Norge bør bidra med vesentlig mer støtte til Ukraina, mener viseadmiral Louise Dedichen.
rapporterer fra Arendal tirsdag 13. august kl. 12:06Hun har vært Norges fremste militære representant i Nato de siste fem årene. 1.september er hennes periode som sjef for Norges militærmisjon i Brussel over.
På vei hjem har hun en tydelig beskjed til norske politikere:
- Hvis det er noen nasjoner som kan bidra med mer til Ukraina, så må det være Norge, nylig utpekt av Economist som verdens rikeste land. Jeg mener at vi i Norge bør tenke oss til, lene oss enda lengre fram og grave opp mer støtte til Ukraina, sier Dedichen til VG i Arendal.
40 milliarder
Tirsdag formiddag deltok hun Atlanterhavskomiteens debatt om Nato-samarbeidet etter at alliansens toppledere møttes i Washington tidligere i sommer.
Der ble Nato-landene enige om en samlet støtte på 40 milliarder euro - 450 milliarder kroner - for det neste året.
Men landene klarte ikke å bli enige om en forpliktende støtte over flere år fremover, slik generalsekretær Jens Stoltenberg ønsket seg.
– Ikke nok til å endre krigen
Seniorforsker Karsten Friis på NUPI, Norsk utenrikspolitisk institutt, fulgte også Nato-toppmøtet i Washington i juli på nært hold.
– Støtten til Ukraina var mindre bra. Europas sikkerhet i fremtiden står og faller der, sa Friis i Arendal.
Han slo fast at Natos nye støttepakke ikke er tilstrekkelig stor til å endre krigen.
- Men at Nato nå overtar koordinering av støtten til Ukraina, er bra. Det vil bli vanskeligere for enkeltlandene å slippe unna når løftene er gitt i en Nato-kontekst enn som enkeltbidrag, sa han,
Friis mener at Nato burde ha utnyttet de sterke reaksjonene som kom etter angrepet mot barnesykehuset i Kyiv til å høyne støtten til Ukraina.
- Jeg tror ikke det har sunket inn hvor mye som må til av støtte, sa NUPI-forskeren.
- Russlands plan er å lage et stort hull i Ukraina slik at landet ikke kan utvikle seg videre. Russland vil trolig holde krigen gående på det nåværende nivået, inntil Putin innser at han ikke kan vinne, sa Friis.
Må bli bedre
Louise Dedichen er enig i at koordineringen av støtte må bli bedre:
- Ukraina trenger all slags støtte. Mange land har hittil gitt av sitt overskudd. Det er en kjensgjerning at noen av donasjonene er materiell landene ikke har bruk for selv, sier Dedichen.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) var ikke klar til å love økt støtte til Ukraina.
- Statsministeren sa før sommeren at regjeringen ønsker å videreutvikle Nansen-programmet. Da ligger det i kortene at den samtalen kommer med Stortinget. Men prinsipielt mener jeg at alle bør gjøre mer, sa Eide.