Frp vil ha billigere bøter

4 months ago 35


Utrykningspolitiet holdt fartskontroll ved Geithus i Buskerud denne uken. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Partiet kritiserer regjeringen for å bruke trafikkbøter som inntektskilde, ikke for å bedre sikkerheten.

torsdag 11. juli kl. 16:49

– Det er helt urimelig at vanlige folk skal flås og nærmest settes i et økonomisk uføre, bare fordi man har vært uoppmerksom et lite øyeblikk. Gjør man en feil, er det på sin plass å få en reaksjon, men dagens bøter er altfor høye sammenlignet med feilen som begås, sier Tor André Johnsen, justispolitiker for Frp.

Løsningen mener partiet er å få bøtesatsene tilbake på nivået fra 2020.

Da bøtesatsene ble hevet med 30 prosent i 2023 anså blant annet Politidirektoratet og Advokatforeningen dette som urimelig.

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) ønsker å senke bøtesatsene. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Trygg Trafikk var bekymret for at dette kunne svekke bøtenes legitimitet, og mener at et skjerpet prikkesystem og flere kontroller vil ha større effekt.

Fra 2020 til 2023 har bøtesatsene i Norge økt med over 40 prosent. Fra første januar i år økte satsene med fem prosent.

– Motivasjonen til for å øke bøtesatsene er å få mer penger inn i statskassen og ikke om trafikksikkerhet. Beviset på det, er at alle de tyngste fagmiljøene er tydelige på at de økte bøtesatsene ikke vil gi bedre trafikksikkerhet. Dermed er trafikkbøtene blitt enda en måte for regjeringen å melke bilistene på, og det mener Frp er helt feil, sier Johnsen.

I sommermånedene inndrar politiet 55 prosent flere førerkort enn ellers i året, skriver NTB. De fleste fartssynderne er menn, ifølge Utrykningspolitiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Samferdselsdepartementet sier økningen i år var en KPI-justering.

De viser til et svar fra mai i år for å svare på på Frps påstand om at økte bøtesatser handler om å øke inntektene til statskassen:

– Økningen i satsene for forenklet forelegg i 2023 var et engangstilfelle, og bakgrunnen var at en skjerpet reaksjon i form av høyere bøter antas å ha en forebyggende effekt, og at økningen i satsene reflekterer alvorlighetsgraden av trafikkovertredelsene, sa statssekretær Tom Kalsås (Ap) da.

Hva tenker du?Hva tenker du om bøtesatsene?aFor dyrtbHelt passecBurde vært høyeredFor lave

Johnsen mener nivået på trafikkbøtene i noen tilfeller kan overgå bøter for mer alvorlige kriminelle handlinger.

– Vi ser ofte eksempler på kriminelle som stjeler eller begår vold, hvor bøtene som gis er mindre enn hvis du gjør en feil i trafikken. Det vil oppfattes som sterkt urettferdig av mange, og bidrar til å svekke respekten for både politi og myndigheter, sier Johnsen.

– Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet, som har svart på vårt spørsmål, vil en reduksjon i bøtesatsene tilbake til 2020-nivå redusere statens inntekter med om lag 420 millioner kroner, sier Frp-politikeren.

Dyrt å bryte reglene

I 2021 var det forenklede forelegget for å kjøre i 81 km/t i en 70-sone på 3600 kroner. I 2023 ble summen 4800 kroner, før den i februar økte til 5050 kroner.

I samme periode har boten for mobilbruk økt fra 5000 til 10.200 kroner, og boten for å kjøre på rødt lys fra 7250 til 10.200 kroner.

Read Entire Article