Den i øyeblikket beste norske tennisspiller ble ikke invitert til den pågående og grotesk lukrative invitasjonsturneringen Six Kings Slam, i motsetning til blant andre det tidligere danske vidunderbarn Holger Rune.
Det har nordmannen åpenbart tenkt å gjøre noe med for fremtiden.
Når Ruud først skal si noe om utviklingen i et av verdens mest brutale og undertrykkende regimer, ifølge Amnesty med flere, så velger han kuriøst nok det danske nettstedet Spilxperten som plattform.
«De har selvfølgelig mye penger, og jeg vet godt at det jeg sier nok vil bli beskrevet som sportsvasking, men det virker på meg som om deres nye leder Mohammed bin Salman prøver å gjøre noe, særlig innen sport. Han vil kanskje endre landet og kanskje gjøre det litt mere vestlig. At utøvere reiser dit kan føre til en forandring, hvem vet?», sier Ruud ifølge nettstedet.
Fremtiden ligger i Saudi-Arabia
Nettstedet er på plass i Stockholm, der Ruud i øyeblikket spiller den ikke fullt så økonomisk innbringende turneringen som en gang ble kalt Stockholm Open.
Førstepremien der er på i overkant av én million kroner, for øvrig en økning på 2,5 prosent fra fjoråret. I turneringen i Riyadh er gevinsten du tar med deg et minimum av 16,5 millioner kroner.
Dette er garantisummen bare for deltagelse for hver av de seks utvalgte, som i tillegg til den nevnte danske inkluderer de aller største navnene tennisen kan by på blant mennene: Carlos Alcaraz, Novak Djokovic, Jannik Sinner, Daniil Medvedev og ikke minst Rafael Nadal, i det som ser ut til å bli hans siste, om enn uoffisielle, singelturnering.
Vinneren av lørdagens finale får vanvittige 66 millioner norske kroner, nær det dobbelte av hva man får for å vinne en Grand Slam-turnering.
Man får derimot ingen poeng på den offisielle ATP-rankingen for å lykkes i den saudiarabiske hovedstad. Men det er det ingen som bryr seg om.
For kongedømmet på den arabiske halvøy betaler fantasisummer for å forsterke hovedbudskapet:
Tennisens fremtid ligger i Saudi-Arabia.
Politisk topspin
Det er ikke første gang Ruud uttaler seg politisk.
Senest kritiserte han i forrige uke den norske regjeringens skattepolitikk i et intervju med svenske Dagens Industri, gjengitt av DN.
Og ære være ham for at han faktisk gjør det. Uansett om man er enig eller uenig i innholdet.
For en Casper Ruud som tør å ha meninger i offentligheten er sett fra utsiden en mye mer interessant Casper Ruud.
Særlig når han vet det også vil føre til støy. Som nå.
Ruud har tidligere uttrykt skepsis til Saudi-Arabias mektige inntog i tennissporten. I den grad at han har sagt nei til å delta i lignende turneringer i landet. Denne skepsisen er altså ikke lenger i samme grad til stede.
For Ruud har sett hvilken vei tennissportens utvikling blåser. Og det er med ørkensanden.
Kvinnekamp i Riyadh
Enda mye tydeligere blir dette om to uker. Da er det i høyeste grad offisiell heder og ære det spilles om i golfstaten – sånn i tillegg til masse penger.
For én ting er å legge så uanstendig mye penger på bordet i en oppvisningsturnering at verdens største stjerner lar seg friste vekk fra moral og muskelslitasje til å delta.
En annen ting er å sette det prestisjetunge punktum for hele tennisåret gjennom å arrangere de såkalte WTA-finalene. W som i Women, altså.
Saudi-Arabia som arrangør av sesongfinalen for kvinner. Man skal ikke lang tid tilbake før dette hadde fremstått som den fullkomne ironi.
Men i april i år ble det underskrevet en avtale om at kongedømmet er arrangør i tre år. Og lovte i samme sleng å øke premiesummene med nesten 70 prosent fra fjoråret.
Kvinnenes egen tennisorganisasjon ble ellers stiftet av legendariske Billie Jean King tilbake i 1973 med det formål å fremme likestilling i tennisen, noe de veldig tidlig klarte å bidra til. Kvinnenes tennis har siden dette vært en meget progressiv arena for så vel like rettigheter som åpenhet når det gjelder seksuell legning.
Nå har de lagt julebordet til Riyadh.
«Virker veldig naiv»
Etter å ha tatt over kontrollen over hele golfsporten, arrangert flere av de mest lukrative VM-kampene i proffboksing og lokket en del av fotballens største navn til landet, er tennisen på vei til å gi seg hen til den mektige kronprins og hans plan for å modernisere kongedømmet, blant annet gjennom sport.
Kronprinsen, som nå også har fått en overraskende tydelig tillitserklæring fra Snarøyas beste tennisspiller.
Som i intervjuet med det danske nettstedet utdyper sin forståelse for hva som vil komme av reaksjoner:
«Jeg vet godt at jeg kanskje virker veldig naiv ved å si dette, for folk vil bare si at det er sportsvasking, som dekker over hva som egentlig foregår. Men hvis de aldri starter et sted, er jeg ikke sikker på om de noensinne vil skje en forandring.»
Hos Casper Ruud er i hvert fall forandringen allerede åpenbar.
Publisert 17.10.2024, kl. 20.39