Kagge forlag gir nå ut boken Ole Paus skrev på før han døde i desember i fjor.
onsdag 14. august kl. 16:20Kortversjonen
- Ole Paus' ufullendte selvbiografi «For en mann» blir utgitt etter hans død.
- Boken, utgitt av Kagge forlag, har fått undertittelen «Opptakt til en selvbiografi».
- Den fokuserer på Paus' familieliv, barndom og karrierestart, men ble ikke ferdig fordi han ble rammet av hjerneslag.
- Boken utgis i samråd med familien, med et etterord av forfatter Asbjørn Bakke.
Før Ole Paus døde hadde han begynt på en selvbiografi – som etter hans eget ønske skulle hete «For en mann».
Etter planen skulle boken bli ferdig høsten 2023, og i bokprosjektet ville han prøve å «samle trådene og skape poesi ut av levd liv», opplyser Kagge forlag.
Men så ble han rammet av hjerneslag – og kom seg aldri.
Nå bekrefter forlaget at boken kommer ut til tross for at Paus var langt fra ferdig, da han gikk bort natt til 12. desember i fjor, 76 år gammel.
– Boken har fått undertittelen: «Opptakt til en selvbiografi». Her skriver Paus om familie, barndom, ungdom – og begynnelsen av karrieren.
– Men så stopper det, forteller forlagssjef Tuva Ørbeck Sørheim i Kagge forlag til VG.
Les utdrag fra Ole Paus siste tekst lenger ned i saken.
Kagge-sjefen forteller at Paus hadde jobbet på og av med boken i flere år, og særlig under corona-tiden – da han hadde mer tid.
– Han har skrevet en utrolig fin tekst, og Paus var selv veldig opptatt av å få dette ferdig. Men så ble han jo ikke det, sier Ørbeck Sørheim.
Hun opplyser at boken utgis i samråd med familien.
– Vi er blitt enige om å gi ut teksten slik den foreligger – slik Paus forlot den. Det var et stort ønske på slutten av hans liv at den skulle bli ferdig.
Ole Paus var aldri i tvil om at boken om ham selv skulle hete «For en mann», ifølge forlagssjefen.
– Tittelen bestemte han tidlig. Jeg synes den er herlig – og veldig talende for hvordan boken er. Her har vi en blanding av ironi og ydmykhet. Samtidig som han sparker litt hit og dit, er han også empatisk og sympatisk.
Forlagssjef Ørbeck Sørheim forteller at Paus til tider jobbet med teksten på et mikroplan.
– Han satt og flikket og flikket. Hadde vi visst hvordan dette skulle gå, skulle han kanskje skrevet videre – istedenfor å flikke – men da hadde det jo ikke blitt en like fin tekst.
– For her er hver setning en perle, sier Ørbeck Sørheim – som ved en anledning hadde spurt Paus om han var redd for å skrive om seg selv:
– Jeg spurte fordi jeg syntes han skrev om så mange andre i livet sitt. Men svaret hans var:
– Jeg elsker å skrive om meg selv, forteller hun og understreker:
– Selv om han ikke rakk å skrive ferdig, føles det veldig bra å utgi denne boken.
Forlaget har hyret forfatter Asbjørn Bakke til å skrive et etterord – som skal oppsummere Paus’ karriere.
I boken ser viselegenden tilbake på eget liv og skriver ifølge bokomtalen dette:
«En gang var alt ugjort. Det er på tide å samle sammen brikkene og forsøke å få lagt dette fordømte puslespillet en gang for å se hvordan det ferdige bildet ser ut.»
Her er et lengre utdrag fra boken:
«Det er som om det aldri har vært annet enn stillhet her.
Det er langt over midnatt. Jeg sitter i den åpne verandadøren og sender sigarrøyk ut over Vår Frelsers Gravlund som er den eneste naboen jeg kan navnet på. Det er her jeg bor, jeg har solgt huset på Svartskog for lenge siden.
Jeg bor for meg selv, og jeg trives godt med å sitte her i fjerde etasje og se ned på de døde. De tilhører evigheten, de vil meg ikke noe vondt. «Tiden er ingenting,» hvisker de til meg, de tror at jeg er en av dem. De har ikke fått med seg at jeg fremdeles er blant de levende, fremdeles et barn av min tid, fremdeles en slave av tiden, et barn og en slave. Du verden, som tiden herjer med oss!»
Ole Paus debuterte som plateartist allerede i 1970 og har siden vært en av landets mest folkekjære visesangere, både alene og i tospann med Jonas Fjeld. Så sent som i 2020 samarbeidet han også med rockerne i Motorpsycho om platen «Så nær så nær».