Fraråder bading i Oslo: – Oppkast og diaré

4 months ago 57


BADINGS: Godt med bad. Ikke like godt med oppkast og diaré. Her fra Sørenga tidligere i mai. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Hopp i ha ... hold an! Oslo kommune kommer med advarsel - utsett badeturen etter mandagens styrtregn.

  • Bilde av Marius Medby
mandag 27. mai kl. 22:55

Mandag kom det et voldsomt styrtregn over deler av Oslo. Regnet, dog i noe varierende styrke, skal heller ikke gi seg før sent fredag.

I helgen er det meldt sol og strålende vær i Oslo, og da kan det nok friste med et bad.

Oslo kommune fraråder derimot badingen, og ber folk vente.

Fagansvarlig for badevannsovervåking i Oslo kommune, Hans Kristian Daviknes, forteller at det kan komme store mengder tarmbakterier ved noen badeplasser etter styrtregnet.

– Vi fraråder alltid bading etter kraftig regnvær. Selv ville jeg ikke badet, sier han.

Med mye regn på kort tid har ikke avløpsnettet kapasitet til å ta unna alt vannet. Da kan urenset kloakk gå ut i vassdrag og fjorder.

KALDT OG GODT: Lite slår et godt bad. Foto: Espen Rasmussen

Dermed er det en fare for å bli smittet av disse bakteriene, og det er ikke en særlig hyggelig sykdomssyklus.

– Oppkast og diaré frister nok ikke for mange. Vi frykter at det særlig i indre havnebasseng er mye bakterier. Foreløpig har vi ikke fått melding om store avløp, men det kan komme.

Det er meldt regn i Oslo til og med fredag. Opprinnelig oppfordrer Oslo kommune til å vente med badingen 24 timer etter styrtregn, men Daviknes drar enda hardere i.

– Jeg ville kanskje ventet til regnværet er over denne uken, og muligens enda en dag. Vi begynner med prøvetaking av vannet tirsdag, og regner med at det blir en del ubehagelige prøver. Det er ganske naturlig etter så mye regn, det blir en slags rens, sier han.

BADEDAMER: Det bades over en lav sko i Oslo når finværet er ute. Foto: Helge Mikalsen / VG

Badeplasser i indre havnebasseng, samt badeplasser nær elver og bekker er mest utsatt.

– Vent en dag ekstra, så tar du ingen sjanser på å bli syk. Jo varmere det er over tid, jo bedre er badeforholdene, sier han.

Badevannsovervåkeren anbefaler å følge med på kommunen sine nettsider.

– Vi skal måle de mest populære strendene. Hvis det er noe feil, så vil vi gi beskjed der. Slik får man med seg det viktigste.

Mandag regnet det over 30 milimeter på en time i Oslo. Kollektivtrafikken ble forsinket, og Parkveien ble ødelagt som følge av store mengder vann.

På Karl Johan fosset vannet gjennom gaten, folk gjemte seg inne i butikker, mens noen våghalser valgte å gå ut i regnet.

Vaktkommandør i Oslo brann og redningsetat, Fredrik Lien, sa til VG tidligere mandag de ble nedringt.

– Vi har dessverre ikke kapasitet til å ta oss av vann i kjellere akkurat nå. Private og næringsdrivende må kontakte forsikringsselskap og gå den veien, sa han.

Read Entire Article