Fryktet hun skulle ende opp i rullestol – i dag er hun yogalærer

5 hours ago 1


I dag kan Marianne tøye, balansere og holde krevende positurer, samtidig som hun veileder andre gjennom en yogatime. Det var imidlertid ikke gitt at hun kunne jobbe som yogainstruktør. For da hun fikk diagnosen Multippel Sklerose (MS) for 17 år siden, så hun for seg et liv i rullestol.

I Norge er det rundt 14.000 personer diagnostisert med MS, en sykdom som forårsaker betennelse i hjernen eller ryggmargen. Selv om MS ikke kan kureres, har behandlingen for å bremse symptomene blitt svært effektiv.

Oppfordret til å ta abort

Kort tid etter hun fikk diagnosen, ble Marianne gravid. Hun var bekymret for hvordan diagnosen kunne påvirke graviditeten, og stilte spørsmål på nettforum om andres erfaringer.

Tilbakemeldingene var blandede; noen mente at hun ikke ville klare å ta vare på barnet på grunn av diagnosen, og en person foreslo til og med at hun burde ta abort for å skåne barnet.

IMG_9590

Marianne Lillehagen og sønnen da han var 7 år. I dag er sønnen 16 år.

Foto: Privat / Privat

– Jeg hadde et kjempefint svangerskap, og var i virkelig god form. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk det barnet, selv om det var holdninger der ute som var negative. Jeg føler jeg motbeviser myten som var at man ikke skulle få barn, sier Marianne.

Hun legger til at hun ikke opplever at folk har slike holdninger i dag.

Yoga var redningen

I årene som fulgte, utviklet hun flere symptomer som påvirket livet hennes. I dag er det fatigue, en form for utmattelse, som plager henne mest.

Den alvorlige funksjonsnedsettelsen som mange hadde advart om, har imidlertid ikke inntruffet. Hun mener at yoga var redningen hennes for å kunne holde seg fysisk aktiv.

IMG_0403

Marianne Lillehagen har i dag ingen problemer med å lede en yogaklasse. Hun sier at yoga gir henne energi, styrke og ro.

Foto: Privat / Privat

– Jeg hadde verdens beste yogalærer som sa at – klart du kan bli yogalærer, du som har MS, sier Marianne rørt.

Høyeffektiv behandling

– Det er en enorm utvikling fra ingen behandling for 30 år siden til høyeffektive medikamenter i dag, forklarer overlege ved nevrologisk institutt, Elisabeth Gulowsen Celius.

Elisabeth Gulowsen Celius

Overlege i nevrologi Elisabeth Gulowsen Celius mener at MS- behandlingen har kommet langt.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Hvert år får rundt 500 personer i Norge diagnosen, flesteparten mellom 20 og 40 år, og flere kvinner enn menn rammes. Finansministeren Trygve Slagsvold Vedum er en av de som har fått diagnosen, og sagt at takket være nye medisiner og støtte, kan mange leve godt med MS.

Ikke grunnlag i kunnskap

Heidi Elnæs, samfunskontakt for MS- senteret Hakadal

Heidi Elnæs som er samfunnskontakt ved MS- senteret Hakadal mener at sykdommen påvirker folk svært forskjellig.

Foto: Privat / NRK

Heidi Elnæs, samfunnskontakt ved MS-senteret i Hakadal, har hatt tett pasientkontakt i mange år. Hun påpeker at fordommer ofte bygger på negative, forutinntatte holdninger uten grunnlag i kunnskap. Hun trekker fram at mange tenker at MS er en synlig sykdom, mens mange av symptomene faktisk er usynlige.

Elnæs forteller at det finnes et stort spekter av variasjoner blant de som har diagnosen, med både milde og alvorlige forløp. Derfor er det viktig at behandlingen tilpasses den enkelte.

– Og heldigvis har vi jo gode medisiner nå for mye, forteller Elnæs.

Medisiner gir gode forutsetninger

IMG_2671

Magne Wang Fredriksen er generalsekretær i MS- forbundet.

Foto: Privat / Privat

Generalsekretær i MS-forbundet, Magne Wang Fredriksen, er enig i at utviklingen er kommet langt.

– De aller fleste som får MS i dag vil kunne leve ganske normalt. Men du har en sykdom som du vil leve med resten av livet, og du vil få noen utfordringer som du må håndtere, sier Magne Wang Fredriksen.

Publisert 22.11.2024, kl. 05.38

Read Entire Article