrepet, blant annet Italia, Egypt og Saudi-Arabia.
Meldinger om stridsvogner i Rafah
I Rafah er det nå kaos overalt og mange er nå tvunget på flukt igjen.
Tirsdag formiddag skriver nyhetsbyrået Reuters at vitner sier israelske stridsvogner har ankommet sentrum Rafah.
Stridsvognene ble oppdaget nær Al-Awda-moskeen, et sentralt landemerke i Rafah, sier vitner til nyhetsbyrået. Den israelske hæren har foreløpig ikke kommentert opplysningene.
– Det finnes nå ingen plasser igjen på Gaza som er trygge for sivilbefolkningen, sier Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna.
Ifølge Knag Fylkesnes er det nå nærmest umulig å nå frem til sivilbefolkningen i Rafah med nødhjelp.
– Det står kilometervis med nødhjelp klar, men vi får ikke kommet oss inn for å redde liv. Det er livsfarlig for våre sjåfører å kjøre inn der nå.
Knag Fylkesnes forteller at en undersøkelse foretatt før Hamas’ angrep 7. oktober 2023 viste at fire av fem barn som bor i Gaza slet med angst og depresjon.
– De som overlever vil bære med seg fysiske skader og må leve med traumer i mange år fremover. For mange er det resten av livet.
– Hva tenker du om at ledelsen i Hamas gjemmer seg blant sivilbefolkningen i Gaza?
– Reglene for krigføring sier at sivile ikke skal være mål i krigføring. At militære grupper bruker sivile områder som sykehus og skoler er ikke lov ifølge internasjonale regler.