En hærskare av hydrogeninteresserte tyske investorer blir med på lasset når Nels fyllestasjoner børsnoteres. Nel-topp vil ikke spekulere i om det kan bli salgspress i aksjen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Det var lenge et lite mysterium hvem og hvor mange som var aksjonær i hydrogenselskapet Nel via den Luxembourg-registrerte forvalterkontoenforvalterkontoenEn type konto der meglere (banker) holder aksjer som tilhører kunder. Dette innebærer at navnene på de faktiske eierne av disse aksjene ikke fremgår av selskapets eierdata og at aksjeeierskapet er registrert gjennom en forvalter. Ved innsynskrav må selskapet selv innhente opplysninger om hvem som er eiere av forvalterregistrerte aksjer. Clearstream.
Men for noen år siden kastet Nels undersøkelser mer lys over det som i norsk målestokk er en uvanlig stor aksjonærbase.
Nå har Nel talt opp på nytt i forbindelse med at selskapet deles i to, og den delen som driver med fyllestasjoner børsnoteres separat.
Over en halv million aksjonærer
– Vi har god nok oversikt til å vite at det er i alle fall over 500.000 aksjonærer. Og at det ikke er noen store eiere som ligger bak, som ikke har vært opplyst om, sier finansdirektør Kjell Christian Bjørnsen i Nel til E24.
Nel talte sist opp antall aksjonærer ved utløpet av fjoråret.
Bjørnsen sier det betyr at det vil være «godt over» 450.000 Nel-aksjonærer som nå også blir aksjonærer i Cavendish, selskapet som er skilt ut og skal børsnoteres onsdag.
Det skjer fordi alle aksjene i Cavendish deles ut til Nel-aksjonærene.
Aksjonærene i Nel får en Cavendish-aksje for hver 50. aksje i Nel. På grunn av avrunding vil det i praksis være minst 25 Nel-aksjer som er grensen for å få en Cavendish-aksje.
Mens Nel leverer utstyr til hydrogenproduksjon, leverer Cavendish fyllestasjoner for hydrogen.
Clearstream Banking-kontoen, som blant annet huser tyske småsparere, er oppført med over 63 prosent av aksjene i Nel.
Det gjør kontoen til den desidert største eieren i Nel. På Oslo Børs er Nel priset til 11,1 milliarder kroner.
Eierandelen har økt over tid. I 2021 passerte kontoen 50 prosent og siden har den økt videre.
Vil ikke spekulere i salgspress
– Når vi ser på det fulle aksjonærregisteret har vi mange privatpersoner, men også små finansinstitusjoner, family offices, mindre fond spredd over Europa, sier Bjørnsen.
– Men hovedtyngden er på kontinental-Europa på de små aksjonærene. Det er mye tysktalende land, som plukket opp Nel tidlig og har holdt interessen for Nel gående.
For mange aksjonærer er det tyske nettstedet Der Aktionär en viktigere informasjonskilde enn norske aviser, forteller finansdirektøren.
Han sier at en bred aksjonærmasse har vært viktig for Nels utvikling, mens utfordringen med få store eiere har vært å vite hva eierne mener om forskjellige spørsmål.
– Er dere redd for at det kan bli et salgspress i Cavendish-aksjen?
– Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg tror Cavendish har en historie som druknet litt de siste årene i historien som er rundt Nel.
– Det er en historie om et mulig marked, som definitivt er interessant på egen hånd.
Analytiker er skeptisk
Analytiker Andreas Nibe Nygård i Nordea Markets følger Nel-aksjen.
Han har tidligere vurdert at fyllestasjonsvirksomheten som lå i Nel hadde null verdi, men peker på at Cavendish nå får tilført frisk kapital fra Nel. Det endrer regnestykket, men Nygård har foreløpig ikke gjort noen nye verdivurderinger.
Analytikeren mener det er åpent spørsmål om veddemålet på tunge kjøretøyveddemålet på tunge kjøretøySelskapet vil rette seg inn mot markedet for tunge kjøretøy som går på hydrogen. vil lykkes.
– Jeg er i utgangspunktet skeptisk til at det blir et veldig stort marked for hydrogen på lastebiler. Og hvis det skulle bli det, hvor stort blir det og når kommer det, spør han.
– Jeg er i alle fall skeptisk, sier Nygård.
Cavendish gir ut regnskapstall i forbindelse med børsnoteringen. Prospektet viser underskudd de tre siste årene. Samlet tap etter skatt beløper seg til 129 millioner euro, eller over 1,3 milliarder omregnetomregnetGjennomsnittlig valutakurs for årene 2021, 2022 og 2023 lagt til grunn for omregningen fra euro til kroner. til kroner.
Cavendish får med seg rundt 50 millioner euro i kapital fra Nel i skilsmissen. Det skal være nok til å finansiere selskapet de neste to årene, ifølge Cavendish-sjef Robert Borin.
Trenger volum
– Når og hvordan skal dere klare å tjene penger?
– Vi trenger volum. Det får vi når stasjonene for store kjøretøy med høy kapasitet kommer, sier Borin.
Han sier selskapet forventer at etterspørselen etter slike stasjoner vil vokse betydelig i Europa de neste fem årene.
– Så trenger vi å se, og det har vi jobbet mye med de siste to-tre årene, at kvalitetskostnadene og garantikostnadene går ned.
– Det er vanskelig å si eksakt når vi lander på svarte tall, det kan vi ikke gi guiding på, men vi beveger oss definitivt i riktig retning, sier han.
Borin trekker frem positive utviklingstrekk, blant annet at utnyttelsen av fyllestasjonene nå har gått kraftig opp og at kostnadene er på vei ned.
Han sier at to av de tre siste årene har vært vanskelige for virksomheten. Høye garanti,- vedlikehold,- og oppgraderingskostnader tynget de finansielle tallene i årene Borin kaller «lærerike».
Mens markedet for elbiler har vokst raskt er det få hydrogenbiler som ruller på veiene. Men Borin mener at hydrogen vil være bra egnet for tunge kjøretøy som lastebiler, blant annet fordi det går raskt å fylle tanken med hydrogen.
Også regulatoriske krav i EU vil være en driver for større volum av fyllestasjoner, fremholder han.
Saksøkt av kunde
I vinter meldte Nel at det har blitt saksøkt av den japanske storkunden Iwatani, som mener seg lurt etter en avtale om kjøp av fyllestasjoner. Nel har avvist anklagene på det sterkeste.
– Hvordan skal eventuelle krav håndteres når Nel og fyllestasjonene splittes?
– Alt avhenger av hvordan utviklingen i saken går. Vi kan ikke kommentere spesielt mye på en pågående sak, sier Borin.
– Saken endrer seg ikke fordi det blir en splitt. Men vi kan dessverre ikke gi mer informasjon, sier han.