– Tenk deg om hva du sier. Plutselig er den ene kommentaren dråpen som gjør at noen kanskje ikke ønsker å leve lenger. Da må du bære på skyldfølelse resten av livet.
– Det eneste du hadde trengt å gjøre annerledes var å ikke komme med den kommentaren.
Inn mot Verdensdagen for psykisk helse, har kaptein for Drammen håndballklubb, Ola Hoftun Lillelien, bestemt seg for å fortelle om sin barndom, oppvekst og voksenlivet.
For et par uker siden holdt han syv foredrag på to dager.
– Jeg deler åpent og ærlig. Deler av min historie tror jeg de fleste kan kjenne seg igjen i.
Sammen med et par klubbkamerater, reiser de rundt på ungdoms- og videregående skoler med et håp om å hjelpe unge som sliter psykisk.
Det er en del av et initiativ fra klubben DHK, der de ønsker å ta mer samfunnsansvar. Og spillerne er klare til å bidra med sitt.
– Vi ønsker å rette vårt bidrag inn mot barn og unge, og være med på å bidra til at de får en bedre hverdag. Gjennom vårt engasjement ønsker vi å være med og forebygge utenforskap og psykisk uhelse, sier Thea Hajum Utvik og Anita Mehren Søberg, som er frivillige i klubben og har tatt utfordringen med å sette opp arrangementer der spillerne gir noe tilbake.
Hylles for sin åpenhet
– At Ola forteller om sine erfaringer, kan gjøre det lettere for andre å forstå at de ikke er alene. Vi kan fortelle all verdens fakta og råd, men det er ofte de ekte historiene som treffer oss i magen.
Det sier Anura Sankholkar, som er kampanjeleder for Verdensdagen for psykisk helse.
Hun sier vi trenger å kjenne oss igjen i andre for å føle at vi hører til, og at Olas historie nok er gjenkjennelig for mange unge.
De farlige og drepende ordene
24 år gamle Lillelien har selv opplevd mobbing og utenforskap.
For Lillelien ble håndballen et fristed. Her vokste han både sportslig og mentalt.
For to år siden tok håndballkapteinen motet til seg. Han stod frem som landets eneste åpne homofile topphåndballspiller.
– Hvordan hadde du det som ungdom?
– Jeg liker å si at man tar på seg forskjellige hatter. Håndballhatten har vært superbra, der har alt gått på skinner. Men så tar man på seg «Ola-hatten». Der var det ting som var vanskelig. Og som fortsatt er vanskelig.
– Hva er det viktigste budskapet ditt når du snakker med ungdommen?
– Det er rett og slett å tenke seg om hva man sier til andre. En bevisstgjøring på hvor farlige ord kan være. Det sies at det tar ett minutt å gjøre dagen til noen bedre. Og ett ord på å ødelegge den.
Lillelien tror han når frem til ungdommen ved å være dønn ærlig og åpen.
Ring en venn
10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse. Årets tema er betydningen vi mennesker har for hverandre, og viktigheten av å holde jevn kontakt med de vi er glad i.
– 44 prosent under 40 år mangler mening i livet. Det høres kanskje litt banalt ut, men det er rett og slett en grunnstein for å ha det bra i livet, sier Sankholkar.
Forskning viser at sosiale relasjoner er en viktig faktor, derfor oppfordres folk til å ta frem telefonen.
– Vi trenger å snakke mer sammen. Vi oppfordrer alle til å sette av åtte minutter hver eneste dag til å ringe en de bryr seg om. Det tror vi både er overkommelig og skikkelig viktig for den psykiske helsa.
– Drit i å være kul
For Lillelien personlig er det å reise rundt og snakke om egne vonde og såre opplevelser, en form for terapi.
Slik han vanligvis treffer målet med lærkula, treffer han ungdommen med sine historier.
– Det betyr alt for meg. Det blir tårer, og så jeg ser de begynner å reflektere om hvordan de er overfor andre.
– Hva er det aller viktigste rådet ditt til ungdom som sliter på flere fronter og kanskje har det vanskelig rent psykisk?
– Sliter man, så må man oppsøke hjelp. Jeg valgte heller å få gode venner som kanskje ikke var de kuleste. Men da hadde jeg i hvert fall støttespillere.
Håndballkapteinen sier at om du blir vitne til mobbing, må du stå opp.
– Det kunne vært deg. Jeg håper at det snart blir trendy å stå opp for dem som blir behandlet dårlig. At det er viktigere enn merkeklær og iPhone. Drit i å være kul. Vær et godt menneske.
Publisert 10.10.2024, kl. 11.16