– Jeg tror, uten at jeg har hele norsk rettshistorikk i hodet, så vil jeg bli veldig forbausa hvis det er noen saker i norsk rettshistorie med så mange tiltalepunkter for voldtekt.
Det sier Kjetil Kolsrud til NRK. Han er redaktør i bransjeavisa Rett24.
Tirsdag kom tiltalen mot den tidligere kommuneoverlegen i Frosta. Den tidligere kommuneoverlegen er tiltalt for voldtekt av 88 kvinner. 96 kvinner har status som fornærma i saken.
Legen har hele tiden nektet straffskyld.
– Dette er en alvorlig og omfattende tiltale, sa statsadvokat Eli Nessimo.
Legen skal ha hatt seksuell omgang med pasienter som var ute av stand til å motsette seg handlingene. Voldtektene skal ha skjedd under medisinske undersøkelser i perioden 2004 til 2022.
En omfangsrik sak
– Så er det en tilleggsdimensjon her. Dette er en lege som er tiltalt. Så du har dette misbruk-av-stilling-elementet, som omfatter mange av postene, som jo gjør saken ytterligere alvorlig.
– Og så må vi selvfølgelig understreke at dette er en tiltale. Det er ingen som er dømt her.
Mannens forsvarer Erlend Hjulstad Nilsen sier at spørsmålet om straffskyld vil bli et tema i kommende politiavhør.
– Vår klient er innforstått med at tiltalen er svært alvorlig og meget omfattende, sier den tiltaltes advokat, Erlend Hjulstad Nilsen, i en uttalelse.
– Dersom det blir domfellelse på alle punktene som påtalemyndigheten har tatt opp tiltale på, så vil jeg tro at dette er den mest omfangsrike sedelighetssaken vi har sett i Norge, sier Kolsrud.
Mange identiske tilfeller
Kolsrud har lest tiltalen og sier at mange av tilfellene er identiske.
Han viser til at det er pasienter som har vært til undersøkelse, hvor de ifølge påtalemyndigheten har blitt utsatt for seksuelle overgrep.
Mannen har tidligere sagt til politiet at han filmet undersøkelsene for å ha bevis. I et brev til Helsetilsynet forklarte legen at videomaterialet ville dokumentere at han er uskyldig.
«Slik ville han sikre bevis for at alle undersøkelser ble gjennomført innenfor akseptable normer – om nye anklager skulle komme», står det i brevet.
– Det er jo det sentrale her. For det er selvfølgelig ikke voldtekt dersom det er en rettmessig undersøkelse.
– Så det er jo der kanskje knekkpunktet på saken ligger: I hvilken grad disse undersøkelsene var rettmessige eller ikke.
16 ukers rettssak
Kolsrud sier at man flere ganger før har sett saker der folk har misbrukt stillingen sin til å skaffe seg seksuell omgang.
– Det i seg selv er jo ikke så unikt. Men det unike her er jo omfanget av det og den lange tidsrammen.
Voldtektene mannen er tiltalt for strekker seg fra 2004 til 2022, men overgrepsanklagene mot ham strekker seg tilbake til slutten av 90-tallet. Altså en periode på over 20 år.
Rettssaken starter 5. november. Det er satt av 16 uker til saken.
– Det er en veldig lang rettssak, og grunnen til at den blir så veldig lang, er at det er så mange fornærmede, fordi hvert enkelt lovbrudd må bevises.
96 kvinner har status som fornærmet i saken.
– Hver eneste post må bevises hinsides enhver rimelig tvil for at det skal kunne domfelles. Det holder ikke å ta ett typeeksempel og si at det var likt i de andre, så derfor skal han dømmes for alle.
– Man må gå gjennom alle detaljene i alle sakene. Og i og med at det er så mange fornærmede, så blir det en veldig lang rettssak.
Publisert 18.09.2024, kl. 09.05