Forsvarssjefen: - Ukraina har ydmyket Putin

3 months ago 18


FORSVARSSJEFEN: Ukraina viser at Russland er sårbar, sier Eirik Kristoffersen, som onsdag er i Arendal. Foto: Helge Mikalsen / VG

Ukrainas sjokk-angrep mot russiske grenseområder har skapt stor usikkerhet hos russiske ledere.

Rapporterer fra Arendal onsdag 14. august kl. 18:25

Kortversjonen

  • Ukrainas sjokk-angrep mot Russland skaper stor usikkerhet hos russiske ledere.
  • De ukrainske styrkene har erobret flere kilometer og tatt 100 russiske soldater til fange.
  • Den norske forsvarssjefen Eirik Kristoffersen mener dette viser at Russland er sårbar.
  • Kristoffersen ser angrepet som en del av en større strategi med asymmetrisk krigføring.

– Det viser at Russland er ganske sårbar, sier den norske forsvarssjefen Eirik Kristoffersen.

De siste døgnene har også den norske forsvarsledelsen fulgt nøye med på Ukrainas overraskende angrep over grensen til Russland og inn i Kursk-regionen.

Onsdag sier president Volodymyr Zelenskyj at de ukrainske styrkene har erobret ytterligere en til to kilometer, og har tatt mer enn 100 russiske soldater til fange.

– Ukraina bruker nå noe av sin militære styrke til å skape en dynamikk og et dilemma for Russland. Det virker fornuftig, sier Kristoffersen til VG mellom møter som han deltar på i Arendalsuka.

– De har ydmyket Putin ved å vise at Russland kan angripes. Det har en psykologisk effekt. Samtidig setter det Russland i et dilemma: De må tenke sikkerhet flere steder, og de må kraftsamle styrker langs en lengre front, sier forsvarssjefen.

Kristoffersen ser også angrepet inne i Russland i sammenheng med andre typer angrep som Ukraina har gjennomført den siste tiden.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Angrep bak Russlands linjer

Han bruker begrepet asymmetrisk krigføring, hvor en part bruker en rekke krigsmidler og metoder:

– I sommer fikk vi rapporter om et angrep på flybasen Olenya i Murmansk fylke. Det har vært angrep mot russiske infrastruktur, mot olje og gassanlegg. bak de russiske linjene. Så har det vært angrep mot den russiske svartehavslåten og mot Krim. Den asymmetriske krigføringen har fått større omfang, sier Kristoffersen.

Men han tror aksjonen kan være kortvarig:

– Jeg tror ikke at Ukraina har noen plan om å holde det territoriet. Det er ikke et territorielt angrep på Russland. Det er mer et raid hvor de går inn og skaper stor usikkerhet hos russiske ledere, fortsetter han.

Må ikke undervurderes

– Hva er logikken i bruke så store ressurser på å angripe inne i Russland?

– Ukraina vet veldig godt hvordan de skal slåss i denne krigen. Det må det ikke være noe tvil om. De har vært i kamp siden 2014 med Russland. Vi kjenner russisk doktrine godt og har offiserer som har gått på russiske skoler. Vi må ikke undervurdere hvor mye Ukraina selv forstår av hva som skal til for å få fremgang i krigen.

Han viser til den fastlåste stillingskrigen som har rast gjennom sommeren med store tap, i en veldig fastlåst situasjon, og hvor Russland har har noe fremgang.

– Vi snakker om veldig lite territorium som Russland har tatt i Ukraina. Så da tenker jeg at det Ukraina gjør nå er å skape dynamikk i krigen. Og de skaper et enormt dilemma for Russland, som nå må kraftsamle styrker på flere steder, sier Kristoffersen.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Fornuftig

– Skjer dette fordi Ukraina har fått ny våpenstøtte fra Vesten?

– De har fått mye utstyr fra Vesten over tid. Mange ventet en ukrainsk offensiv i fjor sommer. Det skjedde ikke, av gode grunner.

– Av hvilke gode grunner?

– Det er luftvern som holder fronten i sjakk. Man kan se for seg et ukrainsk gjennombrudd langs fronten, der de plutselig ikke har egen luftverndekning. Det kunne vært veldig farlig for dem. Så jeg tenker at det ukrainerne gjorde i fjor sommer, å holde fronten i sjakk, var smart: Holde på frontlinjen, og samtiig bygge opp nye styrker, nye avdelinger. Nå bruker de den styrken til å skape en dynamikk i krigen, og et dilemma for Russland, sier forsvarssjefen.

– Det virker fornuftig, legger han til.

Read Entire Article