Giske hardt ut mot profilert journalist: – Som å høre en pyroman snakke om brannvern

1 week ago 6


Forfatterne av Norges for tiden mest omtalte bok – «Partiet» – har fått hard medfart for feil og manglende faktasjekk.

Spesielt har forfatterne Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne fått kritikk for at de omtalte ikke har fått svare for seg før boken gikk i trykken.

For mens tilsvar er en grunnleggende del av pressetikken, gjelder ikke de samme reglene for bøker.

– Aldri forelagt meg

Kritikken har blant annet kommet fra journalist og forfatter Lars Joakim Skarvøy, som selv har skrevet Ap-boken «Alle skal ned».

Men nå sier Trond Giske, én av hovedpersonene i den seks år gamle boken, at det var et stort antall påstander i den boken han ikke fikk svare på. Skarvøy skrev boken med Marie Melgård.

– Poenget er ikke bare at det er masse alvorlige beskyldninger som er udokumentert og falske. Poenget er at de ble aldri forelagt meg, sier Giske til NRK.

I NRKs «Politisk kvarter» onsdag morgen barket forfatter Jørgen Gilbrant sammen med nåværende TV2-journalist Lars Joakim Skarvøy i en debatt om hverandres etikk.

Lars Joakim Skarvøy og Jørgen Gilbrant

Lars Joakim Skarvøy og Jørgen Gilbrant møttes i NRK onsdag morgen.

Foto: Milana Knezevic / NRK

– Det som er helt vesentlig når man skal publisere et så omfattende arbeid om Arbeiderpartiet er at du ikke bare skriver det noen få eller utvalgte kilder har sagt rett ut, du må kontrollere opplysningene, sjekke de opp mot hverandre, og gi mulighet for tilsvar, sa Skarvøy i sendingen.

Skarvøy har påpekt det han mener er fire feil i den nye boken, blant annet at han kysset Hadia Tajik i en Pride-parade i Oslo i 2018.

Skarvøy har krevd unnskyldning og retting, både fra forfatterne og forlaget.

Gyldendal har bekreftet at feilene skal rettes i nye opplag.

Men Trond Giske, som var hovedperson i Skarvøys egen bok fra 2018, mener journalisten nå møter seg selv i døra ved å kreve en annen standard fra andre enn han er villig til å tilby selv:

– Det er over hundre påstander om meg i den boka, som jeg aldri har blitt forelagt til noen samtidig imøtegåelse. Mange av påstandene er sågar feil, så her har man ikke fulgt de presseetiske retningslinjene som Skarvøy påstår at han har gjort, sier Giske.

Alle skal ned

OMSTRIDT: Trond Giske sier han ikke fikk tilsvar på alle påstandene om ham i boka «Alle skal ned» fra 2018.

Foto: Oda Ording / NRK

Giske reagerer på at Skarvøy krever beklagelse og retting av feil i boken «Partiet», men ikke har vært så nøye med retting og beklagelse overfor dem han selv har omtalt i egen bok.

– Skarvøy har en av norgeshistoriens strengeste PFU-dommer etter å ha forfalsket et sitat, sier Giske.

Han viser til VGs Bar Vulkan-sak fra 2019. Det var VG, og ikke Skarvøy personlig, som ble dømt på fem punkter i PFU for brudd på god presseskikk. To av disse punktene var knyttet til VGs egen granskingsrapport.

Trond Giske

HARDT UT: Trond Giske mener Skarvøy stiller andre krav til andre enn til seg selv.

Foto: Trond Odin Myhre Johansen / NRK

Han krever unnskyldning for feil omtale av seg selv, men jeg har til dags dato aldri hørt noen unnskyldning fra Skarvøy.

– Saken førte til at han sluttet i VG, og medførte at man måtte endre Vær varsom-plakaten.

Én av de alvorligste påstandene den gang var at VG skal ha forfalsket et sitat i saken, noe Skarvøy tidligere har avvist.

Trond Giske mener Skarvøy ikke snakker sant om at de fulgte presseetiske regler.

– Å høre Skarvøy snakke om presseetikk er som å høre en pyroman snakke om brannvern.

Skarvøy: – Jeg beklaget

NRK har sendt Skarvøy alle uttalelsene til Giske i denne saken. Han ønsker ikke å stille til intervju. I en SMS svarer den nåværende TV2-journalisten:

Trond Giske og jeg har møttes ved flere anledninger etter at jeg begynte i TV 2, og ønsker han at jeg igjen beklager feilene jeg har gjort, har jeg selvsagt ingen problemer med det.

VG og jeg beklaget offentlig for over seks år siden til de som ble påvirket av Bar Vulkan-saken, og jeg kan absolutt gjenta det igjen overfor Trond Giske: Beklager.

Lars Joakim Skarvøy

BEKLAGER: Lars Joakim Skarvøy sier han gjentar beklagelsen til Trond Giske han sier han kom med i 2018.

Foto: Milana Knezevic / NRK

La Vær varsom-plakat til grunn

I mediebransjen går debatten om journalister som skriver bøker bør følge pressens eget etiske regelverk, Vær Varsom-plakaten.

Medforfatter av «Alle skal ned», Marie Melgård, sier at hun og Skarvøy fulgte pressens etiske regelverk i arbeidet med boken.

Skarvøy og Melgård har oppgitt at de snakket med over 100 anonyme kilder i sin bok fra 2018, mens Gilbrant og Suvatne oppgir at 70 anonyme kilder gikk med i produksjonen av «Partiet» som ble sluppet forrige uke.

– For oss var det en selvfølge å legge Vær varsom-plakaten til grunn i vårt arbeid, sa hun til Journalisten, og kritiserte Gilbrant og Suvatne.

Det innebærer at Skarvøy og Melgård tok kontakt med personer som ble utsatt for sterke beskyldninger, slik at de kunne imøtegå disse, ifølge Melgård.

Giske har gitt NRK en liste med eksempler over påstander og opplysninger i boken som han mener er feil (se faktaboks).

– Ble aldri forelagt meg

Giske bekrefter at det var dialog med forlaget Kagge om de mest alvorlige påstandene i boken. Han bekrefter også at han takket nei til et tilbud om å møte forfatterne før boken kom ut.

– Jeg fikk tilbud om en samtale jeg ikke hadde noe ønske om. Jeg fikk også opplyst at de ønsket å trykke varslene, og fikk oversendt de mest alvorlige anklagene. Dette svarte jeg på, og hadde dialog med forlaget om.

– Men de over 100 andre stedene jeg er omtalt, og hvor det påstås ting om meg, ble aldri forelagt meg for noen imøtegåelse, sier Giske.

Forlagsredaktør Tuva Ørbeck Sørheim svarer at forlaget og forfatterne hadde dialog med Giske, men ikke om alt:

Styreleder Tuva Ørbeck Sørheim i Vålerenga Fotball

HADDE DIALOG: Forlagsredaktør Tuva Ørbeck Sørheim i Kagge sier det var Giske som sa nei til et møte med forfatterne for å gå gjennom boken.

Foto: NTB

–Det er jo ikke slik at man skal ha tilsvar på hver setning du er omtalt i boken.

Vær varsom-plakatens punkt 4.14 sier at den som utsettes for «sterke beskyldninger» skal ha rett til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Punkt 4.15 sier at den som blir utsatt for et angrep, skal ha adgang til tilsvar.

Det er altså ikke alle opplysninger som utløser retten til samtidig imøtegåelse.

Sørheim sier at Kagge tok ut og endret flere passasjer fra manus etter dialog med Giske, og i tillegg la inn Giskes perspektiv under hvert av varslene som ble gjengitt i boken.

– Det som er viktig, er at han får tilsvar til det som er alvorlige anklager.

– Han fikk også invitasjon til å møte forfatterne for å snakke om større deler av boka. Men det ønsket han ikke å delta i. Han har fått mange muligheter, sier Ørbeck Sørheim.

Giske har ikke lest den nye Ap-boken

Nå er det en ny, omstridt bok om Arbeiderpartiet som er i fokus. Den vil ikke Giske mene særlig mye om.

– Jeg har ikke lest boken til Gilbrant og Suvatne enda. Den er utsolgt. Jeg kan bare si at Skarvøys påstand om at han og Melgård ga samtidig imøtegåelse er uriktig.

– Er det viktig for deg i dag å få en beklagelse fra Skarvøy?

Nei overhodet ikke, jeg har ikke noe behov for det. Han krever en unnskyldning fordi det er feil beskrivelser av ham i boken (Partiet, red.anm.).

– Jeg bare konstaterer at han krever mer av andre enn av seg selv.

Publisert 26.09.2024, kl. 18.09

Read Entire Article