Gladnyhet for irriterte elbilister!

1 month ago 12


Bilister har rast og ordførerne i både Bærum, Asker og Lier har krevd at kollektivfeltet på E18 må gjenåpnes for elbiler.

6. mai ble elbiler kastet ut av kollektivfeltet på E18 og E6 i Oslo og Akershus.

Bare buss, taxi og motorsykler skulle de neste tre årene få kjøre ytterst til høyre.

Det har ført til lange bilkøer på hovedveiene inn til Oslo, men også på lokalveiene som fører biltrafikken inn på E18.

Derfor ble kollektivfeltet stengt

Begrunnelsen for stengingen av kollektivfeltet for elbiler var at det skulle lette trafikken for busser, taxier, motorsykler og utrykningskjøretøyer inn mot Oslo.

Ring 1 i hovedstaden er stengt i tre år grunnet terrorsikring av regjeringskvartalet, Hammersborg- og Vaterlandstunnelen tvers gjennom Oslo sentrum er også stengt.

Før forbudet trådte i kraft i mai, hadde elbiler kun lov til å kjøre i kollektivfeltet i rushet hvis sjåføren hadde én ekstra passasjer med seg i bilen. Utenom rushet var det ingen begrensninger for elbiler i kollektivfeltet.

Nå har samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) og Statens vegvesen blitt enige om å endre den upopulære beslutningen.

– Vi åpner opp kollektivfeltet i helgene om noen få uker, sier Nygård til VG.

Men elbilistene må vente litt.

Vedtaket må gjennom en liten høringsprosess først, opplyser ministeren.

Elbilistene på E6 skal også få kjøre i kollektivfeltet i helgene, men de må vente enda litt lenger.

– Var det en feilvurdering å kaste elbilene ut?

– Statens vegvesen har forsøkt å beregne effekten av å redusere trafikken, men det er først nå vi har erfaring og den tilsier at det er forsvarlig å åpne opp i helgene, sier han.

– Vi åpner opp der utfordringene har vært størst først, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til VG. Foto: Gisle Oddstad / VG

Frp-politiker Bård Hoksrud er en av dem som har vært frustrert over å sitte fast i kø og se at det er tomt i kollektivfeltet.

Han lurer på om Statens vegvesen hadde en slags hjemme-alene-fest da de i mai tok beslutningen om å kaste elbilene ut av kollektivfeltet i tre år fremover.

– Og vi har hatt en samferdselsminister som har vært «bortreist» og latt dem få lov til å holde på, sa Hoksrud på elbiltur på E18 med VG i helgen.

Allerede uken etter den upopulære beslutningen fremmet han et forslag om å gjenåpne kollektivfeltene på E6 og E18 inn mot Oslo for elbiler.

Nå kan han slippe gleden løs. I alle fall delvis.

Frp-veteran Bård Hoksrud sitter bak rattet i sin elbil mellom Sandvika og Lysaker på E18 – med VG i passasjersetet. Han har sett seg lei på kø, kork og kaos. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Samferdselsministeren understreker at det var nødvendig å stenge Ring 1 slik at man kan bygge et nytt terrorsikret regjeringskvartal.

– Men vi har stor forståelse for at den midlertidige stengingen skaper utfordringer både for jobb- og fritidskjøring – som er viktig for folk.

– Kunne Statens vegvesen utredet konsekvensene bedre på forhånd?

– Det er først nå vi kan høste kunnskapen om betydningen av å redusere trafikken gjennom Oslo. Derfor åpner vi opp for kjøring i kollektivfeltet på E18 på strekningen Asker-Lysaker først der trafikken har vært mest krevende, og vil i løpet av høsten åpne for nord- og sørgående trafikk på E6.

I helgene vel å merke.

– Hvorfor kan dere ikke åpne opp i ukedagene når køene er verst?

– Det vil kunne føre til kollaps. Statens vegvesens beregninger viser at Operatunnelen, som nå er gjennomfartsåren for trafikk gjennom Oslo, ikke vil tåle trafikken i ukedagene. Den risikoen kan vi ikke ta. Det handler om at nødetatene skal kunne komme seg frem og samfunnets sikkerhet.

E18 inngående mot Oslo ved Sandvika i Bærum litt før klokken 9 om morgenen sist torsdag. Saktegående kø til venstre. Tomt kollektivfelt til høyre. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Var ikke bortreist

– Hoksruds lurer på om Statens vegvesen tok beslutningen om å kaste ut bilene på hjemme-alene-fest mens du var fraværende, hva tenker du om det?

– Det er ikke riktig. Statens vegvesen har tatt de faglige vurderingene om gjennomføringen, men Stortinget har vedtatt å bygge om Ring 1 for å terrorsikre regjeringskvartalet, og det vil få konsekvenser for trafikken.

Samferdselsministeren mener tiltaket har virket. Vi har redusert trafikken med 15–20 000 biler i døgnet.

Hvor de bilene er blitt av, vet de ikke.

– Statens vegvesen jobber med å finne ut av det, noen er kanskje på hjemmekontor, noen reiser kollektivt, sier Nygård.

Statens vegvesens Halvard Gavelstad venter med å svare ut kritikken. Foto: Erik Larsstuen/ Statens vegvesen

Statens vegvesens prosjektleder for tunnelprosjekter i Oslo, Halvard Gavelstad, svarte slik da han før sommeren ble spurt om veivesenet hadde vurdert andre elbil-løsninger, som minimum tre personer i bilen:

– Ulike løsninger er blitt vurdert, fra tre personer og oppover. Men vi tar ut alle elbiler nå. Da sikres bussenes fremkommelighet. Det er bussene som har høyeste prioritet, svarte Gavelstad til lokalavisen Budstikka i Asker og Bærum.

Statens vegvesen har foreløpig ikke ønsket å svare på om de synes beslutningen om å stenge kollektivfeltet for elbiler – var godt nok vurdert.

– Samferdselsministeren har torsdag et møte med Akershus fylkeskommune og Asker, Bærum og Oslo kommuner angående midlertidig stengt Ring 1 og E18 vest. Statens vegvesen vil derfor avvente å uttale seg til etter dette møtet, skriver Gavelstad i en SMS til VG onsdag ettermiddag.

Read Entire Article