Generalstreiken ble kortvarig, men protestene mot Netanyahu fortsetter

1 month ago 13


 Ohad Zwigenberg / AP / NTBIsraelske demonstranter har på nytt samlet seg i Tel Aviv med krav om at regjeringen gjør mer for å hente hjem de gjenværende gislene på Gazastripen. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

Benjamin Netanyahu gjør ikke nok for å inngå en avtale om våpenhvile og fangeutveksling, slår president Joe Biden fast.

mandag 2. september kl. 18:13

– Nei, var Bidens kontante svar da han mandag fikk spørsmål om hvorvidt den israelske statsministeren gjør nok for å få slutt på krigen i Gaza og hente de gjenværende gislene der hjem.

Den amerikanske presidenten fastholdt at forhandlerne fra Israel og Hamas er «svært nær» en avtale, og at «håpet lever».

Hamas har i lengre tid anklaget Israel for å trenere forhandlingene om våpenhvile og fangeutveksling, og selv de israelske forhandlerne har hevdet at det er Netanyahu og hans regjering som hindrer en slik avtale.

Generalstreik

Mandag gikk den 800.000 medlemmene av den israelske landsorganisasjonen Histadrut ut i en uvanlig generalstreik for å gi uttrykk for sin misnøye med Netanyahu og regjeringen, en streik som var en direkte reaksjon på at seks israelske gisler ble funnet drept i Gaza.

 AP / NTBFUNNET DØDE: Øverst fra venstre: Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino og Eden Yerushalmi. Nederst fra venstre: Almog Sarusi, Alexander Lobanov og Carmel Gat. Foto: AP / NTB

Opptil 400.000 sinte og sørgende israelere deltok søndag i en massedemonstrasjon med krav om en avtale, og de drepte gislenes familier og store deler av den israelske opinionen mener de seks kunne ha vært reddet.

Israel hevder at de seks gislene ble drept av Hamas i en tunnel kort tid før israelske soldater ankom. Ifølge Israels helsedepartement viste obduksjonen at de ble skutt fra kloss hold torsdag eller fredag.

Møtte Biden og paven

Mandag fulgte flere tusen mennesker ett av de drepte gislene, Hersh Goldberg-Polin, til graven i Jerusalem. Han hadde også amerikansk statsborgerskap.

 AP / NTBSørgende israelere fulgte mandag 23 år gamle Hersh Goldberg-Polin til graven i Jerusalem. Foto: AP / NTB

23-åringens foreldre har ledet an i kampanjen som gislenes pårørende har ført for å få i stand en avtale med Hamas om fangeutveksling.

De har blant andre møtt Biden og pave Frans, og de var også gjester under Demokratenes landsmøte i forrige måned.

Beklaget

President Isaac Herzog deltok under mandagens begravelse og beklaget at den israelske staten ikke lyktes med å hente Hersh Goldberg-Polin ut fra Gaza i live.

– Jeg beklager på vegne av staten Israel at vi ikke klarte å beskytte deg i den forferdelige katastrofen 7. oktober og at vi ikke klarte å bringe deg trygt hjem, sa han.

Herzog henvendte seg også direkte til Goldberg-Polins foreldre.

– Jeg vil si hvor lei meg jeg er. Så lei meg for at vi ikke beskyttet Hersh på den mørke dagen, sa han.

Krevd stanset

Mandagens generalstreik skulle etter planen pågå i 24 timer, men ble avsluttet mandag ettermiddag etter et pålegg fra arbeidsretten i Israel.

Retten godtok en klage fra Israels finansminister, den ytterliggående høyrenasjonalisten Bezalel Smotrich, som hevdet at streiken var «politisk motivert».

Streiken lammet deler av kollektivtrafikken i Israel, og skapte også problemer for flytrafikken til og fra landet. Enkelte banker, skoler, barnehager, kjøpesentre, helseinstitusjoner og kommunale kontorer stengte også dørene.

Av de 251 gislene Hamas og andre militante grupper tok til fange under angrepet mot Israel 7. oktober, er det fortsatt ikke gjort rede for 97. Den israelske hæren har konkludert med at minst 33 av dem er døde.

Read Entire Article