Frida Leonore studerer i USA: – Veldig uforutsigbart

3 months ago 33


Kortversjonen

  • Influencer Frida Leonore Næss deler bekymringer om å bo i USA under valget.
  • Hun opplever amerikansk politikk som uforutsigbar og noen ganger skummel.
  • Tross utfordringer, roser hun Hawaii for sin magi og åpenhet.
  • Næss oppfordrer norske studenter til å være åpen og positiv ved utenlandsstudier.

– Jeg føler meg mye tryggere i Norge. I USA må jeg alltid følge ekstra med, og man vet jo ikke om noen plutselig begynner å skyte.

Det forteller influencer Frida Leonore Næss (19), når VG møter henne i Nydalen i Oslo. Influenceren som til vanlig studerer medier og kommunikasjon på Hawaii, er hjemme i Norge på sommerferie.

Snart drar hun tilbake til hverdagen på den amerikanske øya. Der venter strand, skolearbeid, kjæresten Rylen og det amerikanske valget.

Foto: Lars Martin Hunstad / VG

– Lett å forelske seg

Influenceren valgte å dra alene for å studere på Hawaii, etter å ha vært på utveksling i California på videregående.

Hun forteller at hun hadde lyst til å utfordre seg selv, og bli kjent med nye mennesker. Hun skulle egentlig bare ta et årsstudium, men likte stedet og klassen så godt at hun bestemte seg for å bli.

På året hun har bodd i Hawaii har hun møtt kjæresten Rylen. Han er fra Washington, og til høsten blir paret samboere.

VG møtte Næss og kjæresten tidligere i år. Se video under.

– Hawaii er et sted der det er veldig lett å forelske seg. Det er jo magisk overalt, hvor enn du ser er det vakre blomster eller strender.

Spesielt for høstsemesteret er at det også er valg i USA. Etter at Biden trakk seg, står valget mellom visepresident Kamala Harris, og tidligere president Donald Trump.

En turbulent politisk sommer har gitt utslag i kjæresteparets samtaleemner:

– Jeg er ikke så veldig opptatt av politikk, men kjæresten min syns det er veldig spennende.

Frida Leonore Næss og kjæresten Rylen. Foto: Privat.

Kaninhull

Næss forteller at hun og kjæresten er noenlunde enige politisk, men at han argumenterer for begge sider. Hun sier at de tidvis diskuterer når han sier positive ting om Trump.

Influenceren var i USA da Trump akkurat hadde blitt president. Hun forteller om oppstyr i gatene, og demonstrasjoner både for- og mot den tidligere presidenten.

Etter å ha bodd en stund i statene, har influenceren merket et polarisert debattklima. Næss forteller at hun både har demokrater og republikanere som venner.

Hun prøver å ikke ha fordommer mot folk hun møter, og hvorfor de stemmer slik de gjør.

– Sosiale medier gjør at det er veldig lett å havne i et «rabbit hole» der man får opp mye om hvorfor den ene kandidaten er veldig bra.

Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Også lærerne på øya deler sine meninger i timene. Det syns Næss kan være vanskelig, fordi hun ikke alltid er enig med det de sier.

– Jeg vil ikke si at jeg er redd, men i og med at det er valgår så vet man jo at ting kan skje. Jeg føler at hele valget er veldig uforutsigbart. Så det blir veldig spennende å se hvordan dette utvikler seg.

Influenceren forteller at hun er mindre redd når hun er på Hawaii, siden øyen oppleves mer isolert. Det er nemlig seks timer med fly fra Honolulu til fastlandet.

Men hun hadde vært redd om hun var i en stor amerikansk by.

– Trump ble jo skutt, og det er jo ikke mange år siden stormingen av kongressen. Det er syke ting som skjer, så jeg er jo litt engstelig.

Foto: Lars Martin Hunstad / VG

På Hawaii har Næss funnet seg en stor norsk vennegjeng. Hun forteller at flere er naive, og ikke så oppdatert på amerikansk politikk.

– Jeg prøver å ikke følge med så mye jeg heller, for da blir jeg bare redd. Taktikken min er å få med meg det jeg ser, men ikke grave meg for dypt ned i det.

Næss syns det er kjipt at hun ikke har en stemmerett i valget. Etter å ha bodd i USA en stund, føler hun seg nemlig litt amerikansk.

Foto: Privat.

– Det er jo litt kjipt at jeg ikke har en mulighet til å påvirke hvordan landet jeg bor i ser ut.

– Hva ville du sagt til andre nordmenn som flytter til USA nå og er urolig før valget?

– Pass på deg selv og ikke ha så mange fordommer. Jeg tror at folk har sine grunner til å stemme det de gjør. Så lenge man ikke driver med hat, kriminalitet eller er slem mot andre, så syns jeg at folk skal ha få den meningen de har.

Foto: Privat.

Vanlig kultursjokk

Øyvind Bryhn Pettersen er president i ANSA, som er en studentorganisasjon for studenter i utlandet. Han er usikker på hvor mange nordmenn som skal studere i USA til høsten, men skriver i en e-post til VG at det var 1516 gradsstudenter i USA forrige skoleår.

Bilde av Øyvind Bryhn PettersenØyvind Bryhn Pettersen

President, ANSA – Association of Norwegian Students Abroad

Pettersen er ikke kjent med at studenter har uttrykt spesiell bekymring i forkant av valget, men forteller at organisasjonen gir veiledning og informasjon om det er behov for det. Han anbefaler også utenlandsstudenter å reisegistrere seg hos Utenriksdepartementet.

– Å studere i utlandet innebærer også å bli kjent med andre styreformer og annen politikk enn man kanskje er vant med i Norge. Slike kultursjokk har vi god erfaring med å veilede i, skriver han.

– Kommer til å løse seg

På spørsmål om Næss føler seg tryggere i Norge eller USA, så svarer hun soleklart Norge. Hun trekker frem den norske velferdsstaten, og forteller at det er mye mer å ta hensyn til i USA.

Influenceren angrer likevel ikke på at hun flyttet over dammen. Hun har planer om å bo i USA i minst to år til, frem til hun er ferdig med bacheloren.

– Det jeg liker med USA er at alle er så åpne. Det er mye større rom for å gjøre sin egen greie, og folk er veldig positive.

Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Influenceren gleder seg til å komme tilbake til Hawaii, og har mange råd til studenter som skal flytte utenlands. Hun oppfordrer til å være åpen, og være med på alle aktivitetene man kan bli med på.

– Du kommer til å møte så mange nye mennesker og få så mange inntrykk. Ikke tenk på det som noe negativt, men tenk på det som en positiv erfaring du danner deg. Det er en stor blessing.

Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Hun tipser om å utforske nye plasser, teste ut spisesteder og ikke bli for opphengt i skolen.

Næss legger ikke skjul på at man kan møte på utfordringer ved inngangen til et studieopphold i utlandet. Problemer som kan oppstå i følge henne er å ikke ha et sted å bo, slite med å få venner eller å ikke trives på skolen.

– Uansett hvor håpløs situasjonen føles, så kommer det til å løse seg. Det er vanskelig de første ukene, men det må man bare ta til takke med.

Read Entire Article