God hørsel er komplisert – og gratis!

4 hours ago 3


Å tro at AirPods kan gjøre samme nytten som et høreapparat, er litt som å tro at små armringer kan gjøre samme nytten som en redningsvest.

 Stein Jarle Olsen / Tek.noREALITETSORIENTERING: – Å tro at AirPods vil gjøre samme nytten som et høreapparat, er som å kjøpe briller på Nille og tro at de er like gode som brillene du får etter et besøk hos optikeren, skriver Inger Helene Venås. Foto: Stein Jarle Olsen / Tek.no
fredag 20. september kl. 11:19
Bilde av INGER HELENE VENÅSINGER HELENE VENÅS

generalsekretær Hørselshemmedes Landsforbund

Nylig lanserte Apple sine nye produkter og teknologiske nyvinninger. Blant nyvinningene er AirPods Pro 2, som Tek.no omtaler i en begeistret kommentar 17. september.

Årsaken? Øreproppene skal få en helt ny funksjon: En hørselstest som gjør at de også skal kunne brukes som høreapparat.

Hørselstesten er ifølge Apple så god at den er godkjent av amerikanske helsemyndigheter. Når brukeren har gjennomført testen, benytter øreproppene resultatene til å fungere som høreapparat for personer med mild til moderat hørselshemming, hevder Apple.

Det høres unektelig ganske fantastisk ut.

Under tittelen: «God hørsel: Ned fra 18.000 kroner til 2990» skriver Tek.no at «løsningen på hørselsproblemet» nå kan komme fra helt vanlige ørepropper til en brøkdel av prisen for tradisjonelle høreapparater.

Les kommentaren på Tek.no: God hørsel: Ned fra over 15.000 kr til 2990,-

Og advarer samtidig dagens høreapparatprodusenter om at den amerikanske tek-giganten er på full fart inn i markedet:

«Bare det at Apple altså har søkt om få dem godkjent som helseprodukt burde få alle varsellampene til å blinke hos alle som selger høreapparater til 15.000 kroner stykket.»

Hørselshemmedes Landsforbund applauderer alle teknologiske nyvinninger som kan hjelpe personer med ulike former for hørselsutfordringer. Vi er også svært glade for at store teknologiselskaper som Apple er opptatt av hørsel og tar hørselsproblemer på alvor. Mer av det!

Samtidig er det viktig for oss å fastslå to ting:

1. Høreapparater i Norge er GRATIS for alle som trenger det, dekket over Folketrygden.

Prisen på god hørsel blir derfor ikke satt ned fra 18 000 til 2290 kroner, slik Tek.no hevder. Tvert imot blir den i så fall økt fra null til 2290 kroner.

Heller ikke for det offentlige er Tek.nos regnestykke sant: Å komme til NAV med nedsatt hørsel og bli avspist med et par AirPods er neppe en virkelighet noen av oss ønsker.

2. AirPods er IKKE er en erstatning for et tradisjonelt høreapparat. I beste fall kan det fungere som et supplement.

Noe av årsaken ligger i nettopp det Tek.no feilaktig påstår er en fordel når de skriver:

«Her får du to vanlige øreplugger, som er så enkle at alle kan bruke dem. De gjør sin egen hørselstest. Og de tar deg ikke engang innom et hørselssenter - for dette får du på Elkjøp, Power eller Komplett.»

 edwardolive / iStockphotoFoto: edwardolive / iStockphoto

At du «slipper» å ta turen innom et hørselssenter er dessverre ingen fordel, men en ulempe. Elkjøp og Power er gode på å selge tv-er og vaskemaskiner, men har ingen forutsetninger for å hjelpe deg til bedre hørsel.

Audiografen er avgjørende for at teknologien faktisk skal fungere: Hvert hørselstap er forskjellig, og hvert enkelt høreapparat må tilpasses til hver enkelt høreapparatbruker.

Uten riktig tilpassing blir høreapparatet et dårlig utnyttet hjelpemiddel, eller verre: en kilde til enda større plager. Når det gjelder hørsel, finnes det ingen «one size fits all».

Å tro at AirPods vil gjøre samme nytten som et høreapparat, er derfor som å kjøpe briller på Nille og tro at de er like gode som brillene du får etter et besøk hos optikeren.

Vi har lenge advart mot de lange ventetidene i hørselsomsorgen i Norge. Mange venter et år eller mer før de får de høreapparatene de trenger for å fungere godt på skole, jobb og i sosiale sammenhenger.

Skal vi løse problemet, trenger vi flere hender og friske midler for å kutte ventetidene og få nødvendig kvalitet på tjenestene til oss med hørselsutfordringer.

Ikke et par nye AirPods fra Elkjøp.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article