Frp-forslag skaper reaksjoner: – Giftig

1 month ago 57


 Xueqi Pang / VGFrp-leder Sylvi Listhaug vil at politiet kartlegger kriminelles innvandrerbakgrunn i tre generasjoner. Foto: Xueqi Pang / VG

Sylvi Listhaug og Erlend Wiborg mener det er utrygt på Grønland i Oslo på kveldstid. Dette har provosert en rekke offentlige personer.

mandag 2. september kl. 14:10

Kortversjonen

  • Sylvi Listhaug og Erlend Wiborg mener det er utrygt på Grønland på kveldstid, noe som har provosert mange.
  • Høyres Merete Agerbak-Jensen sammenligner Listhaugs politikk med regimet i Nord-Korea.
  • Høyre støtter Frp delvis, men avviser automatisk kobling mellom innvandringsbakgrunn og kriminalitet.
  • Rødt kritiserer Frp for å spre frykt og fordommer uten å forbedre livsvilkår.

Listhaug og Wiborgs gåtur på Grønland torg forrige uke skaper kraftige reaksjoner.

Høyres gruppeleder i Oslo byråd Merete Agerbak-Jensen sammenlignet utspillene til Sylvi Listhaug med nordkoreansk politikk i en kronikk.

Bilde av Merete Agerbak-JensenMerete Agerbak-Jensen

Høyres gruppeleder i Oslo bystyre

«Frps forslag for å løse kriminalitetsutfordringene kunne vært hentet fra det nordkoreanske skrekkregimet», skrev hun i meningsinnlegget sitt.

Dette har skjedd:

  • 14. august: Frps Sylvi Listhaug og Erlend Wiborg skriver en kronikk i VG om at integrering og innvandring er en «svært viktig driver» for den økende ungdomskriminaliteten.
  • Samme dag: Listhaug utdyper at hun til VG at hun vil at politiet skal publisere hvilke innvandringsgrupper som begår mest kriminalitet i Norge. Hun er særlig opptatt av «unge med innvandrerbakgrunn».
  • 21. august: Advokat Cecilia Dinardi, som representerer en gutt som er siktet for 12 ran og medvirkning til ran i Oslo, kritiserer Listhaugs utspill. Hun kaller de for «farlig, nytteløst og feilslått».
  • 23. august: VG inviterer Listhaug til Grønland for å utdype hva og hvem hun mener er «unge med innvandrerbakgrunn». Listhaug og Wiborg ønsker at politiet skal offentliggjøre kriminelles innvandrerhistorikk i tre generasjoner.
  • 26. august: Høyres Merete Agerbak-Jensen sammenligner FrPs politikk med Nord-Korea i en kronikk i VG.
  • 27. august: Erlend Wiborg svarer Agerbak-Jensen og drar sammenligninger til Sverige i et svar i VG. Agerbak-Jensen fyrer tilbake dagen etter i en ny kronikk.

Høyre i spagat

VG har stilt hovedpartiet om de er enig med Agerbak-Jensens utspill. Det ser ut som Høyre delvis gjør.

– Jeg er enig med Oslo Høyre i at det selvsagt ikke er noen automatikk mellom innvandringsbakgrunn og kriminalitet, sier Mari Holm Lønseth.

Bilde av Mari Holm Lønseth (H)Mari Holm Lønseth (H)

Justispolitiske talsperson

Hun sier at de færreste innvandrere begår noen form for kriminalitet, og myndighetene skal ikke mistenkeliggjøre hele grupper.

Lønseth mener det er en sammenheng mellom dårlig integrering og kriminalitet.

– Det betyr ikke at alle med disse risikofaktorene begår kriminalitet, men det er faktorer som gjør dem mer sårbare for å bli rekruttert inn i kriminell virksomhet.

 Xueqi Pang / VGOSLOS BESTE ØST: Frp-veteranene ble fotografert på grønnsakmarkedet på Grønland torg. Her hadde de ikke gått på kvelden. Foto: Xueqi Pang / VG

Men Høyre vil ikke vifte vekk samarbeidspartiet Frp heller:

– Skal vi klare å forebygge kriminalitet, må vi vite hvem som begår kriminalitet og sårbarhetsfaktorer for kriminalitet. Om dagens regelverk ikke åpner for at dette kan registreres og deles, bør dette endres.

– Jeg er sikker på at Høyre og Frp sammen vil finne gode løsninger for å slå ned på ungdomskriminaliteten som vi ser vokser.

Venstresiden ser rødt

Bilde av Gruppeleder for Rødt Gamle Oslo Ane Katrine Øverseth OlsenGruppeleder for Rødt Gamle Oslo Ane Katrine Øverseth Olsen

– Frp får ikke komme hit å spre frykt, rasistiske fordommer og uttalelser som kriminaliserer folk som bor nabolaget når de samtidig ikke gjør noe for å forbedre folks livsvilkår. Å forebygge utenforskap er å forebygge kriminalitet. Både Frp og Høyre kutter i bydelsbudsjettene.

Bilde av Partileder for SV Kirsti BergstøPartileder for SV Kirsti Bergstø

– Når Frp er mest opptatt av å føre register over hvor besteforeldre til ungdommene kommer fra, gjør de vondt verre. Å kutte i vanlige folk sin økonomiske trygghet og gjøre de rike rikere, mens man peker på innvandrere som problem, er giftig fordi det øker forskjellene mellom folk og splitter fellesskap, sier Bergstø.

Svarer Høyre

Sylvi Listhaug mener at Høyre er utydelig i sin innvandringspolitikk.

– Det er synd at heller ikke Stortingsgruppen til Høyre klarer å være tydelig i dette spørsmålet. Oslo Høyre snakker om at faktaopplysninger om hvem som står bak kriminaliteten her i landet er farlig. Dette premisset ser dessverre Holm Lønseth ut til å akseptere, sier hun.

Hun mener må se til nabolandene Danmark og Sverige.

Bilde av Sylvi Listhaug (Frp)Sylvi Listhaug (Frp)

Fremskrittspartiets partileder og stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal

– Det har vært en kollektiv erkjennelse i Sverige om at kriminalitetsproblemene deres skyldes en ukontrollert innvandringspolitikk og dårlig integrering.

Hun sier at Danmark har lenge publisert den statistikken de etterlyser, og de har mye bedre kontroll på kriminaliteten enn Norge har.

Les også: Listhaug og Wiborg på Grønland: – Jeg ville ikke gått her på kvelden alene

– Det eneste vi har bedt om er at det fortsatt må publiseres rapporter som viser hvem som begår kriminaliteten. Det er meningsløst å fortsette en politikk som handler om mer boller, brus og fritidsklubber til ungdom, dersom det er holdninger man finner i innvandrermiljøer som er problemet, sier Frp-lederen.

Les også: Advokat ut mot Listhaug-utspill: – Farlig

Read Entire Article